Spaning

Jakten på det svenska proteinet

Svenska baljväxter blev stående i farstun, försynt knackande på dörren till den svenska livsmedelsindustrin, medan importerad soja tidigt trängde sig förbi. Hur kunde det bli så? Det frågor sig Linda Linnskog Rudh i veckans spaning.

Efter min jakt på helsvenska vegoprodukter tog det fart och den här veckan har jag diskuterat svenska proteinkällor med två forskare, en lantbrukare, en växtodlingsrådgivare och vd:n på Svenskmärkning. Samtliga är överens om att Sverige skulle kunna öka produktionen av baljväxter, både till foder och som råvara till det ökande antalet vegoprodukter.

Det fattas varken kunskap eller areal – det som fattas är istället incitament: Varför ska man som lantbrukare odla åkerböna istället för maltkorn, när priset är ungefär det samma och risken för sjukdomsangrepp och dålig skörd på åkerböna är större?

”Betala 50 öre mer per kilo för åkerbönan och du stimulerar fler bönder att odla grödan”, menar lantbrukaren Roland Höckert.

Att byta ut det importerade sojamjölet i djurfodret mot åkerböna är inte speciellt svårt. Det krävs några kompletterande ingredienser. Men så länge den importerade sojan är billigare konkurrerar den ut de inhemska alternativen. Mer om sojan kan du läsa här.

Där står vi idag med en industri som har svårt att processa mindre leveranser från svenska bönder.

Det är inget snack om att den storskaliga livsmedelsindustrin mättar många munnar på ett kostnadseffektivt sätt. Men med större produktionsenheter försvinner också flexibiliteten. Där står vi idag med en industri som har svårt att processa mindre leveranser från svenska bönder.

Är kanske forskaren Fredrik Fogelbergs idé med mobila enheter som kan processa baljväxter ute på gården en av lösningarna?

Samtidigt blir det spännande att se om den svenska livsmedelsstrategin kommer att satsa slantarna rätt. 90 miljoner kronor ska gå till växtförädling under tre år. Gott så. Men hur blir det med uppsamlingscentraler och anläggningar som rensar, sorterar och packar? Vem ser till exempel till att hjälpa igång inhemska företag som gör baljväxter till proteinmjöl?

Läs artikeln Svenska bönor – en tuff match och ta en funderare. Hör gärna av dig med input. Du kanske har helt andra erfarenheter. Låt höra!

Läs mer:

AGFO-tema: Svenskt proteinskifte

Därför ratas den svenska bönan

På jakt efter det svenska proteinet

Fem hinder för svensk sojaodling

 

baljväxterproteinproteinskiftetRISEväxtbaserat

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!