Spaning

Dags att kavla upp ärmarna

Insikter från årets upplaga av Livsmedelsdagarna.

Den här veckan vallfärdar livsmedelsbranschen till Tylösand. Under två dagar bjuder Livsmedelsdagarna in till inspiration, samtal och nätverkande. Självklart finns team Agfo på plats (följ gärna vår bevakning på twitter).

Tre insikter från årets konferens:

Definiera ordet hållbart
Många av talarna återkommer till vikten av samarbete genom hela livsmedelssystemet för att klara hållbarhetsutmaningarna framåt. Samtidigt poängteras vikten av att faktiskt vara överens om vad begreppet hållbart betyder”Det är extremt viktigt att vi har en gemensam syn på vad hållbart innebär, så att vi kan gå vidare tillsammans”, sade Agneta Påander, Orkla Foods Sverige.
Det finns fler ord som behöver en gemensam innebörd. Vad tycker du?

Gå från tanke till verkstad
”Klimatneutral är inte längre ett slutmål, det är ett mellanmål”, sade Kaj Török, hållbarhetschef hos Max Hamburgare. Han vill att fler företag tar tag i frågan att blimer än klimatneutral – att bli klimatpositiv. Max har analyserat sin klimatpåverkan, allt ifrån lantbrukarens jord till gästens resa till restaurangen, och klimatkompenserar genom att plantera träd för 110 % av utsläppen. Vad gör ditt företag? Hör av dig och berätta om fler goda exempel.

Från rak linje till cirkulärt system
”Vi måste tänka mindre rak linje och mer cirkulärt system” poängterade Bengt Persson, från Foodhills, under sin presentation. De jobbar stenhårt med skapa en hållbar utveckling genom en cirkulär livsmedelsproduktion. Vad innebär det? En längre intervju med Foodhills kommer på AGFO inom kort.

”Vilket problem i matsystemet hoppas du snart får en lösning?” Den frågan ställde vi till profiler under konferensen. Läs deras svar här.

Vi lyfter på hatten och säger STORT grattis till Hållbar Livsmedelskedja, som tog hem Livsmedelspriset! 🎉

Till sist: Du missar väl inte nästa AGFO Talk, när vi pratar tech/innovation/mat/hållbarhet ihop med en riktigt spännande panel. 👉Boka din gratisplats här

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉Signa upp gratis här

Livsmedelsdagarna

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!