Nu kan du få koll på hur gammal mjölk luktar.

Spaning

Doften av gammal mjölk

Läser ett magasin när jag plötsligt stannar till.

Vi är vana vid att få doftprov av parfymer i magasin, man lyfter på en liten flärp och kan känna doften. Men Coop vänder på perspektivet. Här handlar det om den fiktiva parfymen Old Milk, och under flärpen väntar ett doftprov som luktar sur mjölk. Budskapet är enkelt: lär dig hur gammal mjölk luktar så slipper du slänga i onödan. För slänga i onödan är något vi gör i allra högsta grad.

I dag sl√§ngs 30 procent av allt matavfall fr√•n svenska hush√•ll helt i on√∂dan. Globalt sl√§ngs en tredjedel av all mat enligt FAO, det¬†motsvarar 1,3 miljarder ton per √•r. Fler och fler b√∂rjar inse att detta √§r helt orimligt, p√• alla plan. I Frankrike √§r det f√∂rbjudet f√∂r¬†livsmedelsbutiker att sl√§nga mat som¬†kan doneras till v√§lg√∂renhet. I kampen mot matsvinn toppar inte Sverige ligan ‚Äst¬†√§n. Vi hamnar f√∂rst p√• plats 18, enligt den h√§r rapporten.

”Sj√§lv har jag det bra f√∂rsp√§nt”

Men projekt pågår som ska ta oss mot pallplats. Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket samarbetar, på regeringsuppdrag, för att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, bedriver forskning. När Livsmedelsacceleratorn och RISE nyligen bjöd in till seminariet Från svinn till win var det fullsatt i lokalen. Vid högskolan i Borås pågår Waste2Taste, ett projekt som handlar om hur man kan omvandla matavfall till nya proteiner och livsmedelsingredienser. Samtidigt tar svenska entreprenörer som Foodloopz, Whywaste, Karma, Deligate, Sopköket, Akla och Matsmart upp kampen mot svinnet. Du möter dem i vår temaartikel om matsvinn som finns att läsa här. 

Tech kan också bidra till minskat svinn på många andra sätt. Men i väntan på förpackningar som varnar när varan börjar bli dålig tycker jag vi använder sunt förnuft och vår förmåga att lukta och smaka.

Själv har jag det bra förspänt. Att laga nya maträtter på rester är bland det roligaste jag vet, och en sport jag ägnat mig åt länge.

Vad är dina tankar kring matsvinnet? Vilka aktörer eller intiativ tycker du att vi ska lyfta? Hör gärna av dig!

……..

ūüíö¬†Veckans p√•minnelse:

Det finns några få platser kvar till AGFO Talk på tisdag, boka din plats här. Bonus denna gång: Brann, som bland annat jobbar med patent och varumärkesskydd, bjuder på gratis rådgivning direkt efter AGFO Talk. Missa inte det!

ūü핬†Veckans grattis:

 Går till agtech-startupen Skira som vann Di Digital Startup Tour i Linköping i veckan.

ūüĎĀÔłŹ¬†Veckans sajt:

Matsvinnet.se

L√§ser du det h√§r p√• webben och inte √§r p√• Weekly-listan?¬†‚úŹÔłŹ¬† ¬†Signa¬†upp dig h√§r

CoopmatsvinnmjölkSkira

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges b√§sta nyhetsbrev om morgondagens mat ‚Äď gratis!