Daniel Skavén Ruben spanar pÄ Food for Future. Foto: AGFO

Intervju

Vi ökar takten

Det globala matsystemet förÀndras i snabb takt. DÀrför ökar vi bevakningen frÄn konferenser.

đŸ’„AGFO vĂ€lkomnar Daniel SkavĂ©n Ruben som kommer att bidra med insikter och trendspaningar frĂ„n konferenser vĂ€rlden över.

Hej Daniel Skavén Ruben, vem Àr du?

– Jag Ă€r rĂ„dgivare till the Rockefeller Foundation med fokus pĂ„ mat och jordbruk. I mitt team utvecklar vi strategier för hur the Rockefeller Foundation kan bidra till att det globala matsystemet blir mer hĂ„llbart. Min roll Ă€r bland annat att resa runt och trĂ€ffa startups, entreprenörer och forskare för att se vilka nya innovationer, produkter och tjĂ€nster inom mat och jordbruk som förtjĂ€nar uppmĂ€rksamhet och investeringar. I det ingĂ„r att besöka mĂ„nga konferenser vĂ€rlden över.

BerÀtta om the Rockefeller Foundation.

–  Det Ă€r en amerikansk filantropisk stiftelse som har funnit i över hundra Ă„r. Fokus Ă€r pĂ„ mat/jordbruk, hĂ€lsa och energi. Stiftelsen har en Ă„rlig budget pĂ„ ungefĂ€r 200 miljoner dollar som investeras i olika projekt, frĂ€mst i Afrika och Sydostasien. Till exempel har stiftelsen initiativet Smart Power for Rural Development i Indien som har gett över 40 000 mĂ€nniskor elektricitet via solenergi. Det kan ocksĂ„ handla om nya digitala verktyg för att förbĂ€ttra folkhĂ€lsan i utvecklingslĂ€nder. Inom jordbruk Ă€r the Rockefeller Foundation tillsammans med the Gates Foundation grundare och finansiĂ€r av AGRA, the Alliance for a Green Revolution in Africa. Vidare fokuserar stiftelsen, genom YieldWise, bland annat pĂ„ hur matsvinnet kan minskas. Det handlar om lĂ„ngsiktiga Ă„tagande som kan strĂ€cka sig över decennier.

NÄgon personlig favorit bland alla konferenser du har besökt?

– Silicon Valley, Israel och Holland Ă€r tre centrala hubbar nĂ€r det gĂ€ller utveckling inom foodtech och agtech. SĂ„ dĂ€r tillbringar jag rĂ€tt mycket tid pĂ„ konferenser och att möta entreprenörer, företag, forskare och investerare. Amerikanska konferensen New Harvest Ă€r spĂ€nnande pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Fokus ligger pĂ„ hur vi kan fĂ„ fram kött, mjölk och Ă€gg utan att anvĂ€nda djur.

Ditt bÀsta tips nÀr man besöker konferenser?

– VĂ„ga prata med folk. StĂ€ll mĂ„nga frĂ„gor. Och försök att koppla ihop folk som du tror kan ha nytta av varandra, tĂ€nk att du inte bara Ă€r dĂ€r för din egen skull. Starta samtal och knyt ihop mĂ€nniskor.

Vilken konferens besöker du nÀrmast?

– I helgen Ă„ker jag till Wageningen i Holland för att delta i Symposium Food for Future.

Vilken tror du Àr den största förÀndringen i livsmedelskedjan pÄ sikt?

– Matsystemet kommer blir mer hĂ„llbart, och maten mer nĂ€ringsrik. Samtidigt kommer vi fĂ„ ökad insikt i hur maten pĂ„verkar vĂ„r egen hĂ€lsa. ”Du Ă€r vad du Ă€ter”, fast i ny tappning.

👉 Missa inga kommande spaningar frĂ„n Daniel SkavĂ©n Ruben,  signa upp pĂ„ AGFO weekly

LĂ€s mer:

CellulĂ€rt jordbruk – hot eller möjlighet?

Bör livsmedelssektorn omfamna eller bekÀmpa utvecklingen av odlade produkter som kött, mjölk och Àgg? Den frÄgan stÀller sig Daniel Skavén Ruben i en spaning.

AGFOs globala kalender

Dags att inspireras, nÀtverka och fylla pÄ med ny kunskap. Vi listar konferenser och event med sikte pÄ framtidens matsystem.

Daniel Skavén Ruben

Lovisa MadÄs

Medgrundare AGFO. AffÀrs- och produktansvarig.

MejlaTwitterFölj pÄ Twitter

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!