Med Electrolux ugn kan du starta och följa tillagningen oavsett om du är i köket eller inte. Foto: Innit

Intervju

Så ser framtidens smarta kök ut

Framtidens kök är digitaliserat och robotiserat. ABB och Electrolux vill göra matlagningen både roligare – och enklare.

Det pågår frenetisk forskning på hur köket kan digitaliseras och robotiseras på bästa sätt. Redan nu finns interaktiva matbord, ugnar vi kan prata med och pedagogiska augmentet reality-kockar. I restauranger ser vi förlagor till de robotkockar som kanske en dag kommer att se dagens ljus som helt självständiga inslag i våra egna kök.

Men utmaningarna är flera. Hur ska alla maskiner förstå varandra? Hur ska människans alla sinnen kunna efterhärmas i en robot för att genomföra matlagningens alla moment? Och vad händer med vår personliga integritet när varenda pinal i köket samlar in dina data och laddar upp dem i ett moln någonstans?

”Gör det enklare och roligare att laga mat”

Ett digitaliserat och robotiserat kök kan frigöra tid, ge kontroll över energi- och näringsintag och automatiskt minska matsvinnet. Och för den som gillar att laga mat finns alltid möjligheten att putta undan köksroboten och rumstera som du själv önskar, med precis så mycket hjälp du vill ha av ditt smarta kök.

David Cronström är strategi- och innovationschef på Electrolux. Han leder Electroluxkoncernens strategi för det smarta hemmet och arbetar med strategiska partnerskap, globala ekosystem och innovation.

David Cronström är strategi- och innovationschef på Electrolux.

Vad innebär ett digitaliserat kök för Electrolux?

– Det är ett kök som kan förmedla nya upplevelser till konsumenten, och som gör det enklare och roligare att laga mat.

På marknaden har Electrolux exempelvis sin uppkopplade ugn som man styr via en app från Innit.

Smart vitvaror ger inte bara fördelar vid matlagningen, menar David Cronström.

– Man hinner inte alltid planera för hur mycket mat man behöver handla hem. Vardagen är så tidspackad. Här kan vi därför hjälpa till att planera för en näringsriktig meny med maträtter som man sannolikt kommer att tycka om.

”Prata med varandra”

Men det finns så klart nötter kvar att knäcka. Enligt David Cronström är en sådan maskinspråken.

– En av de största utmaningarna just nu är att få alla vitvaror prata med varandra på ett gemensamt språk, oavsett tillverkare. Det är något vi arbetar med över hela sektorn nu.

Så när har vi det fulländade digitaliserade köket?

– Det är ju en gradvis utveckling och inte något som sker från en dag till en annan. Först och främst – fulländat blir det aldrig, menar David Cronström.

Betjäna människan

Och köksroboten, då? När får vi se en sådan? Susanne Timsjö är försäljningschef inom verksamheten för robotar i ABB. Hon har tidigare även varit ansvarig för ABB:s mjukvaruforskning i Sverige. Hon menar att det sannolikt dröjer innan vi ser en köksrobot i varje stuga.

– ABB utvecklar inga köksrobotar, men däremot industrirobotar som också kan användas där de behövs för att betjäna människa eller maskin, säger Susanne Timsjö.

Susanne Timsjö, försäljningschef inom verksamheten för robotar på ABB. Foto: Jonas Bilberg

Ett exempel är YuMi, ABB:s tvåarmade robot och den enda i världen som kan arbeta sida vid sida tillsammans med människor.

”Vi människor är unika”

När man ser hur YuMi hanterar sin uppgift att vika pappersplan som en demonstration av visuella system, ”fingerfärdighet” och flexibilitet, så förstår man vilken potential det finns i robotar som den.

 

Vilka är de största utmaningar för att utveckla en köksrobot?

– Idag är det långt kvar innan vi har en sådan på marknaden. Vi människor är unika med sinnen som syn, lukt, känsel, smak, hörsel och balans, säger Susanne Timsjö.

De tekniska frågeställningarna är en sak. Sedan återstår ett och annat etiskt spörsmål med att mata vårt kök fullt av våra personliga data –  med allt ifrån vad vi väger och har för mål till vad vi gillar för mat.

Det kommer nog alltid att finnas människor som känner sig obekväma med tanken att köket snart känner en bättre än man själv gör. Men digitaliseringen – och robotiseringen – är här för att stanna.

Läs också:


Sju exempel på det digitaliserade och robotiserade köketHämtmat är historia – här är 7 nya sätt att få maten levererad


Svårodlade platser – och så har man löst det


14 spännande fältrobotar 


Så inreder du med hydroponik

 

Skribent: Anki Sundin

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉Signa upp gratis här

ABBdigitaliserade köketElectroluxrobotar

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!