Foto: iStock

Omvärld

Tema: Matsvinn

🗑️ Bekämpningen av matsvinnet får allt mer strålkastarljus. Vi summerar intervjuer och spaningar i ämnet.

Uppdaterad 19 september 2019

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här


”För billigt att göra fel”

Det är billigt att göra fel – en sanning som stämmer bra på matsvinn. Att göra rätt är däremot kostsamt och frågan är vem som ska betala kalaset. För allt handlar till syvende och sist om pengar. 👉 Läs hela spaningen av Linda Linnskog Rudh här


AGFO Talk om matsvinn: ”Våra politiker är så mesiga”

För billig mat, snåriga regler och överproduktion lyfts som några av orsakerna till det dolda matsvinnet. En knivskarp panel satte fingret på flera skevheter i systemet under AGFO Talk. 👉 Läs mer här

 


Dyr hantering hämmar matsvinnsräddare

Enorm flexibilitet och låga inkomster – trots att företag som räddar mat hyllas är det en verksamhet som har det tufft. Det kostar helt enkelt för mycket att rädda mat. 👉Läs mer här

 


Så skapas det sjuka matsvinnet

Hur har vi hamnat i en situation där matsvinn och matavfall står för lika mycket utsläpp som hela cementindustrin? För att förstå matsvinnet måste vi titta på samspelet mellan kundbeteende och försäljning. 👉 Läs mer här

 


Ökad e-handel kan bli matsvinnsfälla

Matvarujättarnas e-handelslager riskerar att öka matsvinnet. Det är en farhåga som matsvinnsräddare har och som dagligvaruhandeln i viss mån bekräftar. Elin Aronsen Beis, grundare av Foodloopz gör oss uppmärksamma på hur e-handelslagren för mat kan blir en matsvinnsfälla. 👉 Läs mer här

 

 
Dagligvaruhandelns dolda matsvinn upp till ytan

Matsvinnet i dagligvaruhandeln är troligen betydligt större än vad man tidigare har trott. För första gången levererar nu butikerna själva siffror på matsvinnet till den officiella statistiken. AGFO möter Karin Amnå från Ica Sverige och matsvinnsforksaren Ingrid Strid. 👉 Läs mer här


12 tips för minskat matsvinn i hemmet
Hushållen står för 75 procent av samhällets totala matavfall. Knappt hälften av det är mat som slängs i onödan, så kallat matsvinn. Det är med andra ord i hemmen de stora förändringarna kan ske. 👉 Läs guiden här

15 matsvinnsräddare för butik och restaurang

Hur kan matsvinnet minska i butik, restaurang och offentliga kök? Vi samlar inspirerande exempel och listar tre skarpa råd till beslutsfattarna.
👉 15 maträddare för butik och restaurang

Så kan resurserna bli mat igen

En typ av matsvinn som flyger under radarn är de outnyttjade resurserna – något som i högsta grad hänger ihop med cirkulär livsmedelsproduktion där inget ska gå till spillo. Följ med när vi listar 12 exempel.

👉 Läs hela artikeln här

 

Hundratusentals arbetslösa om matsvinnet minskar

”Ofattbara mängder mat går till spillo världen över. Det har forskats rejält på hur mycket mat som slängs i livsmedelskedjan. Det handlar om 1,3 miljarder ton och förluster och svinn genererar svindlande 8 procent av alla växthusgasutsläpp i världen årligen. Och detta till ett ekonomiskt värde av 7 500 miljarder kronor. Men att hundratusentals jobb kan gå förlorade om vårt resursslöseri upphör, det talas det inte så högt om.” 👉 Läs hela spaningen av Louise Ungerth här

”Med stora utmaningar kommer också stora affärsmöjligheter”

Nya entreprenörer bekämpar matsvinnet. I ryggen har de flera tunga investerare. Agfo möter Tove Larsson, investment manager hos Norrsken Foundation som investerat i Karma och Matsmart. Flera av matsvinnsföretagen är startups och om de blir lönsamma återstår att se. Enligt Tove Larsson är efterfrågan på lösningar kring matsvinn stark. Och där det finns efterfrågan finns förutsättningar för lönsamhet.  👉 Läs hela intervjun med Tove Larsson här

 

”Medvetenhet och pengar är starka drivkrafter”

Whywaste jobbar med att minska matsvinnet i butiksledet. Martin Grådal är medgrundare.

– Vi jobbar med att minska matsvinnet i butiksledet. Det finns ett stort behov av att minska svinnet i hela livsmedelsbranschen. Bara här i Sverige slängs det varje år över 125 000 ton mat i butiksledet. Därför har vi tagit fram digitala system för att ta datadrivna beslut. 👉 Läs hela intervjun med Martin Grådal här

 

Möt de svenska maträddarna

Att slänga ätbar mat är bland det orimligaste som finns. Ändå åker 1,3 miljarder ton i soporna världen över varje år. Agfo möter svenska entreprenörer som har bestämt sig för att bekämpa matsvinnet. I reportaget berättar företagen Matsmart, Karma, Whywaste, Foodloopz, Deligate och Akla om sina tjänster, investerare och planera framåt. 👉 Läs hela reportaget här

 

Det flytande brödet tar ny form

AGFO:s Lovisa Madås spanar kring den nya tidens öl.

”Nyligen lanserade Urban Deli Brödöl, ett öl där delar av malten bytts ut mot överblivet bröd. Samtidigt har Hemköp inlett ett samarbete med det engelska svinnölet Toast som nu finns att köpa i Sverige. Öl – ytterligare en pusselbit när det gäller att bekämpa matsvinnet. Svinnöl, Kernza-öl, AI-öl; oavsett bakomliggande teknik ser AGFO fram emot att prata hållbarhet och innovativ teknik över den nya tidens öl.” 👉 Läs hela spaningen här

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

LÄS FLER TEMA-ARTIKLAR

🤝 Entreprenörerna i matsystemet

💰 Pengar söker nya ägare

🌱 Regenerativt jordbruk

👤 Mat och identitet

🤖 AI och robotar

👨🏽‍🌾 Fossilfri matproduktion

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

matsvinn

Tipsa oss

Mejla

One thought on “Tema: Matsvinn

Comments are closed.

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!