Frida Jonson
Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.
Nestlé hakar på trend om personaliserad mat, insekter snart lagligt i Sverige – och supermajs som väcker hopp. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom agtech och foodtech.
Världens största livsmedelsföretag hakar på trenden med personaliserad näring med hjälp av artificiell intelligens, dna-tester och vår vilja att instagramma mat. Programmet lanseras i Japan som första steg. (Bloomberg) Läs här ➔
Hussyrsa, buffalolarv och mjölmask är några av de insekter som ligger i pipeline för att bli godkända som livsmedel i EU – och därmed Sverige. Och detta redan nästa år! Bugburger reder ut vad som gäller. (Bugburger) Läs här ➔
Ett nytt material av träfiber och krabbskal skulle kunna ersätta dagens plastfolie, enligt forskare vid Georgia Institue of Technology. (Fooddive) Läs här ➔
Bara fyra grödor; vete, majs, ris och sojabönor, står för två tredjedelar av världens livsmedelsförsörjning. Nu försöker forskare i Malaysia förändra det genom att blåsa liv i gamla grödor som hamnat i skymundan. (BBC) Läs här ➔
Spannmål och dricksvatten är två sårbara områden som pekas ut i Livsmedelsverkets rapport kring klimatförändringar. (Livsmedelsverket) Läs rapporten här ➔
Icas kunder kan nu mäta sin klimatpåverkan i en ny tjänst. Systemet kollar kvitton och räknar ut miljöpåverkan. (Svenska Måltider) Läs här ➔
Världens största insektsfarm drar in nya pengar i investeringsrunda och planerar tre nya farmer á 30 miljoner dollar. (Agfundernews) Läs här ➔
I Mexiko har forskare hittat en majssort som fixerar kväve i luften och när sig själv. Hemligheten ligger i de ytliggande rötterna. Genom växtförädling kunna få över egenskaperna till andra majssorter, vilket skulle kunna minska behovet av kvävegödsel. (The Atlantic) Läs här ➔
Hur får man till beteendeförändring kring mat? I AGFO Talk deltog professor Carl-Johan Lagerkvist, insektsentreprenören Nils Österström samt Anette Rosengren tidigare vid bl.a Fazer bageri. (AGFO) Se panelsamtalet här ➔
Startupen Zippin är den första Amazon Go-rivalen som öppnar en affär med automatisk utcheckning. Inom de kommande månaderna ska den växa till en storskalig AI-driven affär. Läs här ➔
För att underlätta omställningen mot en cirkulär ekonomi inrättas delegationen för just detta. Syftet är att skapa en kontaktpunkt mellan centrala aktörer som stat, näringsliv, akademi, regioner och civilsamhället. Delegationen leds av Axfoods Åsa Domeij. (Tillväxtverket) Läs här ➔
agtechcirkulär ekonomifoodtechförpackningarICAinsekterklimatSLU
Omvärld
Mattrender säger mycket om den tid vi lever i, och ett nytt år innebär förstås nya inriktningar. Vi sammanfattar 13 […]
Omvärld
Det här innehållet läste ni mest på AGFO.se under året. 1. Lista: Här finns de svenska landbaserade fiskodlingarna Var i […]
Omvärld
Vi guidar till reportage, poddar och filmer om allt från tekniska innovationer till framtidens hållbara matsystem. Bästa alternativet till julfilmen […]
Omvärld
Fler och fler företag vill betala lantbruket för att lagra kol i marken som en form av klimatkompensation. Är den […]
Omvärld
För andra gången på tre år är AGFO nominerade till Livsmedelspriset. Sedan 1964 delar Livsmedel i fokus ut Livsmedelspriset till […]