Ett digitaliserat och robotiserat kök löser flera problem samtidigt, skriver Anki Sundin.

Spaning

”Det kan förändra allt vi konsumenter vet om mat”

En vanlig dag inom en inte alltför avlägsen framtid kan du komma hem till ett nydukat bord med hemlagad mat, diskade grytor och utan en pinal för mycket på diskbänken. Det skriver Anki Sundin i veckans spaning.

Missa inte kommande spaningar, signa upp på vårt veckomejl AGFO weekly  👉 Signa upp dig här

Bakom kadaverdisciplinen står en köksrobot. Den backas upp av en arsenal av uppkopplade vitvaror och köksmöbler, som tillsammans har full koll på vem du är, vad du gillar för mat, och vad du behöver äta för din hälsa.

Välkommen till ditt digitaliserade och robotiserade kök.

Det här scenariot är inte helt uppåt väggarna, i alla fall inte om spelare som Electrolux, Ikea och Microsoft är på rätt spår. Och det brukar de vara. Ett fulländat digitaliserat och robotiserat kök skulle lösa flera problem samtidigt.

Vad sägs om mera fritid, mer kontroll över vad du äter och minskat matsvinn? Redan nu står robotkockarna i restaurangköken och slevar upp hamburgare, pizza och sallader. Då borde vi snart ha en i varje hus och trädgård. Eller?

”Det återstår ett antal avgörande nötter att knäcka”

Nja. Det visar sig att det återstår ett antal avgörande nötter att knäcka. ”Alla uppgifter som en köksrobot måste klara av är mycket komplexa – allt från att hålla i ett glas lagom hårt till att avgöra om mat är färdiglagad. Den ska också veta om råvarorna är säkra att äta. Mycket kan vi redan nu lösa med vision-system, men det är nog långt kvar innan det finns köksrobotar för hemmabruk på marknaden”, spår Susanne Timsjö, försäljningschef inom verksamheten för robotar på ABB.

Och så har vi det här med maskinspråket hos alla apparater. ”En av de största utmaningarna just nu är att få alla vitvaror att prata med varandra på ett gemensamt språk, oavsett tillverkare”, enligt David Cronberg, strategi- och innovationschef på Electrolux. Enligt honom är det något de arbetar med över hela sektorn.

Kort sagt: det fulländade, digitaliserade och robotiserade köket kommer att förändra i stort sett allt vi konsumenter vet om mat. Men det kommer till ett etiskt och filosofiskt pris. Är du beredd att betala det när det är dags att på riktigt låta dig och ditt kök lära känna varandra?

Veckans gästspanare är Anki Sundin, näringsfysiolog/nutritionist och konsult inom livsmedel, kommunikation och hållbarhet

Läs också:


Så vill ABB och Electrolux göra matlagningen enklare


Så ser framtidens smarta kök ut – sju exempel


Hämtmat är historia – här är 7 nya sätt att få maten levererad


Svårodlade platser – och så har man löst det


14 spännande fältrobotar 


Så inreder du med hydroponik

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉Signa upp gratis här

ABBdigitaliserade köketElectroluxrobotar

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!