Plötsligt blev det lättare att hitta fram till den lokalproducerade maten. Foto: Istock

Omvärld

Så enkelt handlar du lokalproducerad mat

Appar och e-handel banar väg för den växande trenden att handla lokalproducerat direkt från producenten. Här är 16 svenska tjänster som ser till att det blir lokalt på tallriken.

Artikeln uppdaterades senast: 18 oktober 2019

Bondens skafferi

Bondens skafferi levererar lokala råvaror till restauranger och delikatessbutiker samt offentlig sektor i Skåne. Sedan 2018 finns även dotterbolag i Mantorp i Östergötland och Alingsås i Västergötland.


© Foodfunding

Foodfunding

Erbjuder lokal, ekologisk andelsmat och drivs av Uddens Sjögård i Upplands-Bro. Affärsidén bygger på ett jordbruk som utförs som ett partnerskap mellan konsument och bonde där ansvar och risker men också skörden delas. Partnerskapet kan vara att köpa en del av skörden i förväg (självplock på gården) eller att teckna en prenumeration på grönsaker (grönsakslåda). Produkterna hämtas på Uddens Sjögård eller på någon av utlämningsplatserna.


Foodla

Köp- och säljmarknadsplats för lokalt plockade, tillagade och ekologiskt odlade varor. Producenter lägger upp sina livsmedel till försäljning via annons och köparna söker bland varor samt får info om vilken producent som finns närmast i området. I säljarens annons anges var varan hämtas upp och hur den betalas.


Fooever

Med Fooever hittar kunder färska grönsaker, nybakat bröd eller nyfångad fisk. Både kund och säljare kan vara privatperson och företag. Via geolokalisering visas var råvarorna finns att köpa.


Glada lådan

Glada lådan är en butik i Lilla Saluhallen i Östersund, men de levererar också en matkasse som innehåller lokala och ekologiska råvaror samt recept och vägledning. Kassen hämtas i butiken på torsdagar och bokas via deras Facebooksida.


Grannens skafferi

Grannens skafferi är en marknadsplats där till exempel sånt som inte håller handelns ”utseendekrav” kan säljas. Jordbrukare, jägare, odlare, svamp- och bärplockare kan lägga in en annons på det de önskar sälja och köpare hittar närproducerade råvaror samlade på en och samma marknadsplats. När, var och hur köpet sedan går till är upp till säljaren och köparen.


© Gröna gårdar

Gröna gårdar

Gröna gårdar startade sin verksamhet 2001 och säljer kött från gräsuppfödda djur. I dag är 40 gårdar (alla KRAV-certifierade) anslutna till deras nätverk. Kunden kan beställa en köttbox direkt från via hemsidan eller köpa en styckvis detalj från någon av de butiker som Gröna gårdar samarbetar med. Gröna gårdar levererar i dagsläget till ett antal utlämningsställen i Götaland och Svealand. I Stockholm och centrala delarna av Göteborg erbjuds även hemleverans.

Läs intervju med Gröna gårdars VD Märta Jansdotter här


Gården direkt

Livsmedelsgrossisten Gården Direkt levererar mat från småskaliga producenter direkt till butikerna. Filosofin är att maten både ska vara bra för hälsan och miljön.


Gårdsbudet

Gårdsbudet ger konsumenter möjlighet att handla direkt av lokala gårdar och producenter. Maten beställs via appen på måndagen. Dagen efter förbereder producenterna leveransen och Gårdsbudet packar beställningen som körs ut under torsdagskvällen direkt hem till dörren. Gäller i Stockholmsområdet.


Gårdssällskapet

Gårdssällskapet samarbetar med utvalda svenska KRAV-märkta gårdar som har nöt, fläsk, lamm och kyckling. De erbjuder fri hemleverans i stora delar av Sverige.


Linnés mathus

Linnés mathus är en digital saluhall på nätet, en e-handel med närproducerade svenska livsmedel. Man beställer direkt från bonden på nätet. Leverans till dörr i tätorter i Kronoberg, Kalmar och Blekinge län.


Local Food Nodes

Local Food Nodes kopplar ihop lokala livsmedelsproducenter med lokala konsumenter. Tjänsten finns som en app. I beställningen får kunden information om var och när upphämtning kan ske. Täcker vissa delar av Sverige.


Lokalbonden

Lokalbonden tar hand om grönsaker och rotfrukter som inte lever upp till grossisters och matkedjors standard (men som smakar lika gott). Istället för att bli till djurfoder säljs de i grönsakskassar med hemleverans i Göteborgsområdet. Produkterna kommer framför allt från KRAV-gården Tångagård som ligger 1 mil utanför Falkenberg. Tanken är att minska matsvinnet och dessutom jobbar Lokalbonden med att minimera plastanvändningen i verksamheten.


Matmötet

Matmötet är en köp- och säljplattform för närodlade råvaror, ekologiska livsmedel och KRAV-märkta matvaror direkt från bonden. I appen ser man vilka varor som finns tillgängliga i närområdet och kan genomföra köp direkt i appen.  AGFO har tidigare skrivit om Matmötet.


© MinFarm

Minfarm.se

Via MinFarms nyhetsbrev får kunder information från gårdarna i närområdet. När det är dags för skörd finns det möjlighet att handla direkt från dessa gårdar. Det går att beställa varor via hemsidan och få hemkörning. Tjänsten finns för närvarande i Jämtland, Västerbotten och Stockholm.


Mylla Mat

Mylla Mat erbjuder råvarukasse med lokal mat från gårdar, med inspiration och recept från lokala kockar och restauranger, direkt hem till dörren. Levererar i Malmö och Lund.


Rekoringar

Ordet Reko står för Rejäl konsumtion och är ett sätt för konsumenter att köpa lokalproducerad mat utan mellanhänder. En rekoring är i praktiken en grupp på sociala medier, där både lokala matproducenter och konsumenter är medlemmar. Konsumenterna meddelar vad de vill beställa. Producenterna meddelar vad de kan erbjuda. Försäljningen sker innan mötet. När överenskommelserna är klara, bestäms tid och plats för alla att mötas upp så att köparna kan hämta sina varor.

Läs även: Här finns alla Sveriges Reko-ringar (artikel på land.se)


Om vi har missat någon app eller tjänst som gör det lättare för producent och konsument att mötas direkt – tipsa oss på hello@agfo.se.

Läs mer:


AGFO-tema: Lokalproducerad mat

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev med trendspaningar varje fredag, signa upp gratis här.

e-handellokal mat

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!