Donnie SG Lygonis, Filip Lundin, Fredrika Gullfot och Per Frankelius deltog i panelsamtalet. Foto: Brid

Intervju

Hur kan innovation skapa ett hållbart matsystem?

Den frågan inledde höstens AGFO Talk på temat radikal innovation. Problemet är att många har svårt att förstå sig på innovationer, menar Fredrika Gullfot, vd och grundare av Simris Alg.

Innovationsstrategen Donnie SC Lygonis beskrev innovationer som något som skapar värde och nytta, det handlar inte om en ny pryl eller tjänst. Panelen var överens om att det är få livsmedelsföretag i Sverige som på riktigt sysslar med innovation.

– Problemet är att många har svårt att förstå sig på innovationer, menade Fredrika Gullfot, vd och grundare av Simris Alg.

Många tror att Simris Algs produkter är ett slags näringstillskott och inser inte att alger på sikt kan ersätta fiskolja, eftersom alger är naturens egen källa till nyttiga omega-3-fetter.

– De stödsystem som säger sig vilja hjälpa är okunniga och tittar åt något annat håll. Vi har till exempel fått avslag när vi har sökt Vinnovapengar. Dessutom hindras vi av EU:s förordning gällande nya livsmedel och får inte sälja inom EU. Systemen måste vara ödmjuka för att innovationer ser annorlunda ut, sade Fredrika Gullfot.

Fredrika Gullfot, Simris Alg, menar att man som innovatör hamnar mellan olika myndigheter och regelverk anpassade till den befintliga industrin.

 

Filip Lundin från Macklean är inne på samma spår och menar att systemet måste ge förutsättningarna för att hitta fler råvaror som kan ge innovation, en slags superfood, som alger och havre.

– Man pratar om hur vi ska jobba från jord till bord, men jag vill också se vad som händer före ”jord”, sade innovationsforskaren Per Frankelius. Vi måste utveckla innovativa lösningar för system- och maskinutvecklingen och därmed skapa förutsättning för storskalig ekologisk odling i framtiden.

Donnie SC Lygonis håller med och påpekar att mänskligheten genom innovation har skapat en exponentiell befolkningstillväxt.

– Nu gäller det att innovera ännu snabbare och snyggare för att ta oss ur spiralen, för backa det kan vi inte göra.

I panelen: Fredrika Gullfot grundare och VD Simris AlgPer Frankelius innovationsforskare och lektor Linköping Universitet, Filip Lundin konsult Macklean och författare till rapporten ”Innovation”, Donnie SC Lygonis innovationsstrateg KTH Innovation

Fakta AGFO talk

Vad: Frukostseminarium med spaning och panelsamtal. Gratis och öppet för alla. Höstens tema är Radikal innovation.

Var: LRF Media, Franzéngatan 1B i Stockholm.

Stort tack till höstens sponsorer, Brann, Lantmännen och LRF Media som möjliggör höstens AGFO talk.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Läs mer:


Fredrika Gullfot: ”Slående okunskap om innovationer”


Donnie SG Lygonis: ”Om man tänker litet förblir man liten”

Agfo TalkDonnie SG LygonisFilip LundininnovationKTHMackleanPer FrankeliusSimris Alg

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!