Håll utkik efter den frukten, menar Food & Friends. Foto: Istock

Omvärld

Mattrender att hålla utkik efter

Förarlösa traktorer, nya frukttrenden och prisat svenskt samarbete kring hållbarhet. Häng med när vi summerar veckan som har gått inom foodtech och agtech.

NYHETER

Mattrender att hålla utkik efter

Pytteförpackningar, återanvändning och DNA-styrda dieter är några trender framöver enligt Food & Friends trendrapport för mat- och dryckesvärlden. Och håll utkik efter frukten Jackfruit. (Food Supply, Elle Mat & Vin) Läs här ➔ och här ➔

”Det gäller att hitta vad som gör skillnad”

Konkurrenter krokar arm i världsunika initiativet Hållbar Livsmedelskedja. Agneta Påander (bilden) på Orkla Foods Sverige har varit med och tagit fram vägledningen som vann Livsmedelspriset 2018. (AGFO) Läs här ➔

Agneta Påander, Orkla Foods Sverige. Foto: AGFO

Odlingssätt kan spara pengar

Conservation Agriculture, ett odlingssätt där man jobbar med mellangrödor och undviker plöjning, kan ge många fördela som förbättrad likviditet och jordhälsa, enligt en ny rapport. I Sverige är det en handfull lantbrukare som sysslar med conservation agriculture. (Agfundernews) Läs här ➔

Därför vill stora jättar hänga med startups

Allt fler stora livsmedelsjättar startar egna acceleratorprogram för att locka till sig startups. Det handlar inte bara om hjälpa små företag att blomstra, utan även att hålla sig ajour med trender och tävla som entreprenörer. (CNN) Läs här ➔

Omtalad blödande burgare nu i Sverige

Den plantbaserade burgaren från Beyond Meat som ska smaka, se ut och blöda som kött finns nu på svenska restaurangen Phil’s Burger. Hamburgaren består av ärter, rödbetor, potatisstärkelse och kokosolja. (Svenska Dagbladet) Läs här ➔

EU-domslut hotar nödvändig forskning

Utslaget i EU-domstolen om gentekniken Crispr hotar livsmedelsförsörjningen och arbetet med att minska jordbrukets miljöpåverkan. Politiker måste inse konsekvenserna och ta fram en vetenskapligt baserad policy, enligt sex universitetsrektorer. (DN Debatt) Läs här ➔

Förarlös traktorteknik drar in miljoner

Bear Flag Robotics som tar fram teknik till autonoma traktorer kan finnas på marknaden redan i år. Tekniken gör att det går att styra flera maskiner samtidigt på ett fält och utföra repetitiva uppgifter. Se video på tekniken nedan. (The Spoon) Läs här ➔

Ny vegoburgare för köttälskare

En växtbaserad burgare som blöder av rödbetssaft ska blidka köttälskare som vill minska köttkonsumtionen, menar Axfood. De lanserar nu Juicy Vegan Burger i flera butiker. (Axfood) Läs här ➔

Vad är nästa steg inom agtech?

En del inom agtech har handlat om beslutsunderlag inför sådd eller efter skörd. Nästa stora våg i agtech blir att ge bättre beslutsunderlag till lantbrukare under växtsäsongen, menar sensorstartupen Ceres Imaging. (Agfundernews) Läs här ➔

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉Signa upp gratis här

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!