Ska vi fixa planeten måste vi fixa matsvinnet. Foto: Istock

Omvärld

Tema: Matsvinn

Möt forskarna, entreprenörerna och aktörerna som tar upp kampen mot vårt matsvinn.

Artikeln uppdaterades: 11 februari 2020


Så mycket matsvinn kan doneras

Matsvinn från svenska grossister och livsmedelsproducenter skulle kunna ge ett mål om dagen i ett år – för 25 000 människor. Det visar en ny rapport. Läs artikeln och hämta rapporten här


AGFO-spaning: ”Värre än väntat”

Dagligvaruhandeln alstrar mycket mer matavfall än man tidigare trott, samtidigt som konsumenten slänger mindre. I den här spaning har AGFO-Linda tagit del av matavfallssiffror som presenterades 20 februari 2020. Läs hela spaningen här


AGFO talk: ”Våra politiker är så mesiga”

För billig mat, snåriga regler och överproduktion lyfts som några av orsakerna till det dolda matsvinnet. En knivskarp panel satte fingret på flera skevheter i systemet under AGFO Talk.  Läs summering här


AGFO-spaning: ”För billigt att göra fel”

”Det är billigt att göra fel – en sanning som stämmer bra på matsvinn. Att göra rätt är däremot kostsamt och frågan är vem som ska betala kalaset. För allt handlar till syvende och sist om pengar”. Det skriver AGFO-Linda i en spaning.  Läs hela spaningen här


Dyr hantering hämmar matsvinnsräddare

Enorm flexibilitet och låga inkomster – trots att företag som räddar mat hyllas är det en verksamhet som har det tufft. Det kostar helt enkelt för mycket att rädda mat. Läs mer här


Så skapas det sjuka matsvinnet

Hur har vi hamnat i en situation där matsvinn och matavfall står för lika mycket utsläpp som hela cementindustrin? För att förstå matsvinnet måste vi titta på samspelet mellan kundbeteende och försäljning. Läs mer här


Ökad e-handel kan bli matsvinnsfälla

Matvarujättarnas e-handelslager riskerar att öka matsvinnet. Det är en farhåga som matsvinnsräddare har och som dagligvaruhandeln i viss mån bekräftar. Elin Aronsen Beis, grundare av Foodloopz, gör oss uppmärksamma på hur e-handelslagren för mat kan blir en matsvinnsfälla.  Läs mer här

 
Dagligvaruhandelns dolda matsvinn upp till ytan

Matsvinnet i dagligvaruhandeln är troligen betydligt större än vad man tidigare har trott. För första gången levererar nu butikerna själva siffror på matsvinnet till den officiella statistiken. AGFO möter Karin Amnå från Ica Sverige och matsvinnsforskaren Ingrid Strid. Läs mer här


12 tips för minskat matsvinn i hemmet
Hushållen står för 75 procent av samhällets totala matavfall. Knappt hälften av det är mat som slängs i onödan, så kallat matsvinn. Det är med andra ord i hemmen de stora förändringarna kan ske. Läs guiden här

15 matsvinnsräddare för butik och restaurang

Hur kan matsvinnet minska i butik, restaurang och offentliga kök? Vi samlar inspirerande exempel och listar tre skarpa råd till beslutsfattarna. Läs guiden här

Så kan resurserna bli mat igen

En typ av matsvinn som flyger under radarn är de outnyttjade resurserna – något som i högsta grad hänger ihop med cirkulär livsmedelsproduktion där inget ska gå till spillo. Följ med när vi listar 12 exempel. Läs artikeln här


Spaning: Oanad effekt av matsvinnet

”Det har forskats rejält på hur mycket mat som slängs i livsmedelskedjan. Det handlar om 1,3 miljarder ton och förluster och svinn genererar svindlande 8 procent av alla växthusgasutsläpp i världen årligen. Och detta till ett ekonomiskt värde av 7 500 miljarder kronor. Men att hundratusentals jobb kan gå förlorade om vårt resursslöseri upphör, det talas det inte så högt om.” Det skriver Louise Ungerth i en spaning. Läs mer här


Intervju: ”Med stora utmaningar kommer stora affärsmöjligheter”

Nya entreprenörer bekämpar matsvinnet. I ryggen har de flera tunga investerare. Agfo möter Tove Larsson, investment manager hos Norrsken Foundation som investerat i Karma och Matsmart. Flera av matsvinnsföretagen är startups och om de blir lönsamma återstår att se. Läs intervjun här


Intervju: ”Medvetenhet och pengar är starka drivkrafter”

Whywaste jobbar med att minska matsvinnet i butiksledet. Martin Grådal är medgrundare. ”Det finns ett stort behov av att minska svinnet i hela livsmedelsbranschen. Bara här i Sverige slängs det varje år över 125 000 ton mat i butiksledet. Därför har vi tagit fram digitala system för att ta datadrivna beslut.” Läs intervjun här


Guide: Möt de svenska maträddarna

Att slänga ätbar mat är bland det orimligaste som finns. Ändå åker 1,3 miljarder ton i soporna världen över varje år. Agfo möter svenska entreprenörer som har bestämt sig för att bekämpa matsvinnet. I reportaget berättar företagen Matsmart, Karma, Whywaste, Foodloopz, Deligate och Akla om sina tjänster, investerare och planera framåt.  Läs reportaget här


AGFO-spaning: ”Det flytande brödet tar ny form”

”Öl – ytterligare en pusselbit när det gäller att bekämpa matsvinnet. Svinnöl, Kernza-öl, AI-öl; oavsett bakomliggande teknik ser AGFO fram emot att prata hållbarhet och innovativ teknik över den nya tidens öl.” Det skriver AGFO-Lovisa i en spaning. Läs spaningen här

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly – signa upp här

 

matsvinn

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!