Omvärld

Tema: Robotar

🤖🌱 Självgående robotar som kan så, rensa ogräs eller leverera din matbeställning – utvecklingen går fort framåt. Följ med när Agfo summerar vårens intervjuer och spaningar i ämnet.

Få koll på framtidens matsystem Trendspaning & omvärldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp på AGFO weekly

Entreprenörerna

”Alla är lite hemliga av sig”

Förra året genomfördes lyckade fältförsök med Sveriges enda kommersiella fältrobot, Ekobot. Nu väntar ett spännande år för grundaren Ulf Nordbeck.

Om du skulle förklara vad roboten Ekobot gör?

– Men man kan säga att vi kör tester och integrerar robotstyrning, bildhantering och verktygshantering så att roboten kan rensa ogräs. I en senare fas utvecklar vi vidare systemet för att möta fler behov inom precisionsjordbruk (en odlingsteknik för att anpassa sina insatser efter förutsättningarna på varje fält och varje gröda. Reds.anm.).

Vilka är era konkurrenter?

– Vi tittar över hela världen. Det var därför jag började när jag såg att det inte fanns några bra system eller alltför dyra med dålig avkastning. Men det är allt från Blue River Technology som John Deere har investerat i. Sedan finns väldigt många forskningsprojekt, där en del gör produkter. Alla är lite hemliga av sig. Men det finns ju Saga Robotic från Norge och franska Naio. Det är en bra framtid för den här branschen och ett stort behov.

Vad är det största hindret för fältrobotars utveckling?

– Det är en kombination av teknikkostnader och pedagogik. Ett system, en plattform för att testa teknik kostar en kvarts miljon och uppåt, så det är ofta bara universitet och högskolor som har råd. Då får du en robot med navigation, men ska du bygga en applikation på det så blir det mycket pengar. Kostnaderna måste ned genom fler producerade enheter.

Och pedagogiken?

– Vi måste kunna visa effektiviteten för lantbrukare och visa en ärlig kalkyl vad det kan kosta jämfört med att hyra in arbetskraft eller använda existerande traktor med radhackning exempelvis. Det är många som ringer och frågar om tekniken och vill vara med och testa, så det är ett stort intresse.

👉Läs hela intervjun med Ulf Nordbeck här

 

”Lantbrukare inte ska vara försökskaniner”

Lantbrukare som sköter sina fält med robotar har länge varit en utopi. Men först nu är den moderna tekniken mogen för att sensorer ska kunna vara lika skickliga som mänskliga sinnen. Det menar Ole Green, direktör för det danska företaget Agrointelli.

Han går under smeknamnet ”opfinder-Ole” inom danskt lantbruk och är mest känd för att vara hjärnan bakom den självgående fältroboten Robotti. Tillgången till AI, artificiell intelligens, gör att den digitala evolutionen är nära sitt stora genombrott inom lantbrukssektorn, menar han.

Den detaljkunskapen som fanns förr med mindre gårdar gå att få tillbaka genom utvecklingen inom sensorteknik. Sensorerna gör det möjligt för lantbrukaren att avgöra vilka av sina hektar som fokus ska sättas på.

– En lantbrukare som förr brukade en areal på 20-25 hektar kände sina jordar väl, och visste precis när det skulle plöjas. Men med den arealstorleken som gårdarna är uppe i idag, är det helt omöjligt att kunna ha den detaljkunskapen.

Flerfärgskameror, liknande de i smarta telefoner, tror Ole Green kommer ha stor påverkan på lantbrukstekniken inom de kommande fem åren.

– Då är vi faktiskt tillbaka till den tiden då en erfaren lantbrukare kunde ha stenkoll på sina 10-15 hektar. Nu kan vi få tillbaka tajmingen via datorn, eftersom den kan processa så enormt stora datamängder.

Vilken är den största utmaningen för att nå dit?

– Från en industriell synpunkt är det förståelsen att lantbrukare inte ska vara försökskaniner. Vi behöver ta ett seriöst ansvar, och enbart släppa ut teknik på marknaden som är färdigtestad i verkligheten.

👉Läs hela intervjun med Ole Green här

Forskaren

”Möjliggör saker som inte går idag”

Hur ser det egentligen ut med utvecklingen av fältrobotar i Sverige och vad händer runt om i världen? AGFO möter Jonas Engström på forskningsinstitutet Rise.

Vad händer kring fältrobotar tänkta för frukt- grönsaks- och spannmålsodlingar runtom i världen?

– Mycket händer – nya företag dyker upp, och det finns exempel där man kört en hel odlingssäsong med enbart robotar. Det är många som visat maskiner som kan köra själva i fält, men hittills har man inte kommit till hur maskinerna passar in i hela driften av gården. Hur den tar sig till och från fältet och hur ska transporter av skörd och insatsvaror till och från åkern skötas?

Det är alltså en bit kvar innan vi ser robotar på vart och vartannat fält?

– Ja, det är en bit kvar. I dag är det ingen självklar förenkling eller förbättring att använda en förarlös maskin, det är viktig att man faktiskt får hjälp och inte att det tar mer tid. Det blir en brytpunkt när den förarlösa maskinen gör mer nytta än det tar att programmera och hantera den. Hur långt fram är svårt att säga, kanske 5-10 år.

Vilken potential finns för tekniken?

– Den möjliggör saker som inte går idag. Genom automatisering får man möjlighet att gå över till eldrift, ha mindre maskiner, minska insatsvaror och kemi. Arbetskraft är svår att få tag på, och där kan tekniken hjälpa till liksom att tunga och enformiga arbetsuppgifter kan försvinna. För företagaren ger det en möjlighet att koncentrera sig på resultatet istället för att bara hålla maskinen i rätt spår.

👉Läs hela intervjun med Jonas Engström här

 

Få koll på framtidens matsystem Trendspaning & omvärldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp på AGFO weekly

AGFO-spaning

”Fältrobotarna är här för att stanna”

Fältrobotar, alltså mer eller mindre självgående fordon som kan så, rensa ogräs eller applicera gödning eller växtskyddsmedel är här för att stanna. Det skriver Agfos Frida Jonson i en spaning.

”Högre skördar, brist på arbetskraft, effektivisering ihop med ökad precision kopplad till miljöfrågor är några faktorer som driver utvecklingen.

Länge har utvecklingen gått mot större maskiner, men tunga maskiner packar marken vilket kan ge lägre skördar. Det talar för mindre maskiner på åkrarna, kanske i svärmar som tar sig an monotona uppgifter.

Men än så länge är utvecklingen i sin linda. Det bubblar av innovation, men det är skralt på marknaden.”

👉Läs hela spaningen här

AGFO-guide

14 spännande fältrobotar

Det pågår forskning och utveckling runt om i världen på fältrobotar. Men helt självkörande är det få som är – än så länge.

Allt mer automatisering inom lantbruket och en teknikutveckling i rasande fart gör odlingen smartare. När ser vi svärmar av självkörande robotar på fälten och en lantbrukare som håller koll på avstånd? Det lär dröja ett tag. Men – vissa robotar finns redan nu, även om utvecklingen är i sin linda.

👉 Här är 14 intressanta exempel

 

Här är robotarna som tar hand om leveransen

Glöm cykelbud, utkörning med bil eller för den delen att hämta själv – framtidens matleveranser ser annorlunda ut.

Självkörande närbutiker, drönare som kör ut fredagstacon eller robotar som levererar matkassen. Så här kan det se ut när maten levereras till oss i en inte alltför avlägsen framtid.

👉 7 nya sätt att få maten levererad

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

LÄS FLER TEMA-ARTIKLAR

🔗 Blockkedjan och mat

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

Fältrobotrobotar

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!