OmvÀrld

Tema: Cellbaserat kött

đŸ„©đŸ”ŹLabbodlat kött har vĂ€ckt stor uppmĂ€rksamhet under Ă„ret. Agfo summerar intervjuer och spaningar i Ă€mnet.

✹FĂ„ koll pĂ„ framtidens matsystem Trendspaning & omvĂ€rldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp pĂ„ AGFO weekly

Forskaren

”En kombination av vetenskap och ingenjörskonst”

Kommer odlat kött konkurrera ut djurproduktionen i framtiden? Förmodligen inte, men den har sin roll att fylla. Det menar forskaren Julie Gold vid Chalmers tekniska högskola.

NÀr det första odlade köttet framstÀlldes 2013 av Mosa Meat kostade en hamburgare svindlande 2,5 miljoner kronor. Det Àr fem Är sedan. I dag berÀknas kostnaden vara nere pÄ motsvarande 50 000 kronor.

Vad hÄller utvecklingen tillbaka?

– Det Ă€r mĂ„nga frĂ„gor kring processen som Ă€r en kombination av ren vetenskap och Ă€ven ingenjörskonst som kvarstĂ„r. Man vet inte vilken cell som Ă€r bĂ€st och mest effektiv att anvĂ€nda. Man mĂ„ste hitta en bra och hĂ„llbar mat för att ge cellerna. Det krĂ€vs ocksĂ„ en hel del teknikutveckling för att kunna odla stora köttbitar, förklarar Julie Gold.

I dag framstÀlls odlat kött genom att man tar ett cellprov frÄn ett djur. För att cellerna ska kunna dela sig och vÀxa krÀvs föda, nÄgot som görs genom att man tillför blod frÄn kalvfoster eller kycklingar. Serumet innehÄller en cocktail av proteiner som behövs för att celler ska vÀxa.

Problemet Àr att serumet Àr dyrt. En liter kan kosta runt tusen kronor och för att odla kött krÀvs mÄnga liter. Av etiska skÀl vill forskare gÄ ifrÄn att anvÀnda det.

Hur ser framtiden ut för odlat kött?

– Ingen forskare tror att odlat kött ersĂ€tter dagens köttproduktion till 100 procent. Vissa tror att det blir en lyxprodukt för rika mĂ€nniskor som med bĂ€ttre produktion till slut finns Ă€ven som en vanlig korv. Andra tror att vi mĂ„ste direkt in i den storskaliga anvĂ€ndningsomrĂ„det som McDonalds för att minska andelen av dagens producerade kött, sĂ€ger Julie Gold.

Kan en lantbrukare med djuruppfödning pÄ nÄgot sÀtt gagna av utvecklingen inom odlat kött?

– För en lantbrukare hade det hĂ€r kunnat betyda att man inte behöver slakta kossan, utan sadlar om och odlar i en bioreaktor. SĂ„ lĂ„ngt in i framtiden kanske köttet Ă€r tillverkat i en bioreaktor inomhus istĂ€llet för att odlas pĂ„ Ă„ker, sĂ€ger Julie Gold.

👉 LĂ€s hela intervjun hĂ€r

AFGO-spaning

Hot eller möjlighet?

Bör livsmedelssektorn omfamna eller bekÀmpa utvecklingen av odlade produkter som kött, mjölk och Àgg? Den frÄgan stÀllde sig Agfos Daniel Skavén Ruben. Han skriver bland annat i sin spaning:

”Motsvarande hundratals miljoner kronor har investerats de senaste Ă„ren i företag sĂ„som Memphis Meats, Perfect Day, Clara Foods, SuperMeat, Finless Foods, Modern Meadow och Geltor, som genom cellulĂ€rt jordbruk utvecklar produkter som vĂ€ntas lanseras till premiumpriser inom de nĂ€rmsta 5-10 Ă„ren.

Bör bönder och livsmedelssektorn dĂ„ omfamna eller bekĂ€mpa utvecklingen? I USA sker bĂ€gge delar. Tyson och Cargill, som tillsammans omsĂ€tter över 1000 miljarder kronor, har investerat i flera av bolagen ovan för att sĂ€kra sig eventuella framtida marknadsandelar. Samtidigt har organisationer som U.S. Cattlemen’s Association begĂ€rt av jordbruksdepartementet USDA att anvĂ€ndandet av termen “kött” ska begrĂ€nsas till produkter som kommer frĂ„n djur som uppfötts och slaktats pĂ„ “det traditionella sĂ€ttet.”

👉 LĂ€s hela spaningen hĂ€r

AFGO-spaning

Om passion och fakta

Peter Söderquist pÄ Agfo resonerade i april kring odlat kött. Han skriver bland annat:

”Vi pĂ„ Agfo Ă€lskar passionen som visas av branschens alla entreprenörer, och det Ă€r lĂ€tt att svepas med av entusiasmen. Men vi Ă€lskar ocksĂ„ fakta och analys. NĂ€r vi intervjuar engagerade entreprenörer, ska vi alltid stĂ€lla kontrollfrĂ„gorna: Är visionerna rimliga? Hur ser kalkylen ut? Kan det bli hĂ„llbart – ekonomiskt, ekologiskt och socialt?

Ta till exempel diskussionerna om odlat kött. Vid en första anblick kan det se ut som trolleri: Ta ett litet cellprov frÄn ett djur. LÄt cellerna dela sig i laboratoriet. Skörda nÀr det vuxit till sig. Gör en hamburgare. Men det Àr verkligen inte hela bilden. För att cellerna ska kunna dela sig och vÀxa krÀvs föda. Och för att celldelningen ska komma igÄng, krÀvs just nu ett serum som görs av blod frÄn ofödda kalvar eller kycklingar. AlltsÄ lÄngt ifrÄn en industri utan djur.

Men kanske Ă€r odlat kött en del av framtiden Ă€ndĂ„? Eller handlar det snarare om olika typer av ”fake meat”?

👉 LĂ€s hela spaningen hĂ€r

Agfo talk

NĂ€r AGFO talk diskuterade hur vi producerar mat i framtiden hettade det stundtals till i panelen.

 

Fakta cellbaserat kött

Cellbaserat kött, odlat kött, konstgjort kött eller in vitro-kött kallas produkter som Àr framstÀllda genom odling av muskelceller. Det finns ingen fÀrdig produkt att Àta idag.

För att odla kött tar man ett cellprov frÄn ett djur och sedan tillförs blod, plasma, socker och vissa aminosyror för att cellerna ska kunna vÀxa. Vid odlingen behövs antibiotika. Det gÄr att odla celler utan antibiotika, men det stÀller högre krav pÄ infrastruktur och pÄ cellodlingsmedia.

Blir det mindre antibiotika per enhet till odlat kött kontra vanligt kött? Den frÄgan Àr obesvarad Àn sÄ lÀnge. Julie Golds bedömning Àr att det minskar anvÀndningen, men det Àr inget hon har tittat pÄ.

KÀlla: Julie Gold

AGFO-TEMAN:

🇾đŸ‡Ș Svenskt proteinskifte

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻ CirkulĂ€r matproduktion och kolinlagring

đŸ„©Â Kött 2.0

🩗 Matinsekter

đŸ—‘ïžÂ Matsvinn

đŸ€–Â Robotar

đŸŒ±Â Precisionsodling

đŸ„—Â StadsnĂ€ra inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

 

💚 Gillade du det hĂ€r? DĂ„ kommer du att Ă€lska vĂ„rt nyhetsbrev, signa upp gratis hĂ€r

cellbaserat köttodlat kött

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!