”Den här lösningen behövs – landsbygden måste få leva upp, säger Bea Garcia VD på Lifvs.

Intervju

200 obemannade närbutiker hett för landsbygden

”Det är varken vettigt mot miljön eller mot människor som bor på landsbygden att de ska behöva ta bilen några mil för att köpa en limpa bröd och några liter mjölk”. Det menar Bea Garcia, vd för Lifvs Scandinavia som vill etablera obemannade butiker i glesbygden.

🌱 Trendspaningar och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

Hon och fyra andra initiativtagare har startat upp bolaget som ska förse landsbygden med obemannade, dygnet runt-öppna närbutiker med ett bassortiment på cirka 400 varor.

Bea Garcia.

– Vi vill gå emot butiksdöden på landsbygden. Själv är jag från Kiruna, och har dessutom kuskat runt som säljare i Sveriges alla kommuner. Jag har upplevt en landsbygd på väg att försvinna, så jag vet vad jag pratar om, säger Bea Garcia.

Lifvs målsättning är att inom kort etablera 200 obemannade butiker i landet. Logistikkedjan är klar med leveranser, städning och påfyllning och så förstås appen, som kunden laddar ner för att kunna använda tjänsten.

– Det är enkelt att bli medlem. Man registrerar namn och mailadress, väljer sin närmaste butik och lägger in sina kortuppgifter. Sedan kan man börja handla, förklarar Bea Garcia.

Lansering till sommaren

Först ut är några butiker i Mellansverige. De öppnas till sommaren och Bea Garcia tror att de blir ett välkommet komplement till den service som finns idag.

– Vi ska alltså inte konkurrera med befintliga småbutiker, utan ska ligga där det i nuläget inte finns någon närbutik. Vi bygger våra egna butiker, istället för att ta över befintliga, eftersom vi vill ha ett enhetligt koncept. Butikerna är cirka 30 kvadratmeter till ytan och kommer att smälta in i omgivningen.

Lifvs kontaktar alltid kommunen som första steg, eftersom de har koll på detaljplaneringen för området och ibland har mark som de säljer eller arrenderar ut. I andra fall kan det handla om privata aktörer som motpart.

Obemannat med appen som vägledning

Butikerna ska alltså vara obemannade, men med en butiksansvarig på fem butiker som servar och fyller på i hyllorna. För kunden är det bara att låsa upp butiksdörren med appen och gå in och handla. Man skannar sina varor med mobiltelefonen och pengarna dras på det kort som är kopplat till appen.

Risken för stöld och snatteri finns förstås, men i och med att det finns kameror i butiken, samt att kunden via appen identifierar sig, hoppas initiativtagarna bakom Lifvs att problemen ska bli begränsade. Om de märker att någon missbrukar förtroendet, skickar de ett trevligt mejl, som påtalar att man nog har glömt betala för sig.

Bea Garcia berättar också att de tilltalas av idén att kapa led i livsmedelskedjan. I första skedet kommer de att satsa på ett bassortiment, men ganska snart är tanken att få in mer lokalproducerat och ekologiskt. Samtidigt inser de att det inte är alla som vill betala flera kronor extra för en ekologisk vara, så det får ske i rätt takt.

Presentation för landsbygdsministern

I Kina har konceptet funnits en tid, likväl som att Amazon Go har testat det i USA. Därmed var det bara en tidfråga innan det kom till Sverige. Under den här veckan ska teamet bakom Lifvs träffa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och prata möjligheter.

– Det är något vi verkligen ser fram emot! Den här lösningen behövs – landsbygden måste få leva upp, säger Bea Garcia.

Läs även

SVENSKA EKOSYSTEMET: 141 aktörer som accelererar framtidens livsmedelskedja

SVENSKA FÖRETAG: 171 innovativa startups och företag som förändrar livsmedelskedjan

Driftstöd för dagligvaruhandeln

När det gäller dagligvarubutiker i glesbygd kommer regeringen totalt att skjuta till 100 miljoner kronor under perioden 2016-2019. läs mer om det här.

🌱 Trendspaningar och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

amazon golandsbygdnärbutik

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!