AGFO dyker ner i floran av svenska och internationella poddar. Foto: Istock

Omvärld

Guide: Poddarna med fokus på framtidens mat

Dags att plugga in lurarna. Vi tipsar om svenska och internationella podcasts som rör sig i gränslandet mat, lantbruk, tech och framtid.

Guiden uppdaterades: 18 juni 2019.

Poddradiolyssnandet ökar i Sverige. Det visar den årliga rapporten Svenskarna och internet.  Följ med när vi dyker ner i floran av svenska och internationella podcasts.

svenska poddar

Feeding your mind

  • Podden handlar om framtidens mat och frågor som är viktiga för ett hållbart livsmedelssystem.
  • Längd: ca 20 minuter.
  • Vem står bakom: Forskningsplattformen Future Food vid SLU. Ylva Carlqvist Warnborg leder och producerar programmet.
  • AGFO rekommenderar: Överproduktion, överkonsumtion och matsvinn

Frisk utan flum-podden

  • Podd som förklarar vad vetenskapen säger om kopplingen mellan kost, träning och hälsa.
  • Längd: ca 40 minuter.
  • Vem står bakom: Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda är disputerade i fysiologi vid Karolinska Institutet.
  • AGFO rekommenderar:  Vad blir framtidens mat


Heja framtiden!

  • Peppande podd som tror på att bygga en ännu bättre framtid tillsammans. Lyssna på experter, forskare, branschföreträdare och visionärer som visar på den spännande utveckling vi står inför.
  • Längd: 60-90 minuter.
  • Vem står bakom: Christian von Essen.
  • AGFO rekommenderar: avsnittet där AGFO-Frida pratar agtech/foodtech Framtidens jordbruk


Matlaboratoriet

  • Vad: En podcast om mat, samhällsutmaningar och hur vi ska äta i framtiden.
  • Längd: ca 20 minuter.
  • Vem står bakom: Openlab Stockholm.
  • AGFO rekommenderar: Det här äter du INTE i framtiden
Per Styrgård håller i Matlaboratoriet

Per Styrgård, du är programledare. Vilken har varit den störta aha-upplevelsen under resan med Matlaboratoriet?

– Att intresset är så stort kring Matlaboratoriet och våra frågeställningar kring samhällsutmaningar, mat och forskning.


Feeder

  • Programledaren Daniel Säfström diskuterar stora och små frågor om mat tillsammans med gäster.
  • Längd: Varierar, från ca 10 till 50 minuter.
  • Vem står bakom: Livsmedelsföretagen.
  • AGFO rekommenderar: Han vill krossa myterna om industrimaten
Daniel Säfström. Foto: Livsmedelsföretagen

Daniel Säfström, du rattar programmet som programledare. Viktigaste insikterna hittills med Feeder?

Att det finns en sådan bredd av intressanta personer, ämnen och frågor att prata om och fördjupa sig i. Det känns som att vi egentligen skulle behöva spela in ett avsnitt om dagen för att täcka upp allt som händer i livsmedelsindustrin.

ATL-podden

  • Inför valet 2018 startade ATL – lantbrukets affärstidning – en podd om pengar och politik inom lantbruket. Programledare är Oskar Schönning.
  • Längd: ca 45 minuter.
  • Vem står bakom: ATL – lantbrukets affärstidning.
  • AGFO rekommenderar: Dags för Swexit i Arla?

Matsamtalet

  • Matprofilerna Sigrid Bárány, Tommy Myllymäki och Richard Tellström pratar om mat ur ett brett perspektiv.
  • Längd: 40-50 minuter.
  • Vem står bakom: Lantmännen.
  • AGFO rekommenderar: Lokal mat – global smak

Odlarna

  • Podcast för dig som gillar att gå på djupet – med jord under naglarna.
  • Längd: ca 90 minuter.
  • Vem står bakom: Anna Rökaeus och Olof Söderén.
  • AGFO rekommenderar: Intervjun med Johanna Björklund


Klotet

Innovation 

  • Podd som fördjupar sig i olika frågor med koppling till innovation. Från cirkulär ekonomi, och digitalisering till artificiell intelligens och smarta städer.
  • Längd: ca 30 minuter.
  • Vem står bakom: Vinnova.
  • AGFO rekommenderar: Varför måste du förstå cirkulär ekonomi?

Shaping our food

  • Programledarna Lisa Beste och Anna Lehrman bjuder in forskare inom olika områden som relaterar till växtförädling, husdjursavel och bioteknik.
  • Längd: 25-45 minuter.
  • Vem står bakom: Forskningsprogrammet Mistra Biotech och SLU.
  • AGFO rekommenderar: Hundra procent onaturligt

Kunskapspodden

  • Diskussioner om innovationer och entreprenörskap inom de gröna näringarna. Du möter forskare som berättar om aktuell forskning, politiker och entreprenörer.
  • Längd: Ca 20 minuter.
  • Vem står bakom: SLU och Hushållningssällskapet.
  • AGFO rekommenderar: Digitaliseringen, AI och de gröna näringarna

Köttpodden


Snacka grönt


Landet

  • 100 % fokus på landsbygden. Ida Lindhagen programleder och tar sig an många perspektiv, bland annat livsmedelsfrågor.
  • Längd: 20 minuter.
  • Vem står bakom: Landsbygdsnätverket.
  • AGFO rekommenderar: Smartare mat – vad äter vi i framtiden?


Meny

Internationella poddar

Future Food

 

Nordic FoodTech

Future of Food

  • Kort och trivsam podcast som dyker ner i olika ämnen; från insekter till matsvinn. Lee Schneider leder programmet och pratar med entreprenörer och forskare.
  • Vem står bakom: Red Cup Agency.
  • Längd: Runt 15 minuter.
  • AGFO rekommenderar: The Cricket On Your Plate

Urban Agriculture

  • Podcast om inomhusodling som leds av Dickson Despommier, professor inom folkhälsovård i miljömedicinsk forskning vid Columbia Universitet tillika vertikalodlingsfantast.
  • Längd: 45-60 minuter.
  • Vem står bakom: Dickson Despommier
  • AGFO rekommenderar: Gotham Greens, ett samtal där grundaren och CEO:n för amerikanska Gotham Greens berättar om deras resa från liten startup ”med galna idéer” till att idag ha stora vertikaodlingar i New York och Chicago.

Smart Kitchen Show

  • Fokus på framtidens matlagning och uppkopplade kök, men även robotar och AI inom lantbruk. Michael Wolf, mannen bakom sajten The Spoon, är programledare.
  • Längd: ca 2o minuter.
  • Vem står bakom: The Spoon. Vilka podcasts gillar de själva? Här får du svaret
  • AGFO rekommenderar: Using VR to Train AI to Kill Weeds

Future of Agriculture

  • Om personerna och tekniken som förändrar dagens lantbruk. Programledare är snabbtalande Tim Hammerich.
  • Längd: Runt 40 minuter.
  • Vem står bakom: Farm and rural ag network.

Regenerative agriculture podcast

  • Initierad podd för lantbrukaren som vill lära sig mer om regenerativt lantbruk. Tyngdpunkt på handfasta tips.
  • Längd: ca 60 minuter.
  • Vem står bakom: John Kempf 

LÄS MER:

📖 Rapporterna du vill läsa i sommar

Låt oss presentera ett alternativ till deckaren – rapporter om allt spännande som sker inom framtidens matsystem. Här är de bästa rapporterna just nu.

📚 Sommarens bästa bok- och filmtips

21 profiler tipsar om böcker och filmer att satsa på i sommar. Här är deras bästa tips inom mat, tech, lantbruk och hållbarhet.

🎧 Poddarna med fokus på framtidens mat

Dags att plugga in lurarna. Vi tipsar om svenska och internationella podcasts som rör sig i gränslandet mat, lantbruk, tech och framtid.

📺 Insikter från våra populära Agfo talks

Cirkulär matproduktion, personaliserad mat och regenerativt jordbruk. Våra Agfo talks har spänt över i princip hela matkedjan. Missade du något av samtalen? Här får du korta summeringar av talksen vi har haft hittills.

💡13 startups: Våra viktigaste lärdomar och råd

Att vara nystartad i livsmedelsbranschen är tufft – väldigt tufft. Möt 13 modiga agtech- och foodtechstartups som delar med sig av lärdomar, tips och råd.

🔥 8 trendrapporter för 2019

Nytt år betyder nya trendspaningar. Här är 8 trendrapporter att hålla koll på.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

podcastpoddar

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!