Lovisa Madås
Grundare AGFO
Nu ska det bli fart på svensk matinnovation. Per Arfvidsson är inte bara vice vd för Lantmännen utan även ordförande i styrgruppen för Sweden Food Arena som lanserades i veckan.
– Att kedjan är lång och består av många komponenter och intressenter. Det har gjorts försök tidigare i liknande riktning, men nu händer det på allvar. Den svenska livsmedelsstrategin har spelat stor roll, och att vi har politiker som till fullo säger att de backar oss. Medvetna svenska konsumenter trycker också på, vilket är bra. Krävande kunder är bra för utvecklingen.
– Det höga engagemang som finns i gruppen. Att alla är motiverade i det här arbetet är tydligt. Och att vi faktiskt står här i dag och har lanserat det här initiativet fullt ut.
– Precis som Sverige är också andra länder nyfikna på utländsk mat. Det handlar om god, hälsosam och näringsrik mat kombinerat med unika smaker och rätt marknadsföring. Svensk Svedka-vodkas framgångar i USA, och framgångarna för svensk müsli i Kina är goda exempel.
”Krävande kunder är bra för utvecklingen”
– Det kommer vi att återkomma till. I den här komplexa kedjan måste vi vara ödmjuka inför det faktum att vi inte kan sätta ett fast Excel-ark som alla ska följa. Vi måste lita på att aktörerna i kedjan kan och vill mätas på olika sätt. Men på högsta nivå handlar det om att följa innovationsindex och hur stor andel som investeras i forskning och utveckling.
– Att konkretisera planerna. Viss oro har jag för att höstens val kan innebära ett tempohack. Å andra sidan har vi fått tydlig backning från både regering och riksdag, och jag väljer att tro på det. Jag är ingenjör i botten, gillar framdrift och leverans. Det kommer märkas även i det här arbetet.
– Vi har lovat att vara på banan fullt ut i januari. Då kommer det finnas tydlighet hur man följer arbetet. Fram tills dess kan man läsa på vår sajt om arbetet.
– Då tar man kontakt med oss.
💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här
Läs mer
Agfo-spaning: ”Nu rivs stuprören”
171 innovativa svenska företag som förändrar livsmedelskedjan: 👉 Hämta den svenska agtech och foodtech-kartan här
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]
Intervju
Svenska forskare har tagit fram en unik metod att göra livsmedel – av elektricitet och koldioxid. En innovation som i […]