Bröderna Philip (t.v) och Fabian (t.h) Axelsson startade konceptet Nordish i höstas.

Intervju

Snabbmat som utmanar Michelinkrogarna

Philip och Fabian Axelsson utmanar både snabbmatsrestaurangerna och stjärnkrogarna med sitt matkoncept Nordish Food. Utmaningen? Att hitta rätt råvaror. ”Det måste bli fler som jobbar i producentledet” säger Philip Axelsson.

Hej Philip Axelsson, berätta vad ni gör!

– Vi har både lunchservering och levererar till företag och evenemang med elcykel. Råvarorna är ekologiska och närodlade, och maten vi lagar är vällagad och hälsosam. Vi har varit igång sedan månadsskiftet oktober/november 2017. För närvarande hyr vi in oss i restaurang Tvinkys lokaler här i Göteborg.

Vad skiljer er från andra i samma bransch?

– Det vanliga för restauranger är att via en grossist lägga beställningar som specificerar om råvarorna ska vara ekologiska, närodlade och hur mycket de får kosta per kilo. Ofta är råvaran slut, eller kostar för mycket. Följden blir att restaurangen måste tumma på sina krav och tar en råvara som varken är ekologisk eller närodlad. Vi vänder på steken och utgår från ett antal basrätter som kan modifieras efter vilka ekologiska och närodlade råvaror vi kan få tag på.

Maten som Nordish serverar är ekologisk, närodlad och till stor del vegetarisk.

Ni använder samma råvaror som Michelinkrogarna, hur då?

– Flera av gårdarna som levererar till oss levererar också till stjärnkrogarna, men medan de exempelvis beställer exakt lika stora kronärtskockshjärtan bryr vi oss inte om storlek, form och färg. Får vi råvaran till rätt pris köper vi den.

🌱 Missa inte trendpaningar, nyheter och intervjuer!  Signa upp på AGFO weekly – gratis👉  Signa upp på studs här 🌱

Vilken är er största utmaning?

– Det är helt klart att hitta råvaror, det är det vi lägger absolut mest tid på. Tyvärr finns det inte tillräckligt mycket råvaror eftersom man i Sverige har rationaliserat bort producenterna. I stället är det väldigt många som jobbar med att bygga tekniken runt livsmedelskedjan. Det måste bli fler som jobbar i producentledet, och jag tror att fler människor skulle må bra av att jobba med händerna. Men problemet är konkurrensen utifrån. Det är alldeles för billigt att importera sämre råvaror från andra länder.

Går det att göra konceptet skalbart?

– Ja, det tror vi. Vi har landat i att vi kommer att behöva ett storkök i varje stad som vi startar upp i, sedan gäller det att knyta närliggande producenter till sig som kan leverera.

Vad är nästa steg?

– Just nu vill vi hitta ett storkök i Göteborg där vi kan laga all mat och sedan köra ut den med våra elcyklar. Vi får med oss upp till 100 portioner per cykel och kan stanna till och sälja maten vid platser där många människor samlas. Samtidigt som vi även kan ta upp beställningar låta kunderna komma dit och hämta maten.

Läs mer:

171 innovativa svenska förändrar livsmedelskedjan

Nordish.se

Save the date!

Missa inte nästa AGFO Talk den 1 juni! Det handlar om hur det vi äter förändras, nu och i framtiden. 👉 Kolla in!

ekologiska råvarorFabian AxelssonGöteborgnärodlatNordish FoodPhilip Axelssonsnabbmat

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!