Arbete pågår för att ta fram en ny vegetarisk produkt gjord på raps. Foto: Istock

Intervju

Svensk raps blir ny vegofärs

Spagetti med rapsfärs? Ja, enligt livsmedelsforskaren Karolina Östbring som arbetar med att ta fram en ny vegetarisk produkt gjord på resterna från rapsoljetillverkning. Vårt mål är rapsfärs eller rapsfiléer liknande de sojaprodukter som finns i handeln, säger hon till AGFO.

I dag utvinns olja från raps (Sverige producerar 130 000 ton rapsolja om året), och resterna blir grisfoder. Tre kilo rapsfrön ger ett kilo olja och två kilo rester. Karolina Östbring och hennes forskargrupp vid Lunds Universitet arbetar med att lösa hur resterna kan bli en ny vegetarisk produkt med hög proteinhalt.

Karolina Östbring

Hej Karolina Östbring, hur går arbetet?

– Vi är mitt uppe i inköp av utrustning och optimering av processen. Just nu köper vi utrustning som efterliknar industriell produktion, fast i miniformat. Vårt mål är rapsfärs eller rapsfiléer liknande de sojaprodukter som finns i handeln.

Vilka är utmaningarna?

– Det luriga i såna här sammanhang är att gå från labbet till industriell skala.

Hur löser ni det?

–  Genom att lyfta över processen från labbet till en dockhusversion av en fabrik. De här maskinerna funkar på samma sätt som de stora och vi kan då optimera alla parametrar utan att det går åt så mycket prov. Det går också snabbare när det är mindre mängder det handlar om. Om man har lyckats att få det att fungera i dockhusversionen är det inte speciellt svårt att skala upp till större volymer i större maskiner.

Viktigast i arbetet framåt?

– För 2018 är är det att gå igenom parametrarna i processen och ta reda på vilka tider och temperaturer som ger mest protein i slutändan. Nästa år är det stora fokuset att få bort bittra smakämnen och den grådaskiga färgen, samt att börja texturera proteinet för att skapa tuggmotstånd.

Hur finansieras satsningen?

– Vi har fått pengar både från Fysiografiska Sällskapet i Lund och från Lunds universitet som satsar pengar för att vi ska kunna köpa in bland annat textureringsutrustning. Det är så stora belopp det handlar om så det måste EU-upphandlas. Vår maskin som man gör texturerat protein i kommer efter sommaren.

När tror du att produkten finns ute i handeln?

– Vi har mycket gott hopp om att lyckas men det tar rätt mycket tid. Tidshorisonten är någonstans runt 4 år innan vi har en prototyp att lämna över till industrin. Vi i forskningsteamet är också lärare på grundkurser och handleder doktorander så allting tar sin tid. Men jag tröstar mig med att saker får ta tid. Det är bättre att göra det ordentligt och förstå vad som händer än att hasta iväg!

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

Läs mer

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

AGFO-spaning:  I ivrig väntan på rapsfärs

 

biomassaproteinproteinskiftetrapsfärs

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!