Med hjälp av blockkedjeteknik har tio jätteföretagen genomfört tester för att spåra mat. Foto: Istock

Intervju

Megaföretag bygger gemensam kedja

10 av världens största företag inom mat, som Walmart, Tyson Foods, Dole och Nestlé, bygger en gemensam blockkedja för att förändra hur industrin spårar mat över hela världen.

När dåliga, och i värsta fall livsmedel som har fuskats med, upptäcks börjar ett intensivt spårarbete. Trots det är det få företag som har spårbarhet ända från fält till tallrik. Inte heller myndigheter eller organisationer. Ofta vet man ledet innan och efter, men inte översikten över hela kedjan.

Med hjälp av blockkedjeteknik har de tio jätteföretagen under ett års tid genomfört tester för att spåra mat över hela världen, från gård till butik. Om något går fel vet man exakt var det började och varför”.

Food Trust heter den gemensamma satsningen byggd på IBM:s blockkedjeplattform. Tanken är att den ska användas främst för att förbättra återkallelser av livsmedel, identifiera vad felet är och undvika att konsumenter utsätts för risker.

– Du får realtidsdata vid varje tillfälle på varje enskild produkt, säger Frank Yiannas, vice vd för livsmedelssäkerhet vid Walmart, till The Wall Street Journal.

Trots att man vanligen är konkurrenter gör man satsningen för att ”åtnjuta konsumenternas tillit”, enligt en Nestléchef.

Tanken bakom Food Trusts användande av blockkedjetekniken är att öka spårbarheten och att det inte går att fuska i någon del av ledet. Det ska också bli enklare att spåra och snabbare få bukt på smittspridning vid sjukdomsutbrott som kan bli kostsamma.

I USA har en livsmedelsskandal skakat nationen i sommar. 197 människor i 35 stater har insjuknat, och 5 människor av avlidit efter ett E.Coli-utbrott på grund av infekterad romansallad. I Sverige utreds just nu ett utbrott av ehec som har en eller flera gemensamma smittkällor. 

I Food Trust finns data om skördar, förädling, packning och transport och vid varje del i ledet sparas det elektroniskt i blockkedjan.

Än så länge har Food Trust 1 miljon produkter inlagda, allt från konserverad pumpa till jordgubbar och kycklinglår. Genom blockkedjetekniken kan man spåra ett paket mango från en mexikansk gård till en Walmart-butik på 2,2 sekunder.

Tidigare har det tagit över sex dagar för att hitta data från papper och andra källor.

Blockkedja

En blockkedja är ett verifieringssystem där exempelvis transaktioner bokförs på ett stort antal datorer i ett nätverk, där varje förändring måste verifieras av väldigt många datorer i nätverket. Varje förändring går att se av alla. Blockkedja används för att säkerställa den elektroniska valutan Bitcoin.

Inom livsmedelsbranschen kan blockkedjan användas som ett verktyg för att öka transparensen och spårbarheten i försörjningskedjan. Syftet är att minska riskerna för fusk och att skapa bättre förutsättningar för återkallande av matvaror.

Läs mer

Intervju med Axfoundation: ”Stor hype kring blockkedjan”

AGFO-spaning: Så kan blockkedjan påverka livsmedelskedjan

Livestock Traceability: Opportunities for Animal Agriculture

Techhq: Tech can help you trace your salad and steak back to the farm

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

blockchainblockkedjaFood Trust

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!