OmvÀrld

Tema: Robotar

đŸ€–đŸŒ±SjĂ€lvgĂ„ende robotar som kan sĂ„, rensa ogrĂ€s eller leverera din matbestĂ€llning – utvecklingen gĂ„r fort framĂ„t. Följ med nĂ€r Agfo summerar vĂ„rens intervjuer och spaningar i Ă€mnet.

✹FĂ„ koll pĂ„ framtidens matsystem Trendspaning & omvĂ€rldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp pĂ„ AGFO weekly

Entreprenörerna

”Alla Ă€r lite hemliga av sig”

Förra Äret genomfördes lyckade fÀltförsök med Sveriges enda kommersiella fÀltrobot, Ekobot. Nu vÀntar ett spÀnnande Är för grundaren Ulf Nordbeck.

Om du skulle förklara vad roboten Ekobot gör?

– Men man kan sĂ€ga att vi kör tester och integrerar robotstyrning, bildhantering och verktygshantering sĂ„ att roboten kan rensa ogrĂ€s. I en senare fas utvecklar vi vidare systemet för att möta fler behov inom precisionsjordbruk (en odlingsteknik för att anpassa sina insatser efter förutsĂ€ttningarna pĂ„ varje fĂ€lt och varje gröda. Reds.anm.).

Vilka Àr era konkurrenter?

– Vi tittar över hela vĂ€rlden. Det var dĂ€rför jag började nĂ€r jag sĂ„g att det inte fanns nĂ„gra bra system eller alltför dyra med dĂ„lig avkastning. Men det Ă€r allt frĂ„n Blue River Technology som John Deere har investerat i. Sedan finns vĂ€ldigt mĂ„nga forskningsprojekt, dĂ€r en del gör produkter. Alla Ă€r lite hemliga av sig. Men det finns ju Saga Robotic frĂ„n Norge och franska Naio. Det Ă€r en bra framtid för den hĂ€r branschen och ett stort behov.

Vad Àr det största hindret för fÀltrobotars utveckling?

– Det Ă€r en kombination av teknikkostnader och pedagogik. Ett system, en plattform för att testa teknik kostar en kvarts miljon och uppĂ„t, sĂ„ det Ă€r ofta bara universitet och högskolor som har rĂ„d. DĂ„ fĂ„r du en robot med navigation, men ska du bygga en applikation pĂ„ det sĂ„ blir det mycket pengar. Kostnaderna mĂ„ste ned genom fler producerade enheter.

Och pedagogiken?

– Vi mĂ„ste kunna visa effektiviteten för lantbrukare och visa en Ă€rlig kalkyl vad det kan kosta jĂ€mfört med att hyra in arbetskraft eller anvĂ€nda existerande traktor med radhackning exempelvis. Det Ă€r mĂ„nga som ringer och frĂ„gar om tekniken och vill vara med och testa, sĂ„ det Ă€r ett stort intresse.

👉LĂ€s hela intervjun med Ulf Nordbeck hĂ€r

 

”Lantbrukare inte ska vara försökskaniner”

Lantbrukare som sköter sina fÀlt med robotar har lÀnge varit en utopi. Men först nu Àr den moderna tekniken mogen för att sensorer ska kunna vara lika skickliga som mÀnskliga sinnen. Det menar Ole Green, direktör för det danska företaget Agrointelli.

Han gĂ„r under smeknamnet ”opfinder-Ole” inom danskt lantbruk och Ă€r mest kĂ€nd för att vara hjĂ€rnan bakom den sjĂ€lvgĂ„ende fĂ€ltroboten Robotti. TillgĂ„ngen till AI, artificiell intelligens, gör att den digitala evolutionen Ă€r nĂ€ra sitt stora genombrott inom lantbrukssektorn, menar han.

Den detaljkunskapen som fanns förr med mindre gÄrdar gÄ att fÄ tillbaka genom utvecklingen inom sensorteknik. Sensorerna gör det möjligt för lantbrukaren att avgöra vilka av sina hektar som fokus ska sÀttas pÄ.

– En lantbrukare som förr brukade en areal pĂ„ 20-25 hektar kĂ€nde sina jordar vĂ€l, och visste precis nĂ€r det skulle plöjas. Men med den arealstorleken som gĂ„rdarna Ă€r uppe i idag, Ă€r det helt omöjligt att kunna ha den detaljkunskapen.

FlerfÀrgskameror, liknande de i smarta telefoner, tror Ole Green kommer ha stor pÄverkan pÄ lantbrukstekniken inom de kommande fem Ären.

– DĂ„ Ă€r vi faktiskt tillbaka till den tiden dĂ„ en erfaren lantbrukare kunde ha stenkoll pĂ„ sina 10-15 hektar. Nu kan vi fĂ„ tillbaka tajmingen via datorn, eftersom den kan processa sĂ„ enormt stora datamĂ€ngder.

Vilken Àr den största utmaningen för att nÄ dit?

– FrĂ„n en industriell synpunkt Ă€r det förstĂ„elsen att lantbrukare inte ska vara försökskaniner. Vi behöver ta ett seriöst ansvar, och enbart slĂ€ppa ut teknik pĂ„ marknaden som Ă€r fĂ€rdigtestad i verkligheten.

👉LĂ€s hela intervjun med Ole Green hĂ€r

Forskaren

”Möjliggör saker som inte gĂ„r idag”

Hur ser det egentligen ut med utvecklingen av fÀltrobotar i Sverige och vad hÀnder runt om i vÀrlden? AGFO möter Jonas Engström pÄ forskningsinstitutet Rise.

Vad hÀnder kring fÀltrobotar tÀnkta för frukt- grönsaks- och spannmÄlsodlingar runtom i vÀrlden?

– Mycket hĂ€nder – nya företag dyker upp, och det finns exempel dĂ€r man kört en hel odlingssĂ€song med enbart robotar. Det Ă€r mĂ„nga som visat maskiner som kan köra sjĂ€lva i fĂ€lt, men hittills har man inte kommit till hur maskinerna passar in i hela driften av gĂ„rden. Hur den tar sig till och frĂ„n fĂ€ltet och hur ska transporter av skörd och insatsvaror till och frĂ„n Ă„kern skötas?

Det Àr alltsÄ en bit kvar innan vi ser robotar pÄ vart och vartannat fÀlt?

– Ja, det Ă€r en bit kvar. I dag Ă€r det ingen sjĂ€lvklar förenkling eller förbĂ€ttring att anvĂ€nda en förarlös maskin, det Ă€r viktig att man faktiskt fĂ„r hjĂ€lp och inte att det tar mer tid. Det blir en brytpunkt nĂ€r den förarlösa maskinen gör mer nytta Ă€n det tar att programmera och hantera den. Hur lĂ„ngt fram Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga, kanske 5-10 Ă„r.

Vilken potential finns för tekniken?

– Den möjliggör saker som inte gĂ„r idag. Genom automatisering fĂ„r man möjlighet att gĂ„ över till eldrift, ha mindre maskiner, minska insatsvaror och kemi. Arbetskraft Ă€r svĂ„r att fĂ„ tag pĂ„, och dĂ€r kan tekniken hjĂ€lpa till liksom att tunga och enformiga arbetsuppgifter kan försvinna. För företagaren ger det en möjlighet att koncentrera sig pĂ„ resultatet istĂ€llet för att bara hĂ„lla maskinen i rĂ€tt spĂ„r.

👉LĂ€s hela intervjun med Jonas Engström hĂ€r

 

✹FĂ„ koll pĂ„ framtidens matsystem Trendspaning & omvĂ€rldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp pĂ„ AGFO weekly

AGFO-spaning

”FĂ€ltrobotarna Ă€r hĂ€r för att stanna”

FÀltrobotar, alltsÄ mer eller mindre sjÀlvgÄende fordon som kan sÄ, rensa ogrÀs eller applicera gödning eller vÀxtskyddsmedel Àr hÀr för att stanna. Det skriver Agfos Frida Jonson i en spaning.

”Högre skördar, brist pĂ„ arbetskraft, effektivisering ihop med ökad precision kopplad till miljöfrĂ„gor Ă€r nĂ„gra faktorer som driver utvecklingen.

LÀnge har utvecklingen gÄtt mot större maskiner, men tunga maskiner packar marken vilket kan ge lÀgre skördar. Det talar för mindre maskiner pÄ Äkrarna, kanske i svÀrmar som tar sig an monotona uppgifter.

Men Ă€n sĂ„ lĂ€nge Ă€r utvecklingen i sin linda. Det bubblar av innovation, men det Ă€r skralt pĂ„ marknaden.”

👉LĂ€s hela spaningen hĂ€r

AGFO-guide

14 spÀnnande fÀltrobotar

Det pĂ„gĂ„r forskning och utveckling runt om i vĂ€rlden pĂ„ fĂ€ltrobotar. Men helt sjĂ€lvkörande Ă€r det fĂ„ som Ă€r – Ă€n sĂ„ lĂ€nge.

Allt mer automatisering inom lantbruket och en teknikutveckling i rasande fart gör odlingen smartare. NĂ€r ser vi svĂ€rmar av sjĂ€lvkörande robotar pĂ„ fĂ€lten och en lantbrukare som hĂ„ller koll pĂ„ avstĂ„nd? Det lĂ€r dröja ett tag. Men – vissa robotar finns redan nu, Ă€ven om utvecklingen Ă€r i sin linda.

👉 HĂ€r Ă€r 14 intressanta exempel

 

HÀr Àr robotarna som tar hand om leveransen

Glöm cykelbud, utkörning med bil eller för den delen att hĂ€mta sjĂ€lv – framtidens matleveranser ser annorlunda ut.

SjÀlvkörande nÀrbutiker, drönare som kör ut fredagstacon eller robotar som levererar matkassen. SÄ hÀr kan det se ut nÀr maten levereras till oss i en inte alltför avlÀgsen framtid.

👉7 nya sĂ€tt att fĂ„ maten levererad

 

✹FĂ„ koll pĂ„ framtidens matsystem Trendspaning & omvĂ€rldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp pĂ„ AGFO weekly

AGFO-TEMAN:

👉Tema: Odlat kött

 

👉Tema: Matinsekter

 

👉Tema: Matsvinn

👉Tema: Robotar

👉Tema: Precisionsodling

 

👉Tema: StadsnĂ€ra inomhusodling

 

👉Tema: Genteknik

 

FĂ€ltrobotrobotar

Lovisa MadÄs

Journalist och digital affÀrsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!