Omvärld

Då äter vi teleporterad mat

AI-odlad gurka, teleporterad mat, nytt insektslabb och startups med potential att förändra jordbruket. Det är några av veckans nyheter när Agfo summerar foodtech och agtech-läget.

Hett tips!  Få vår omvärldsbevakning direkt till din inbox, varje fredag 👉Signa upp gratis här

Kan artificiell intelligens överträffa odlare i framtiden?

🥒 I en nu pågående tävling har deltagarna fått i uppdrag att med hjälp av AI odla gurka – på avstånd. Målet är att utveckla växthusodlingen med hjälp av AI och sensorer. Kolla in tävlingen här ➔

Då käkar vi teleporterad mat

🍜 Regenerativt jordbruk, vetenskapsbönder, teleporterad mat och fasta tak för näring och koldioxidutsläpp på din mat. Så kan det se ut när vd:n för Reimagine Food siar om hur vi äter och odlar om tjugo år. (Fast Company) Läs här ➔

Fem startups som kan förändra jordbruket

🚜 Brygga palmolja likt öl, biologisk nödknapp inom genteknik och prediktiv analys av konsumentbeteende så att bönder kan förutse vilka trender som kommer – flera år i förväg. Det är tre startups som en lantbrukare lyfter på forumet (Medium) Läs här ➔

Se filmen från senaste Agfo talk

Högt deltagande, bra frågor från publiken och en supervass panel – vi summerar senaste Agfo talk i en film på 1 minut. (Agfo) Se filmen här ➔

Världsunikt bevattningssystem med ”bondehjärna”

🚰 Israeliska Netafim senaste droppbevattning kombinerar sensorer, analys, beslutsstöd och automatisering med hjälp av artificiell intelligens, en ”agri-brain”. Detta för att följa växtens utveckling och rekommendera fältspecifik bevattning och näring. (Future Farming) Läs här ➔

Finland inviger nytt insektslabb

🐛 I Finland växer marknaden för insektsproduktion. Men mer forskning behövs och nyligen invigdes ett nytt insektslaboratorium. (Landsbygdens folk) Läs här ➔

Så ser framtidens smarta kök ut

🤖 Framtidens kök är digitaliserat och robotiserat. Så vill ABB och Electrolux göra matlagningen både roligare – och enklare. (Agfo) Läs här ➔

Arla utforskar vasslens och mjölkens möjligheter

🥛 Innovationstakten behöver bli högre i livsmedelssektorn. Nu satsar Arla Foods 36,3 miljoner euro för att skapa en samlingspunkt för forskning om vassle och mjölk i Danmark. (Jordbruksaktuellt) Läs här ➔

Fleråriga spannmålen Kernza stod pall i torkan

🌱 De fleråriga spannmål som SLU forskar på har klarat årets torka bra. De försöker även korsa en flerårig vild art med ettåriga sorter för att överföra bra egenskaper till vete, men även korn, vilket SLU-forskarna är ensamma om i världen. (ATL, betallänk) Läs här ➔

♥️ Gillade du det här? Få nyheter + spaning till din inbox direkt!

👉Signa upp gratis här

Agfo Talkagtechdigitaliserade köketfoodtechinsekterkernza

Frida Jonson

Lantbruksjournalist, bonddotter och matälskare.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!