Foto: Istock

Omvärld

11 snabba från veckan som har gått

Nestlé hakar på trend om personaliserad mat, insekter snart lagligt i Sverige – och supermajs som väcker hopp. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom agtech och foodtech.

Nestlé vill åt ditt dna – lanserar ny tjänst

Världens största livsmedelsföretag hakar på trenden med personaliserad näring med hjälp av artificiell intelligens, dna-tester och vår vilja att instagramma mat. Programmet lanseras i Japan som första steg. (Bloomberg) Läs här ➔

Godkända insekter snart i Sverige

Hussyrsa, buffalolarv och mjölmask är några av de insekter som ligger i pipeline för att bli godkända som livsmedel i EU – och därmed Sverige. Och detta redan nästa år! Bugburger reder ut vad som gäller. (Bugburger) Läs här ➔

Är folie av krabbskal och träfiber framtidens förpackning? 

Ett nytt material av träfiber och krabbskal skulle kunna ersätta dagens plastfolie, enligt forskare vid Georgia Institue of Technology. (Fooddive) Läs här ➔

Glömda grödor framtidens mat?

Bara fyra grödor; vete, majs, ris och sojabönor, står för två tredjedelar av världens livsmedelsförsörjning. Nu försöker forskare i Malaysia förändra det genom att blåsa liv i gamla grödor som hamnat i skymundan. (BBC) Läs här ➔

Livsmedelskedjan ska klimatanpassas

Spannmål och dricksvatten är två sårbara områden som pekas ut i Livsmedelsverkets rapport kring klimatförändringar. (Livsmedelsverket) Läs rapporten här ➔

Mät din klimatpåverkan med ny tjänst

Icas kunder kan nu mäta sin klimatpåverkan i en ny tjänst. Systemet kollar kvitton och räknar ut miljöpåverkan. (Svenska Måltider) Läs här ➔

Insektsföretag värderat till över 100 miljoner dollar

Världens största insektsfarm drar in nya pengar i investeringsrunda och planerar tre nya farmer á 30 miljoner dollar. (Agfundernews) Läs här ➔

Supermajsen göder sig själv

I Mexiko har forskare hittat en majssort som fixerar kväve i luften och när sig själv. Hemligheten ligger i de ytliggande rötterna. Genom växtförädling kunna få över egenskaperna till andra majssorter, vilket skulle kunna minska behovet av kvävegödsel. (The Atlantic) Läs här ➔

Superpanelen om hur vi väljer vår mat

Hur får man till beteendeförändring kring mat? I AGFO Talk deltog professor Carl-Johan Lagerkvist, insektsentreprenören Nils Österström samt Anette Rosengren tidigare vid bl.a Fazer bageri. (AGFO) Se panelsamtalet här ➔

Utmanar Amazon – startar butik med automatisk utcheckning

Startupen Zippin är den första Amazon Go-rivalen som öppnar en affär med automatisk utcheckning. Inom de kommande månaderna ska den växa till en storskalig AI-driven affär. Läs här ➔

Ny plattform mot cirkulär ekonomi

För att underlätta omställningen mot en cirkulär ekonomi inrättas delegationen för just detta. Syftet är att skapa en kontaktpunkt mellan centrala aktörer som stat, näringsliv, akademi, regioner och civilsamhället. Delegationen leds av Axfoods Åsa Domeij. (Tillväxtverket) Läs här ➔

♥️ Gillade du det här? Få nyheter + spaning till din inbox direkt! 👉Signa upp gratis här

agtechcirkulär ekonomifoodtechförpackningarICAinsekterklimatSLU

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!