Julia Marcopoulos om den hopplösa ungdomen. Foto: AGFO

Spaning

Att samtala om hopp

I veckan besökte jag seminariet Maten, hÀlsan & klimatet dÀr man diskuterade hur de tre pÄverkar varandra. En av talarna var en av landets mest kÀnda klimatforskare och agronomer, Johan Rockström.

”Vi i Sverige Ă€r ett av de lĂ€nder som har bĂ€st förutsĂ€ttningar för att kunna göra de förĂ€ndringar som krĂ€vs för att reducera klimatförĂ€ndringarna, sĂ„ vi mĂ„ste göra det! Vi mĂ„ste ta tĂ€ten och visa andra lĂ€nder att det gĂ„r.”

Rockström var hoppfull, men samtidigt tydlig med att vi mĂ„ste skrida till handling nu om vi ska hinna göra skillnad för klimatet. Rockströms bĂ€sta tips för hur man kan minska sin klimatpĂ„verkan: Ha samtal om dessa frĂ„gor för att skapa en rörelse, gör det du kan för att ta detta pĂ„ allvar, försök bli fossilfri sĂ„ fort det gĂ„r – och sluta slĂ€ng mat.

”Det kan vara det viktigaste du gör den hĂ€r veckan.”

KvÀllens sista talare var Solitaire Townsend, frÄn hÄllbarhetsbyrÄn Futerra. De gjorde en undersökning bland konsumenter om de tror att vi fortfarande kan vÀnda klimatförÀndringarna. 56 procent var optimister, 20 procent pessimister, 4 procent förnekare och 14 procent var fatalister. Townsend förklarade att hon blev speciellt oroad över fatalisterna, de som tror att det Àr kört. SÀrskilt oroande var att de flesta inom gruppen fatalister var unga under 35 Är. Efter denna insikt skapade Futerra en kampanj dÀr de lyfte fram allt positivt som görs för att möta klimatförÀndringarna. De gjorde detta med förhoppning om att göra de unga mer hoppfulla och kampanjen lyckades skapa ett stort engagemang.

FrÄn kvÀllen tog jag framförallt med mig tvÄ ord: Hopp och samtal. Utan hopp om en bÀttre framtid och utan samtal om hur vi ska komma dit blir det svÄrt, kanske till och med omöjligt, att nÄ mÄlet. SÄ nÀsta gÄng du tar den dÀr koppen kaffe med nÄgon du tycker om, ta en stund att prata om klimatet. Det kan vara det viktigaste du gör den hÀr veckan.

……

📅 Veckans save-the-date

Nu Àr anmÀlan öppen till nÀsta AGFO Talk den 29 november! DÄ ska vi diskutera förhÄllandet mellan hur storbolag och startups arbetar med innovation inom matsystemet. AnmÀl dig hÀr

đŸ€©Â Veckans roligaste

AGFO medverkar under Elmia Lantbruk! Mer om det i nÀsta veckas Weekly.

💚 Veckans tips

Disgusting Food Museum Àr museet dÀr gÀsten fÄr chans att lÀra kÀnna mat frÄn hela vÀrlden som kan uppfattas som Àcklig.

FuterraJohan Rockström

Julia Marcopoulos

Agronom, ekonom och researcher AGFO

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!