Plötsligt blev det lättare att hitta fram till den lokalproducerade maten. Foto: Istock

Omvärld

Lista: Svenska tjänster för lokalproducerad mat

Appar och e-handel banar väg för den växande trenden att handla lokalproducerat direkt från producenten. Här är svenska tjänster som ser till att det blir lokalt på tallriken.

Artikeln uppdaterades senast: 29 juli 2020

Bondens skafferi

Bondens skafferi levererar lokala råvaror till restauranger och delikatessbutiker samt offentlig sektor i Skåne. Sedan 2018 finns även dotterbolag i Mantorp i Östergötland och Alingsås i Västergötland.

Foodfunding

Erbjuder lokal, ekologisk andelsmat och drivs av Uddens Sjögård i Upplands-Bro. Affärsidén bygger på ett jordbruk som utförs som ett partnerskap mellan konsument och bonde där ansvar och risker men också skörden delas.

Farmup

Marknadsplats som satsar på att knyta ihop konsumenter och producenter, fokus är på Gotland.

Foodla

Köp- och säljmarknadsplats för lokalt plockade, tillagade och ekologiskt odlade varor. Producenter lägger upp sina livsmedel till försäljning via annons och köparna söker bland varor samt får info om vilken producent som finns närmast i området.

Fooever

Digital marknadsplats för matproducenter som vill sälja direkt till konsumenter. Via geolokalisering visas var råvarorna finns att köpa.  Fokus ligger på Stockholms län, Östergötland och Skåne.

Gröna gårdar

Startade sin verksamhet 2001 och säljer kött från gräsuppfödda djur. I dag är 40 gårdar (alla KRAV-certifierade) anslutna till deras nätverk. Kunden kan beställa en köttbox direkt från via hemsidan eller köpa en styckvis detalj från någon av de butiker som Gröna gårdar samarbetar med.

Gården direkt

Livsmedelsgrossist som levererar mat från småskaliga producenter direkt till butikerna. Visionen är att lyfta svenska lokala livsmedel och se till att de når ut till dagligvaruhandeln.

Gårdssällskapet

Samarbetar med utvalda svenska KRAV-märkta gårdar som har nöt, fläsk, lamm och kyckling. Erbjuder fri hemleverans i stora delar av Sverige.

Linnés mathus

Ehandel med närproducerade svenska livsmedel. Leverans till dörr i tätorter i Kronoberg, Kalmar och Blekinge län.

Local Food Nodes

App och öppet crowdfunding-verktyg som kopplar ihop lokala livsmedelsproducenter med lokala konsumenter. I beställningen får kunden information om var och när upphämtning kan ske.

Matmötet

Köp- och säljplattform för närodlade råvaror, ekologiska livsmedel och KRAV-märkta matvaror direkt från bonden. I appen ser man vilka varor som finns tillgängliga i närområdet och kan genomföra köp direkt i appen.

Minfarm.se

Handla närproducerade råvaror online, direkt från lokala gårdar i Jämtland, Västerbotten och Stockholmsområdet.

Mylla Mat

Erbjuder råvarukasse med lokal mat från gårdar, med inspiration och recept från lokala kockar och restauranger, direkt hem till dörren. Levererar i Malmö och Lund.

Rekoringar

Ordet Reko står för Rejäl konsumtion och är ett sätt för konsumenter att köpa lokalproducerad mat utan mellanhänder. En rekoring är i praktiken en grupp på sociala medier, där både lokala matproducenter och konsumenter är medlemmar. Konsumenterna meddelar vad de vill beställa. Producenterna meddelar vad de kan erbjuda. Försäljningen sker innan mötet. När överenskommelserna är klara, bestäms tid och plats för alla att mötas upp så att köparna kan hämta sina varor. Läs även: Här finns alla Sveriges Reko-ringar (artikel på land.se)

Se även:

Har vi missat någon tjänst? Tipsa oss på hello@agfo.se!

Läs mer:


AGFO-tema: Lokalproducerad mat


Spaning: Hur kort kan försörjningskedjan bli?


Så olika definierar vi lokalproducerat


Intervju: Matjättar öppnar upp för lokala producenter


Intervju: Därför handlar vi lokalproducerad mat

 

AGFO Talk: Hur handlar vi maten i framtiden?

AGFO Talk: Hur väljer vi maten?

Livsmedelsverkets definition av närproducerat:

”Produkter märkta med närproducerat, lokalproducerat och liknande uttryck bör vara märkta med en tydlig uppgift om var produktionen skett. Detta för att konsumenten inte ska riskera att bli vilseledd. Att påstå att en produkt är närproducerad när den endast produceras på en plats, men säljs över hela landet, anses inte förenligt med hur en genomsnittskonsument uppfattar begreppet ”närproducerad”. Det har marknadsdomstolen slagit fast (MD 2010:9).” Läs mer här

e-handellokal mat

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!