Spaning

En enda högsta önskan

När jag var liten kunde jag intensivt önska varma och soliga sommardagar, samtidigt som jag i mina önskningar alltid slängde in en förlägen brasklapp: ”Det får regna men helst bara på nätterna så att pappa också blir nöjd”.  Typiskt för en bonddotter.

Missa inte fler spaningar från AGFO, signa upp på vårt populära NYHETSBREV 👉Signa upp dig här

Jag har tänkt på det den här sommaren. Man har skylt sig från hettan och spanat ut över knastertorra fält med ledsna grödor där leran spruckit likt en öken. När grannar skördar foder på varenda slump till markbit för att kunna utfodra djuren. När generositeten mellan människor blir påtaglig. Som bonden i Boden som kört foder hela vägen till Gotland – två gånger!

Torkans kostnader beräknas till miljardbelopp för svenska lantbrukare och kommer att få effekt på livsmedelsförsörjningen under många år framåt. Det handlar inte bara om foderbristen till djur. Spannmålsskörden väntas bli den minsta på tjugofem år, enligt Lantmännens skördeprognos. Det innebär också att Sverige i år inte klarar att vara självförsörjande på basvaran spannmål, som vi normalt är.

”Spannmålsskörden väntas bli den minsta på tjugofem år”

Torkan kommer att påverka priserna och tillgången på allt från svensk havre och vete till mejeriprodukter, ärter och kött. Vi är vana vid att det dignar av livsmedel i affärerna. Det lär det göra även framöver – bara att råvarorna inte kommer från närområdet.

Jag kommer med stort intresse att följa vilka slutsatser som dras i torkans spår. Vad kan stärka den svenska matproduktionen och göra den mer hållbar i extremare klimat? Vilka tekniska innovationer kan underlätta? Och hur påverkar valet arbetet med livsmedelsstrategin?

”Högintressant att se vilken ny teknik som tas fram efter ett år som detta”

Nästa års tema på Borgeby fältdagar är vatten. Högaktuellt och högintressant att se vilken ny teknik som tas fram efter ett år som detta.

Vilka innovationer eller framgångsrika lantbrukare och startups tacklar detta som vi bör skriva om? Hör gärna av er med tips!

Och du, vi har släppt en sprillans ny karta med 187 startups och företag som förändrar matkedjan! Du hittar den här! 

Avslutningsvis, här kommer en stark önskan om regn. Bara regn. Och inte bara nattetid.

Få koll på framtidens matsystem Trendspaning & omvärldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp på AGFO weekly

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!