Lovisa Madås
Grundare AGFO
Har du en foodtech-idé som du vill förverkliga? Nu kan du söka finansiering genom Vinnovas satsning Från linjär till cirkulär – fashiontech och foodtech. ”Det är både en utmaning och möjlighet”, säger Erik Sundström på Vinnova.
✨Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly
Sveriges innonvationsmyndighet Vinnova sätter fokus på mat och mode i sitt program Från linjär till cirkulär – fashiontech och foodtech. Vinnova söker praktiska innovationsprojekt som vill bidra i riktning mot en cirkulär och biobaserad ekonomi. I potten finns stöd om maximalt 2 miljoner kronor per projekt.
– Det finns tre anledningar till satsningen. Livsmedel/mat och textilier/mode är några av de ekonomiskt sett största värdekedjorna nationellt som globalt, men även med stora miljöbelastningar. Därför måste värdekedjorna ställa om mot hållbarhet. Och svenska företag kan utveckla och ta marknader. Det är alltså både en utmaning och möjlighet. Det bubblar även starkt inom de två områdena. Entreprenörer flockas men så gör även kapitalet, såväl det offentliga som det privata. Vi tror dock att det offentliga medlen fortfarande behövs i tidiga skeden. Slutligen ligger satsningen i linje med Regeringens Samverkansprogram om biobaserade och cirkulär ekonomi.
– Det viktigaste är innovationshöjd, att lösningen inte finns sedan tidigare. Åtminstone inte på den svenska marknaden. Förmågan för lösningen att spridas är viktigt. Och teamets sammansättning spelar också roll.
– Att Vinnova är delaktiga i att utveckla ekosystemen kring foodtech och fashiontech. Med utvecklade ekosystem förbättras innovationskapaciteten.
– De som är involverade i mat och livsmedel men som hellre vill stärka sin egen verksamhet, utan att utveckla en lösning för spridning och försäljning. Då bör man hellre söka i våra SMF-program. Kanske Innovationsprojekt i Företag eller Innovativa Startups. Dessa satsningar ser först och främst på det enskilda företagets tillväxt och konkurrenskraft.
Öppnar för ansökan: 1 juni 2018
Ansök senast: 11 september 2018
Beslut meddelas: 31 oktober 2018
Projekt får starta: 31 oktober 2018
✨Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]
Intervju
Svenska forskare har tagit fram en unik metod att göra livsmedel – av elektricitet och koldioxid. En innovation som i […]