Linda Linnskog Rudh
Reporter
Den älskade och samtidigt kritiserade sojabönan är högaktuell. Det går faktiskt att odla sojaböna i Sverige, men det finns ett rad hinder. AGFO reder ut.
Artikeln uppdaterades senast: 6 december 2020
När man pratar om proteinskiftet – om att allt fler människor går över till att äta mer vegetabiliska proteiner – dyker ständigt sojabönan upp. Den särdeles nyttiga bönan kan även agera klimatbov i fel sällskap.
Ja, det går att odla sojabönor i södra Sverige och på Öland och Gotland – på lätta jordar med varm jordtemperatur. Men det har sina sidor, därför är det få som gör det.
Problemet är att sojaproduktionen i stora delar av världen påverkar jordens ekosystem negativt.
Som synes finns en hel del hinder för att sojabönan ska slå igenom stort i Sverige. Däremot finns alla de svenska baljväxterna som vi har odlat med framgång här i Norden under årtusenden. Läs artikeln om de svenska alternativen här.
Sojabönan (Glycine max) tillhör familjen ärtväxter och härstammar från Östasien för 5000 år sedan. Sojabönan växer i upprättstående och liggande form. Frukten är en luden skida som växer i grupper om 3-5. Varje skida innehåller 2-4 bönor som är 5-11 millimeter i diameter. Färgen varierar mellan svart, brun, blå, gul, grön och fläckig.
Sojabönans många fördelar som mat åt både människor och djur har gjort att den världen över har ersatt många lokala baljväxter under de senaste decennierna. Enligt Sojadialogen har den globala produktionen av soja tiofaldigats på femtio år.
Anledningen till att man började använda soja som djurfoder är att 60 procent av sojabönan blir en biprodukt när man framställer sojaolja som näst efter palmolja är den mest använda oljan i livsmedelsproduktion i världen.
Källor: SLU, Jordbruksverket, WWF, Sojadialogen, Round Table on Responsible Soy.
Axfoundation undersöker i sin rapport potentialen för odling av sötlupin i Sverige. Rapporten lyfter fram att lupin har stor potential inom såväl livsmedelsproduktion som användning i foder. Läs mer och hämta rapporten här
Läs även:
Efterfrågan på svenskt växtbaserat protein ökar stadigt, men än saknas viktiga förutsättningar för att skiftet ska ta ordentlig fart. Här djupdyker vi i det svenska proteinskiftet med intervjuer, trendspaningar och rapporter.
baljväxterproteinproteinskiftetsojabönorsojadialogensojaproduktion
Omvärld
Mattrender säger mycket om den tid vi lever i, och ett nytt år innebär förstås nya inriktningar. Vi sammanfattar 13 […]
Omvärld
Det här innehållet läste ni mest på AGFO.se under året. 1. Lista: Här finns de svenska landbaserade fiskodlingarna Var i […]
Omvärld
Vi guidar till reportage, poddar och filmer om allt från tekniska innovationer till framtidens hållbara matsystem. Bästa alternativet till julfilmen […]
Omvärld
Fler och fler företag vill betala lantbruket för att lagra kol i marken som en form av klimatkompensation. Är den […]
Omvärld
För andra gången på tre år är AGFO nominerade till Livsmedelspriset. Sedan 1964 delar Livsmedel i fokus ut Livsmedelspriset till […]