OmvÀrld

Tema: Matinsekter

đŸ›đŸœïž Matinsekter har fĂ„tt stor uppmĂ€rksamhet under Ă„ret. Agfo summerar vĂ„rens intervjuer och spaningar i Ă€mnet.

✹Trendspaningar, intervjuer och omvĂ€rldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp pĂ„ AGFO weekly

Entreprenörerna

”Fantastiska möjligheter för matinsekter”

Nils Österström driver bolaget Tebrito och Ă€r ordförande i branschorganisationen Insektsföretagen.

Vad gör Tebrito, och varför gör ni det ni gör?

– Vi producerar och utvecklar livsmedelsrĂ„varor utifrĂ„n insekter, inledningsvis mjölmaskar. Vi tar helt enkelt proteinet ur insekten och producerar en smakneutral rĂ„vara som innehĂ„ller 88 procent protein. VĂ„r ambition Ă€r att starta storskalig automatiserad produktion av insekter och insektsprodukter i Sverige.

Varför just insekter?

– Det finns enorma hĂ„llbarhetsvinster med insekter. De Ă€r otroligt effektiva pĂ„ att omvandla biomassa, som kan bestĂ„ av sidoströmmar frĂ„n exempelvis spannmĂ„lsindustrin. Det gĂ„r att skapa en storskalig produktion pĂ„ en liten yta. Och klimatutslĂ€ppen blir en brĂ„kdel jĂ€mfört med annan produktion av animaliskt protein.

👉LĂ€s hela intervjun med Nils Österström hĂ€r

 

”Vi var för tidiga”

De var pionjÀrer pÄ matinsekter i Sverige. Men Livsmedelsverkets beslut i december 2017 slog undan benen för Hakuna Mat.

Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt har varit med och banat vÀg för insektsrörelsen som finns i Sverige. 2013 pluggade de till kostvetare och fick upp ögonen för insekter som en framtida proteinkÀlla.

– Det började som en kul grej, men vi insĂ„g att det hĂ€r Ă€r framtiden! En ny slags mat för hĂ„llbarhetens skull, sĂ€ger Emma Aspholmer.

Sedan gick det snabbt. Blogg, webbshop och ett handelsbolag startades. Men 2016 tog det stopp. Hakuna Mat ansökte till miljöförvaltningen i Göteborg om att bli ett livsmedelsföretag. Det var dÄ företaget fick ögonen pÄ sig pÄ riktigt, menar Emma Aspholmer.

– Vi fick saluförbud. De sade att vi inte fick sĂ€lja insekter, Ă€ven om vi inte sĂ„lde det som livsmedel utan som djurfoder. Vi slutade sĂ€lja via hemsidan, men fortsatte att Ă„ka pĂ„ mĂ€ssor och event.

Via statliga Vinnova kom nÀsta chans. Emma Aspholmers gÀng hade varit med i en ansökan om att utveckla en prototyp till ett framtida livsmedel.

– NĂ€r vi gjorde det fick vi ett andra förbud och en avgift frĂ„n miljöförvaltningen som sade att de hade sett i sociala medier att vi serverade insekter, sĂ€ger Emma Aspholmer.

Vid finalen i Grythyttan med alla nya livsmedel fick endast juryn provsmaka den framtagna insektsfÀrsen. En tredjeplats i tÀvlingen gav möjlighet att sÀtta produkten i tillverkning.

– Men det fanns ju ingen marknad, vi var för tidiga.

👉LĂ€s hela intervjun med Hakuna Mat hĂ€r

 

”Allt mindre fokus pĂ„ den svenska marknaden”

Hej dÀr: Martin Strid, Eatem

Vad gör ni och varför?

– Vi gör hĂ€lsosamma och klimatsmarta produkter gjorda pĂ„ syrsor. Det ska vara enkelt att kĂ€ka mat som bĂ„de Ă€r bra för planeten och den egna hĂ€lsan. I dag har vi knĂ€ckebröd gjort pĂ„ syrsmjöl och en snackbar som bland annat innehĂ„ller 32 syrsor.

Insekter Àr inte tillÄtna som livsmedel i Sverige. Hur ser du pÄ det?

– Vi har allt mindre fokus pĂ„ den svenska marknaden. IstĂ€llet satsar vi pĂ„ e-handel för Ă„terförsĂ€ljare i Europa. Fler och fler millennials har rollen som inköpare. De vill göra egen research och köpa varorna enkelt via nĂ€tet.

VarifrÄn kommer era syrsor?

– Thailand. Vi önskar att det fanns en svensk syrsfarm. Men det krĂ€vs ny lagstiftning för att det ska vara möjligt.

Er strategi för att fÄ folk att kÀka insekter?

– Lyfta fram fördelarna med syrsor, hĂ€lsoargumenten Ă€r viktiga.

Tips till personer som övervÀger att bli entreprenörer?

– Ta din idĂ© och kör! Du kan Ă€ndra ditt beslut under vĂ€gen. VĂ€rdera arbetsmoral högt, tĂ€nk pĂ„ att alla mer eller mindre har tillgĂ„ng till samma information via Google.

 

Möt de svenska insektsföretagen

I december 2017 bildades branschorganisationen Insektsföretagen. Syftet Ă€r att lĂ€gga grunden för en svensk livsmedelsindustri med Ă€tbara insekter. AGFO möter de svenska entreprenörerna som vill servera insekter till folket – och djuren.

I reportaget berÀttar bolagen Eat:em, Entofoder,  Global Bugs, Nutrient, Tebrito, Kafka of Sweden och Abit Circular om sina produkter, investererare och planer framÄt.

👉LĂ€s hela reportaget hĂ€r

Experten

”Jag Ă€r orolig över att vi har för brĂ„ttom”

Insekter som mat Àr bara i början av sin resa som industri. Anders Engström driver sajten Bugburger.se och menar att det finns viktiga vÀgval att göra för branschen.

Varför tror du pÄ insekten som livsmedel?

– Allt som kan vara livsmedel behövs pĂ„ grund av befolkningsutvecklingen och klimatförĂ€ndringar. Vi har mindre arealer att odla pĂ„ och hav fiskas ut. NĂ€r jag startade sajten Bugburger.se handlade det om att fĂ„ folk att fĂ„ upp ögonen för proteinkĂ€llan och fĂ„ bort Ă€ckelkĂ€nslan, men det har blivit mer om alla regler. Allt rör sig vĂ€ldigt snabbt – utom regelverket.

Vilka negativa aspekter finns det med matinsekter?

– Jag Ă€r orolig över att vi har för brĂ„ttom och överför samma system frĂ„n animalieproduktionen nĂ€r vi bygger upp syrsfarmar. Det blir meningslöst om insekterna konkurrerar om mat till andra djur. Vi behöver skapa mer cirkulĂ€ra system.

FÄr vi nÄgra godkÀnda insektsföretag pÄ EU-nivÄ i Är?

– Nej, det tror jag inte. Tidigare skickade man ansökan till lokala Livsmedelsverket som skickade den pĂ„ remiss till samtliga andra livsmedelsverk i EU. Nu skickar man till EFSA (EU:s myndighet för livsmedelssĂ€kerhet) som menar att det tar frĂ„n sex mĂ„nader upp till 1,5 Ă„r. Men jag tror inte att det kommer att gĂ„ sĂ„ snabbt.

Om man Ă€r entreprenör och vill ge sig in i branschen – var ska man börja?

– Eftersom det Ă€r brist pĂ„ odlingar i dag Ă€r priset högt pĂ„ insekter, sĂ„ mest lukrativt Ă€r sjĂ€lva odlandet. Men insatsen Ă€r stor, den manuella arbetskraften mĂ„ste bort och automatiseras för att pressa priset. Det enklaste just nu Ă€r att ta fram en syrsbar.

👉 LĂ€s hela intervjun med Anders Engström hĂ€r

Om URrK-faktorn

Lamm med kryddrostade mjölmaskar. Foto: Viking Line

”Det krĂ€vs en normförskjutning”

Äta insekter? Vissa provar gĂ€rna – andra ryggar tillbaka. ”Urrk”-faktorn behöver övervinnas om detta alternativ protein ska vinna mark i Sverige. Agfo lĂ€t Sveriges insektsentreprenörer berĂ€tta hur det ska gĂ„ till.

– Vi kan prata och informera hur mycket som helst – men det Ă€r efter första tuggan folk mĂ€rker att vĂ„ra produkter smakar som andra goda livsmedel, fast med ett bĂ€ttre nĂ€ringsinnehĂ„ll och lĂ„g klimatpĂ„verkan, sĂ€ger Martin Strid, grundare av Eat:em.

– Det krĂ€vs en normförskjutning. Även om man kĂ€nner en stark urk-kĂ€nsla Ă€r det bara kulturellt och inte biologiskt. Men det kanske tar en generation, menar Anders Engström frĂ„n Bugburger.se.

– Man mĂ„ste beskriva vad det smakar för att kunna kommunicera det till kunderna. Bra miljöargument Ă€r inte nog, det mĂ„ste se gott ut och smaka bra, sĂ€ger Adam Engström, grundare av Nutrient.

– I och med att vĂ„r marknad Ă€r djur som naturligt Ă€ter insekter, har vi ingen urrk-faktor. Snarare reagerar djuren med en wow-faktor, sĂ€ger Erik Stenberg frĂ„n Entofoder.

👉LĂ€s hela reportaget hĂ€r

Agfo-spaning

 

”Utvecklingen Ă€r glĂ€djande”

Insekter förutspÄs av mÄnga vara en del av framtidens kost. En utveckling som Àr glÀdjande, skrev Agfos Lovisa MadÄs i en spaning. Hon skriver bland annat:

”Nyligen bildades branschorganisationen Insektsföretagen som vill lĂ€gga grunden för en svensk livsmedelsindustri med Ă€tbara insekter. Än sÄ lĂ€nge Ă€r det inte tillĂ„tet med insekter som livsmedel i Sverige, men mĂ„nga Àr eniga om att det bara Ă€r en tidsfrĂ„ga.

Samtidigt har Finland tagit pĂ„ sig ledartröjan, gett grönt ljus och bygger en  insektsfabrik utanför staden Lovisa dĂ€r hundratals ton insekter ska skördas varje Ă„r. Ute till havs bjuder Viking Line och Svenska Kocklandslaget pĂ„ en ”krispig och frasig” insektsmeny.

Jag tycker den hÀr utvecklingen Àr glÀdjande. Det Àr rolig att testa nya texturer, smaker och upplevelser. Att se pÄ möjligheterna för att skapa en ny gren inom livsmedelsproduktion. Samtidigt vÀcker det frÄgor. Hur hÄllbar Àr en storskalig produktion?

Men insekter kan vara mer Ă€n livsmedel. Min personliga favorit just nu Ă€r den amerikanska vapenflugan. Larverna kan omvandla matavfall till matjord för att sedan sjĂ€lva bli proteinrikt djurfoder – allt pĂ„ nolltid. MĂ€ktigt.”

👉 LĂ€s hela spaningen hĂ€r

 

Lagstiftningen

Lagstiftningen har halkat efter utvecklingen kring insekter, och EU-lÀnderna har tolkat lagen olika. Det har gjort att bland annat Danmark och Finland har tillÄtit insekter som livsmedel medan Sverige har förbjudit det.

Nu har EU:s lagstiftning kring nya livsmedel förtydligats sedan Ärsskiftet och godkÀnnande krÀvs frÄn EFSA, EU:s myndighet för livsmedelssÀkerhet, för att kunna sÀljas inom unionen.

De företag som redan sÀljer i vissa EU-lÀnder fÄr dispens under ett par Är. Sedan ska det bli lika för alla, enligt lagstiftaren.

KÀlla: Livsmedelsverket

đŸŒ±Â Trendspaningar, intervjuer och omvĂ€rldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp pĂ„ AGFO weekly

AGFO-TEMAN:

👉Tema: Odlat kött

 

👉Tema: Matinsekter

 

👉Tema: Matsvinn

👉Tema: Robotar

👉Tema: Precisionsodling

 

👉Tema: StadsnĂ€ra inomhusodling

 

👉Tema: Genteknik

foodtechinsekter

Lovisa MadÄs

Journalist och digital affÀrsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvĂ€rldsbevakning – varje fredag, helt gratis!