OmvÀrld

Tema: Matsvinn

đŸ„•đŸ—‘ïžBekĂ€mpning av matsvinn har hamnat i strĂ„lkastarljuset under Ă„ret. Agfo summerar vĂ„rens intervjuer och spaningar i Ă€mnet.

✹FĂ„ koll pĂ„ framtidens matsystem Trendspaning & omvĂ€rldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp pĂ„ AGFO weekly

Investeraren

”Med stora utmaningar kommer ocksĂ„ stora affĂ€rsmöjligheter”

Nya entreprenörer bekÀmpar matsvinnet. I ryggen har de flera tunga investerare. Agfo möter Tove Larsson, investment manager hos Norrsken Foundation som investerat i Karma och Matsmart.

Flera av matsvinnsföretagen Àr startups och om de blir lönsamma ÄterstÄr att se. Enligt Tove Larsson Àr efterfrÄgan pÄ lösningar kring matsvinn stark. Och dÀr det finns efterfrÄgan finns förutsÀttningar för lönsamhet.

– Även om vi med Matsmart och Karma frĂ€mst har investerat pĂ„ grund av deras smarta lösning pĂ„ matsvinnsfrĂ„gan, ser vi detta som kommersiella investeringar. Vi tror att med stora utmaningar, som matsvinn, kommer ocksĂ„ stora affĂ€rsmöjligheter. Och nĂ€r det gĂ€ller matsvinn sĂ„ finns det Ă€ven ekonomiska incitament för sĂ„vĂ€l producenter som konsumenter av mat att minska andelen som slĂ€ngs, sĂ€ger Tove Larsson.

Har ni nÄgon tidplan för nÀr investeringen ska betala sig?

– Vi har ett lĂ„ngsiktigt perspektiv för vĂ„ra investeringar. Det tar tid att skapa de varaktiga och storskaliga förĂ€ndringar som vi efterstrĂ€var. VĂ„rt mĂ„l Ă€r att möjliggöra ”impact unicorns”, alltsĂ„ bolag som förbĂ€ttrar livet för en miljard mĂ€nniskor. För att nĂ„ dit behöver vi tĂ€nka lĂ„ngsiktigt.

👉LĂ€s hela intervjun med Tove Larsson hĂ€r

Entreprenörerna

”RĂ€ddade 70 ton mat”

Elin Aronsen Beis siktar pÄ att ta över marknaden med sitt matsvinnsbolag Foodloopz.

Vad Àr er affÀrsidé?

– Foodloopz Àr en marknadsplats pĂ„ nĂ€tet dĂ€r företag kan utannonsera mat som riskerar att kastas. Det kan handla om kort bĂ€st-före-datum, utsorterat eller felmĂ€rkta varor, och restpallar. VĂ„r affĂ€rsmodell Ă€r att ta procent pĂ„ lyckade försĂ€ljningar.

Miljöpartiet vill förbjuda livsmedelsaktörer att slÀnga Àtbar mat, med inspiration frÄn Frankrike, dÀr en liknande lag finns. Vad tror du om det? 

– Om vi pĂ„ riktigt ska minska matsvinnet behöver vi bĂ„de piskor, morötter och nya verktyg. Foodloopz Ă€r en del av lösningen. Livsmedelsbranschen mĂ„ste bli bĂ€ttre pĂ„ att sĂ€tta prognoser. Och vi kanske behöver lagar som pressar en att göra rĂ€tt.

En person slĂ€nger motsvarande 50 kilo mat per Ă„r. HĂ€r kommer knĂ€ckfrĂ„gan – hur har du det med matsvinnet hemma?

– Det blir alldeles för mycket! Jag har tvĂ„ barn som ibland Ă€r jĂ€ttehungriga och ibland inte. Jag planerar mindre portioner för mig sjĂ€lv och sedan Ă€ter jag upp deras. Jag och min man har blivit skrĂ€phinken. Det Ă€r ett sĂ€tt att minska svinnet hemma.

👉LĂ€s hela intervjun med Elin Aronsen Beis hĂ€r

 

✹FĂ„ koll pĂ„ framtidens matsystem Trendspaning & omvĂ€rldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp pĂ„ AGFO weekly

”Medvetenhet och pengar Ă€r starka drivkrafter”

Whywaste jobbar med att minska matsvinnet i butiksledet. Martin GrÄdal Àr medgrundare.

Var gör ni?

– Vi jobbar med att minska matsvinnet i butiksledet. Det finns ett stort behov av att minska svinnet i hela livsmedelsbranschen. Bara hĂ€r i Sverige slĂ€ngs det varje Ă„r över 125 000 ton mat i butiksledet. DĂ€rför har vi tagit fram digitala system för att ta datadrivna beslut.

Vad betyder det konkret?

– VĂ„rt system identifierar varor som riskerar att passera bĂ€st-före-datum. Vi har drivit Whywaste i fyra Ă„r nu, och haft en produkt pĂ„ marknaden i tvĂ„. Responsen har varit vĂ€ldigt bra, och vĂ„rt system har gjort stor skillnad ute hos butikerna. ICA Kvantum i Landvetter har till exempel sparat 750 000 kronor förra Ă„ret genom vĂ„rt system.

Konsumenter som fÄr mer information, tror du det leder till bÀttre beslut nÀr man köper varor?

– Det hoppas jag verkligen. Om det blir tydligt för dig som konsument vilken vara som Ă€r nĂ€rodlad, dĂ„ hoppas jag att du vĂ€ljer den. VĂ„r hjĂ€rtefrĂ„ga Ă€r svinnet, och dĂ€r mĂ„ste man jobba mer med data mellan alla aktörer. Medvetenhet och pengar Ă€r starka drivkrafter – blir det tydligt för dig som matbutik hur mycket pengar du kan spara pĂ„ att minska maten som slĂ€ngs, dĂ„ kommer du att agera.

👉LĂ€s hela intervjun med Martin GrĂ„dal hĂ€r

 

Möt de svenska matrÀddarna

Att slĂ€nga Ă€tbar mat Ă€r bland det orimligaste som finns. ÄndĂ„ Ă„ker 1,3 miljarder ton i soporna vĂ€rlden över varje Ă„r. Agfo möter svenska entreprenörer som har bestĂ€mt sig för att bekĂ€mpa matsvinnet.

I reportaget berÀttar företagen Matsmart, Karma, Whywaste, Foodloopz, Deligate och Akla om sina tjÀnster, investerare och planera framÄt.

👉LĂ€s hela reportaget hĂ€r

AGFO-spaning

Det flytande brödet tar ny form

Agfos Lovisa MadÄs spanar kring den nya tidens öl.

”Nyligen lanserade Urban Deli Brödöl, ett öl dĂ€r delar av malten bytts ut mot överblivet bröd. Samtidigt har Hemköp inlett ett samarbete med det engelska svinnölet Toast som nu finns att köpa i Sverige. Öl – ytterligare en pusselbit nĂ€r det gĂ€ller att bekĂ€mpa matsvinnet.

Svinnöl, Kernza-öl, AI-öl; oavsett bakomliggande teknik ser AGFO fram emot att prata hĂ„llbarhet och innovativ teknik över den nya tidens öl.”

👉LĂ€s hela spaningen hĂ€r

 

FAKTA MATSVINN:


Globalt:
En tredjedel av all mat slÀngs, enligt FAO. Det motsvarar 1,3 miljarder ton per Är.

I Sverige:
Svenska hushÄll slÀnger runt 45 kilo mat per person och Är (inklusive matsvinn som hÀlls ut i vasken). Restauranger slÀnger runt 2 kilo, storhushÄll och handeln ligger runt ett kilo per person och Är. Ett hushÄll kan spara mellan 3 000 och 6 000 kronor per Är genom att minska svinnet.

Svinn förekommer genom hela livsmedelskedjan.

KÀlla: Livsmedelsverket, Jordbruksverket, NaturvÄrdsverket, Svenska Dagbladet

LÀs mer pÄ Matsvinnet.se

✹FĂ„ koll pĂ„ framtidens matsystem Trendspaning & omvĂ€rldsbevakning, direkt till din inbox varje fredag – gratis Signa upp pĂ„ AGFO weekly

AGFO-TEMAN:

👉Tema: Odlat kött

 

👉Tema: Matinsekter

 

👉Tema: Matsvinn

👉Tema: Robotar

👉Tema: Precisionsodling

 

👉Tema: StadsnĂ€ra inomhusodling

 

👉Tema: Genteknik

đŸŒ±Â Trendspaningar, intervjuer och omvĂ€rldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp pĂ„ AGFO weekly

matsvinn

Lovisa MadÄs

Journalist och digital affÀrsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!