Spaning

Tuffare än raketforskning

Agfos Daniel Skavén Ruben skippade midsommar i Sverige och åkte till Food for Future. Med sig hem tar han nya insikter.

🌱 Missa inte fler spaningar, signa upp på AGFO weekly

Food for Future pågick i helgen på Wageningen University & Research i Nederländerna – landets svar på Silicon Valley fast för jordbruksinnovation.

Bland föreläsarna fanns forskare från institutionen, liksom experter från hela världen. Samtliga berörde utmaningen med hur livsmedelsförsörjningen framåt 2050 kan tryggas för en växande, mer urbaniserad och mer köpstark global befolkning – samtidigt som miljöpåverkan måste minskas.

Mina två övergripande reflektioner från konferensen:

Tekniska innovationer får genomslag

Det är tydligt att tekniska innovationer är på väg att omsättas till produkter som gör skillnad – här och nu. Exempel som nämns är precisionsodling, vertikalodling, genomik, jordbruksrobotar, växtbaserat kött och 3D-printad mat. När arbetskraften inte räcker till, kan robotar effektivt bekämpa ogräs eller skörda. Det byggs vertikalfarmer i Gulfländerna för att säkra livsmedelsförsörjningen. Och genom att skräddarsy enzymaktivitet kan vi till exempel odla avokado som inte oxiderar och blir brun. Forskare har även lyckats öka fotosyntesen med 25 procent hos vissa grödor med förhoppningar att öka produktiviteten.

”Växtvetenskap är inte raketforskning – det är mycket svårare”

Men det är inte lätt, något professor Steve Long vid University of Illinois vittnade om: ”Växtvetenskap är inte raketforskning – det är mycket svårare.”

Bättre insikt kring individualiserad kost

Vi vet vilken diet som är nyttig på befolkningsnivå. Men snart kommer vi att kunna förutsäga hur en enskild individ påverkas av en specifik kost beroende på till exempel kön, ålder och tarmflora. Vi kommer förstå hur uppkomsten av allergier kan motverkas. Och vi kommer kunna designa offentliga miljöer som skolmatsalar, matbutiker och restauranger för att stödja mer hälsosamma val av mat. Detta är viktigt då konsumenter främst köper mat utifrån smak, pris och smidighet, inte påverkan på miljö och hälsa (vars effekter ses först långt senare). Gerda Feunekes, chef vid the Netherlands Nutrition Centre, noterade: ”Man lockas att äta och dricka överallt idag, särskilt i städer. Dagens tågstationer har blivit food courts, där tåg råkar åka förbi.”

Dr. Huanming Yang, medgrundare av Beijing Genomics Institute, sammanfattade konferensen väl med sin iakttagelse: ”Utan etik har vetenskapen ingen själ. Men utan vetenskap, har människan ingen kraft.”


Daniel Skavén Ruben skriver för AGFO. Till vardags rådgivare till the Rockefeller Foundation med fokus på mat och jordbruk.

🌱 Missa inte fler spaningar, signa upp på AGFO weekly

Läs mer:

 

Daniel Skavén RubenFood for Futureodlat köttWageningen

Lovisa Madås

Medgrundare AGFO. Affärs- och produktansvarig.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!