Lamm med kryddrostade mjölmaskar. Foto: Viking Line

Omvärld

Tema: Matinsekter

Insekter förutspås av många vara en del av framtidens kost. Vi summerar intervjuer och spaningar i ämnet.

Artikeln uppdaterades senast: 30 oktober 2020


Spaning: Insekterna gör comeback – men är det för sent?

Startup- och foodtechvärlden svänger snabbt. Det är insektsbranschen ett tydligt exempel på, som nu åter är på (bokstavligt talat) allas läppar. Det skriver AGFO:s Maria Zander i sin spaning. Läs spaningen här

Spaning: Kan bli ett historiskt insektsår

”Insekter ses som ett tänkbart protein i vår kost. I Sverige har det dock hämmats av att Livsmedelsverket gjort en annan bedömning av regelverken än våra grannländer.  När EU-kommissionen väl godkänner den första insektsarten – som väntas bli mjölmask – finns inga hinder från svenskt håll enligt Livsmedelsverket. Men det innebär inte att försäljningen kan sätta igång direkt”. Läs hela spaningen här

 

“Den fallgropen har vi redan ramlat i”

Insektsbranschen växlar upp inför ett godkännande av insekter som livsmedel inom EU. Vad säger myndigheterna och forskningen om utvecklingen för insekter som livsmedel och foder? AGFO frågar Astrid Walles-Granberg, utredare på Livsmedelsverket, samt Anna Jansson, professor i djurfysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Läs hela intervjun här


Insekter – mer än bara mat

Hallå Nils Österström, ordförande för branschföreningen Insektsföretagen. Hur mår svensk insektsodling?
– Den artar sig! Just nu ligger ansökningar för totalt sex olika insektsarter hos EU-kommissionen. EFSA, European Food Safety Authority, är utredande myndighet. Den ansökan som kommit längst är den på mjölmask. Det är svårt att säga när processen är klar, men tidigast i slutet av det här året skulle jag tro, men mest sannolikt under första halvan av 2020. Läs hela intervjun med Nils Österström här


”Jag är orolig över att vi har för bråttom”

Insekter som mat är bara i början av sin resa som industri. Anders Engström driver sajten Bugburger.se och menar att det finns viktiga vägval att göra för branschen. ”Allt rör sig väldigt snabbt – utom regelverket. Jag är orolig över att vi har för bråttom och överför samma system från animalieproduktionen när vi bygger upp syrsfarmar. Det blir meningslöst om insekterna konkurrerar om mat till andra djur. Vi behöver skapa mer cirkulära system”.  Läs hela intervjun här


”Vi var för tidiga”

De var pionjärer på matinsekter i Sverige. Men Livsmedelsverkets beslut i december 2017 slog undan benen för Hakuna Mat. Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt har varit med och banat väg för insektsrörelsen som finns i Sverige. 2013 pluggade de till kostvetare och fick upp ögonen för insekter som en framtida proteinkälla. ”Det började som en kul grej, men vi insåg att det här är framtiden”.  Läs hela intervjun med Hakuna Mat här

 

 

Möt de svenska insektsföretagen

I december 2017 bildades branschorganisationen Insektsföretagen. Syftet är att lägga grunden för en svensk livsmedelsindustri med ätbara insekter. AGFO möter de svenska entreprenörerna som vill servera insekter till folket – och djuren.  Läs hela reportaget här

 

Lamm med kryddrostade mjölmaskar. Foto: Viking Line

Urrk-faktorn: ”Det krävs en normförskjutning”

Äta insekter? Vissa provar gärna – andra ryggar tillbaka. ”Urrk”-faktorn behöver övervinnas om detta alternativ protein ska vinna mark i Sverige. AGFO lät Sveriges insektsentreprenörer berätta hur det ska gå till. Läs hela reportaget här


Spaning: ”Utvecklingen är glädjande”

Insekter förutspås av många vara en del av framtidens kost. En utveckling som är glädjande. Men insekter kan vara mer än livsmedel. Min personliga favorit just nu är den amerikanska vapenflugan. Larverna kan omvandla matavfall till matjord för att sedan själva bli proteinrikt djurfoder – allt på nolltid. Mäktigt. Det skriver Lovisa Madås i en spaning. Läs hela spaningen här

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här 

foodtechinsekter

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!