Förmodligen ser köksroboten inte riktigt ut såhär i framtiden. Men vem vet?

Intervju

Så kan ditt kök styras i framtiden

Det digitaliserade köket marscherar in i våra liv. Här är sju exempel på vad som händer kring det smarta, digitaliserade och robotiserade köket i hemmet – och på restaurangen.

Världens första robotburgare?

Creators burgerbot tillagar och komponerar helt på egen hand 200 identiska hamburgare per timme. I den San Fransisco-baserade restaurangen arbetar människa sida vid sida med robotar och utför var sin uppgift enligt löpande band-principen.

Salladsmakare deluxe

Inte sugen på hamburgare? Då går det att ta en robottillverkad sallad på Spyce i Boston. Du beställer din specialgjorda sallad via skärm på plats och får din måltid på tre minuter.

Snacka med din ugn

Foto: Electrolux

På hemmaplan händer det också grejer. Electrolux utökar sitt samarbete med Google, där Google Assistant ska fungera ihop med Electrolux smarta ugnar. Från och med nu kan du alltså prata med din ugn!

Tanken är att förenkla vardagssysslorna genom att få hjälp med att sätta på eller stänga av ugnen, hitta rätt program eller önskad temperatur. Smarta ugnen väntas finnas på marknaden under nästa år.

Digitaliserat matbord

För den som spanar lite längre in i framtiden finns Ikea tanke om hur ett kök ser ut 2025. De har experimenterat med ett digitaliserat matbord styrt av augmented reality* som ger förslag på vad du kan laga av dina matrester. Samtidigt fungerar den som en induktionshäll.

Ikea erbjuder även ett öppet, interaktivt kylskåp, som använder precis så mycket energi som behövs för att kyla precis vad som ligger där.

* Augmented reality

Förstärkt verklighet är ett begrepp inom informationsteknik. Det innebär att en betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö förstärks eller kompletteras med datorgenererade sinnesintryck som ljud, grafik eller video.

Ger receptförslag efter varor

Matlagning och augmented reality! Framtidens teknologi för alla, från nybörjaren som vill lära sig att koka potatis, till hemmakocken som vill göra en trerätters middag som en mästare.

Microsoft är på en än så länge något kantig boll med sin HoloLense, som ger förslag på recept utifrån de matvaror du visar för applikationen.

Så öppna ditt kylskåp och låt dig inspireras!

3D-printa din mat

Är matlagning som vi känner till det idag en aning förlegat? Varför inte 3D-printa din mat och få den precis i vilken form och smak som du vill. Food Ink var världens första restaurang med 3D-printad mat när den kom.

3D-printade desserter

Lite mer inspiration för alla dessertälskare – här är ett gäng smaskiga efterrätter att bjuda på som är något utöver det vanliga.

Köksrobotar som redan lagar din mat

Innan den riktigt smarta roboten tar plats är mellansteget klara direktiv: ta den här potatisen, skala den och koka den i 15 minuter.

Redan nu har vi robotar i kommersiellt bruk som klarar av det och mycket mer komplexa uppgifter. Till exempel har ABB:s pizzarobotar fått jobb på Zumes pizzeria.

Vilka andra spännande exempel har vi glömt? Tipsa oss!

Läs även:


Hämtmat är historia – här är 7 nya sätt att få maten levererad


Svårodlade platser – och så har man löst det


14 spännande fältrobotar 


Så inreder du med hydroponik

 

Skribent: Anki Sundin

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉Signa upp gratis här

ABBdigitaliserade köketElectroluxGooglerobotar

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!