Tyska Infarm odlar i en butik i Berlin. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Omvärld

Tema: Stadsnära inomhusodling

🌿🏢 Intresset för nya sätt att odla inne i städer ökar. I en Novus-undersökning tror var femte svensk att de kommer att möta en stadsbonde i butiken år 2030. Vi summerar intervjuer och spaningar i ämnet.

”Vi kanske befinner oss i ett paradigmskifte”

Beatrix Alsanius är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och forskar om växthusodling, hydroponiska odlingssystem och urban odling. Det råder en hype kring hydroponisk odling. Hur ser potentialen ut? 

–  Många faktorer spelar in. Det kommer aldrig att vara lönsamt att odla soja eller vete i stan. Det som kan löna sig är produkter som har högt värde och kort hållbarhet osv. Diversifiering är viktig. Det gäller att tänka i nya banor – vad kan man odla som ger högre lönsamhet än basilika och huvudsallat för att kompensera för kostnader som tekniskt avancerade system plus mark- och energikostnader. Örter, kryddor och sallad lönar sig inte om inte odlingen fyller andra syften som t.ex. i ett marknadsföringsperspektiv för en livsmedelskedja.

Vad är avgörande för att lyckas?

– Potentialen för hydroponisk odling i staden är inte fullt utvecklad än. Det går att optimera systemet mer för att få rätt balans mellan vatten och växtnäring, i förhållande till biomassa.

Även stora vertikalodlingsföretag kämpar med lönsamheten. Vad krävs?  

– Man kanske inte behöver producera mer, men man måste producera på ett effektivt sätt. Det är stor skillnad i markpriser inne i städer jämfört med utanför. För att producera lönsamt i stan behöver produkten vara dyrare eftersom ytan kostar mer. Men är trenden här för att stanna finns det möjligheter att satsa på att integrera den här typen av odlingar när man bygger nya hus. Framtidens matproduktion av frukt och grönt kan se annorlunda ut jämfört med i dag i Sverige. Frågan är hur vi vill att våra livsmedel ska produceras och vilka krav vi har. Vi kanske befinner oss i ett paradigmskifte för hur vi ska producera livsmedel i Sverige.

👉 Läs hela intervjun med Beatrix Alsanius här

 

De rustar svensk inomhusodling

Plantagon, Ljusgårda och Björkekull använder dem – de vertikala odlingstornen. AGFO pratar med Eric Dargent, grundare av Refarmers som är licenstagare i Europa för ZipGrow som syns i allt fler inomhusodlingar, speciellt i Sverige.

– Sverige har gott om early adopters och verkar därför öppet för nya innovativa lösningar. Finland och Norge känns betydligt mer konservativa, och Danmarks långa tradition av jordbruk gör att de redan har en väl fungerande jordbruksförsörjning som man inte ändrar på i första taget, säger Eric Dargent.

Norden är en självklar marknad eftersom vi inte kan odla utomhus året om, men gärna vill konsumera bladgrönt och kryddor hela året.

– Vi vill se professionella inomhusodlare som kan ta ut maximal skörd i stadsodlingar, liksom vanliga konsumenter som anlägger sina egna vertikala trädgårdar, säger Eric Dargent.

👉  Läs hela intervjun med Eric Dargent här

 

En av Infarms odlingar i en butik i Berlin. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

De utmanar traditionellt jordbruk

Med flyttbara hydroponiska odlingssystem vill InFarm utmana traditionellt jordbruk och erbjuda en lösning på både hållbarhetsfrågor och framtidens matunderskott.

Tyska Infarm har tagit in miljoner i investeringar för att ta sitt odlingskoncept ut i Europa. I Berlin finns deras grönsaker odlade på plats i ett gäng butiker. Men ekonomin löser inte sig av sig självt. Infarm beräknar att man måste ha minst 50 enheter i varje stad för att det ska bli lönsamt. Vi har besökt företaget.

👉 Läs hela reportaget här

 

”Stor potential för vertikalodling”

Natalie de Brun Skantz från Grönska, som odlar grönsaker i hyllsystem i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden i Stockholm.

– Vi är sedan tre år tillbaka vertikala odlare i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden i Stockholm. Det innebär att vi odlar i hyllsystem med LED-lampor och hydroponisk lösning. Vi utvecklar egen teknik, och odlar grönsaker och örter som vi säljer till Paradiset. Just nu utvecklar vi ett system för odling direkt i matbutiker och i restaurangmiljö. En första prototyp finns klar.

Varför är det här viktigt?

– Vi gör det här eftersom vi ser en stor potential för vertikalodling. I dag importeras en stor andel av alla grönsaker vi äter i Sverige. Det vill vi vara med och förändra.

👉 Läs hela intervjun med Natalie de Brun Skantz här

👉 Grönska expanderar till ny anläggning 

👉 Grönska blir först i Norden med att odla färska örter och bladväxter direkt i matbutiker

”Vi har kapat bort alla mellanhänder”

Snart skördar startupföretaget Ljusgårda sina första fem ton rucola i en före detta träindustrilokal i västgötska Tibro.

För två år sedan satt tre Tibrokillar och snackade hydroponisk odling i en bastu. Någon av dem hade sett ett klipp på Youtube och de frågade sig om det verkligen kunde funka. Eftersom de alla är händiga byggde de en testodling som gav skörd, om än i liten skala. Förra sommaren stötte Andreas Wilhelmsson ihop med de nyblivna hydroponibönderna och bestämde sig för att köpa in sig i företaget.

– Vi ska som svenska odlare förse Sverige med svenska grönsaker. Det är dels en miljömässig aspekt, för att slippa transporterna, men i den nationella strategin ligger också att vi ska bli allt mer självförsörjande, förklarar han.

 

👉 Läs hela intervjun med Andreas Wilhelmsson här

”Vi ska bli störst i Norden”

Urban Oasis odlar hyperlokala grönsaker och har som mål att producera 3,6 ton om året. Albert Payaro, en av grundarna, vad gör ni och varför?

– Vi villl bidra till en hållbar matkedja genom att använda tomma ytor inne i städer för hydroponisk odling, ingen jord eller sol behövs. På så sätt kan odling ske året runt, och det blir korta transporter.  I dag importeras 70 procent av grönsakerna som äts i Sverige. Istället för att skeppa mat över halva jorden tror vi på hyperlokal, färsk, hållbar och näringsrik mat för lokala kunder.

Vad betyder ordet hållbart för er?

– Alla pratar hållbarhet. Och det är bra! Det viktiga är att ordet omsätts till faktisk handling. För oss handlar det både om att våra produkter ska ha en minimal påverkan på miljön, och att vi bygger en hållbar ekonomi. Vi gillar agilt, därför testar intresset för våra produkter och affärsmodellen innan vi bygger en jätteanläggning.

Och var är det långsiktiga målet?

– Att bygga Nordens största inomhusodling.  

👉 Läs hela intervjun med Albert Payaro här

Spisa smakers VD Jonna Hansson, Svegros VD Jerker Norström och Orto Novos grundare Per-Ove Kårfors.

Så ser Sveriges största ört- och sallatsodlare på stadsodlingar inomhus:

Jonna Hansson, Spisa Smaker

– Vi väljer att inte se det som en konkurrens. Att odla i stor volym med exempelvis hydroponi är svårt, men jag stänger inga dörrar.

Jerker Norström, Svegro

– Vi tycker att det är positivt eftersom det riktar strålkastaren mot vår bransch. Vi ser hur stadsodlare också ställer krav på beslutsfattare och utveckling av tekniska lösningar, och vi bevakar utvecklingen med stort intresse. Just nu spelar vi på lite olika spelplaner och vårt fokus är att optimera produktion där vi är, för att kunna möta upp de stora volymer som svenska konsumenter önskar. Vi levererar i genomsnitt nästan 100 000 krukor per dag.

Per-Ove Kårfors, Orto Novo

– Stadsodling som sociala projekt är bra, men när det handlar om att förse vår befolkning med livsmedel ser jag ingen poäng. I stan behövs lokalerna till annat. Eftersom vi är ekocertifierade måste vi använda organiskt gödsel, och vi har faktiskt tittat lite på akvaponik, där näringen kommer från fiskodling. Så vi hänger med och följer utvecklingen för att kanske så småningom anpassa våra metoder till ny teknik.

👉 Läs hela reportaget här

Hur produceras maten i framtiden?

När AGFO talk diskuterade hur vi producerar mat i framtiden hettade det stundtals till i panelen. Vertikalodlaren Natalie de Brun Skantz deltar i panelsamtalet.

 

Agfo-spaning

Plantagon: Från 22:a våningen till källaren

I februari gick Agfo på investeringsmingel hos Plantagon för att höra om odlingsplanerna – och affärerna. AGFO:s Peter Söderquist spanar.

”Plantagon är ett svensk-amerikanskt bolag som utvecklar teknik för växthusodling i stadsmiljö. Mest omskrivet är det visionära projektet med inomhusodling i ett högt kontorshus i Linköping, ett projekt som dock inte har realiserats ännu.

Plantagon har sitt kontor på 22:a våningen i DN-huset. Här bjöd företaget på grönsaksdipp och blindtest av ruccola. Ungefär 50 personer hade kommit för att få se det som ska bli inomhusodlingen i källaren – och för att få mer information om investeringserbjudandet.

Planen är att skörda 40-50 kg per dag i källaren under DN-huset. Detta ska förpackas i 20-grams enheter, som sedan ska säljas bland annat till ICA-butiker. Till investeringserbjudandet bifogas en affärsplan. Den första rubriken lyder: ”Business as usual is over!!!”. Med tre utropstecken.

Affärsplanen innehåller också en budget för de första fem åren. Redan från år 1 räknar man med intäkter på 10,6 miljoner, och kostnader på 6 miljoner. Det skulle ge en rörelsemarginal på 43%, före räntor, skatt och avskrivningar.”

👉 Läs hela spaningen från Plantagon här

Så inreder du med hydroponik

På bänken, i ett skåp, på väggen – idéerna kring hydroponisk odling i hemmet är många.

 

För dig som söker en stilren hydroponisk odling är Babylon Micro-Farm en inspirationskälla. Än så länge endast tillgänglig att köpa i USA, med en prislapp på 15 000 kronor. Men då får du både en snygg möbel och odling i ett. Odlingen hanteras via en app.

👉 Se fler hydroponiska designlösningar här

Fakta

Vertikalodling: Inomhusodling, ofta hydroponisk odling med LED-ljus, i hyllsystem. För att det på riktigt ska vara en vertikal odling måste vattenflödet och näringslösningen gå uppifrån och ner. Exempelvis har köpcentrat Emporia i Malmö växter från golv till tak där vattnet och näringslösning rör sig uppifrån och ner.

Hydroponisk odling: Odling inomhus, i vatten, utan jord med eller utan odlingssubstrat. Utöver vatten behövs också värme, ljus och växtnäring. Lämpar sig framför alla slags växter. Nytt nu är att man försöker göra det i liten skala i hemmet. Odling i hydroponiska system utvecklades på 1920-talet och fick ett uppsving på 1960-talet. En stor del av den svenska växthusproduktionen sker i hydroponiska system och tulpanodlingen går över mer och mer till odling utan substrat.

Akvaponi: Akvaponisk odling kombinerar fiskodling med växtodling. Näringsrikt vatten från fisktankar pumpas till en odling där växterna tar upp näringen, som sedan återanvänds i fiskodlingen.

Vilka är för- och nackdelarna, och hur ser potentialen ut framåt? Läs mer här

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

akvaponikhydroponisk odlinginomhusodlingstadsodlingvertikalodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!