Frida Jonson
Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.
Succé för lokal e-handel, jordbruket som del av klimatlösningen och smarta sensorer i kylskåpet. Det är några av veckans nyheter inom agtech och foodtech.
Så tog de idén från bastusnack till tusen ton om året. Snart skördar startupföretaget Ljusgårda sina första fem ton rucola i en före detta träindustrilokal i västgötska Tibro. (AGFO) Läs mer ➔
I tre delar har programmet Vetandets värld tagit sig an frågan om hur Sverige ska möta klimatmålen. Jordbruken bidrar med 13 procent av Sveriges utsläpp av klimatgaser. Men till skillnad från transport och industri kan jordbruket även vara en del av lösningen av klimatproblemet. (SR) Lyssna här ➔
Nu kommer appen som talar om för dig när det är dags att slänga mat som har blivit dålig. Lägg maten i en viss förpackning eller sätt en sensor på lådan så meddelar appen när det förmodligen har blivit dåligt. (Techradar) Läs mer ➔
Integrerat växtskydd, dataanalys för högre skördar och en mjukvarutjänst som bestämmer exakt färskhet och kvalitet på mat i hela värdekedjan – det är några idéer bland de 10 startups som har valts ut till logistikjätten Maersks startupprogram.(Agfundernews) Läs mer ➔
Lantbrukaren Kikki Ahlstedt Karlsson i Värmland skapade en egen e-handelsplattform för att sälja lokala varor – något som har blivit en succé. (ATL) Läs mer ➔
Hållbar nutrition är ett snabbt växande forskningsområde. Maten vi äter har stor inverkan på både vår miljö och hälsa. Båda aspekterna måste därför inkluderas i diskussionen om hållbara matvanor, inte den ena eller den andra, skriver två skribenter från Rise. (Nutritionsfakta) Läs mer ➔
Mjölkbönder är pressade av vikande lönsamhet, och investeringsviljan är låg. Men det finns utrymme för att fortsätta på vägen mot en datadriven och effektiv verksamhet. (The Mixing Bowl på Forbes) Läs mer ➔
Dot är en ny robottraktor som utvecklas på andra sidan Atlanten, och som kan utrustas med en rad redskap tack vare sin storlek och sin unika U-form. (ATL) Läs mer ➔
Matförpackningar i papper behöver skyddsbarriär för att hindra syre och vatten från att tränga in. Det är oftast gjort av plats, men en blandning av lagning från ved och stärkelse från potatis eller maj kan fungera lika bra, enligt Karlstad universitet. (Forskning) Läs mer ➔
Det ska bli obligatoriskt för restauranger att redovisa ursprungsland för kött, det vill regeringen. Livsmedelsverket och Konsumentverket får nu i uppdrag att ta fram underlag till vad som krävs för att EU-kommissionen ska godkänna ett sådant förslag. (Dagens Nyheter) Läs mer ➔
psst
🌱 Vill du ha vår omvärldsbevakning till din mejl? Signa upp på AGFO weekly – gratis👉 Signa upp här
agtechbig data analyticsfoodtechhälsainomhusodlingklimatstartup
Omvärld
Det här innehållet läste ni mest på AGFO.se under året. 1. Lista: Här finns de svenska landbaserade fiskodlingarna Var i […]
Omvärld
Vi guidar till reportage, poddar och filmer om allt från tekniska innovationer till framtidens hållbara matsystem. Bästa alternativet till julfilmen […]
Omvärld
Fler och fler företag vill betala lantbruket för att lagra kol i marken som en form av klimatkompensation. Är den […]
Omvärld
För andra gången på tre år är AGFO nominerade till Livsmedelspriset. Sedan 1964 delar Livsmedel i fokus ut Livsmedelspriset till […]
Omvärld
Biologisk mångfald är helt avgörande för vår matproduktion – och hela mänskligheten. Frågan har blivit allt hetare i livsmedelsvärlden. Möt […]