Intervju

Matsvinn, matproduktion och mat som skolämne

48-timmarshacket Food Hack63 som hölls utanför Östersund 4-6 juni är över. Förutom kontakter mellan entreprenörer och etablerade företag utkristalliserade sig tre innovativa idéer.

Fabienne Theiler, projektledare för foodhacket. berättar att uppslutningen av deltagare kunde ha varit bättre, men att de idéer som föddes under helgen var riktigt lovande. Hon säger också att det var helt rätt att anordna mötet i hack-form, något de antagligen kommer att göra igen, kanske redan i höst.

Food Hack63:s deltagare fick tre utmaningar att ta sig an. Så här såg utmaningarna och lösningarna ut:

 

Utmaning 1: Hur minskar vi matsvinnet?

Ica Kvantum Lillänge siktar på en lösning som adderar värde i fråga om matsvinn genom att minska det, eller hitta en vettig användning av det.

Lösning: Stina Dahlkvists idé ”Bra handlat” gillades av juryn. Den går ut på att få kunder att köpa färskvaror som håller på att bli gamla, istället för att de slängs. Redan idag finns tillagningskök som tillagar rätter som säljs över disk i många Ica-butiker. Stina Dahlkvist menar istället att man ska tillaga råvarorna och låta kunderna provsmaka, för att lära dem hur de själva kan ta till vara råvarorna. Det kan exempelvis handla om att syra, torka eller frysa in maten. En vidareutveckling skulle kunna vara att ställa ättika och salt till försäljning invid grönsaker, för att uppmuntra kunden att exempelvis syra grönsaker. Stina Dahlkvist kommer att träffa Ica Sveriges utvecklingsavdelning och se hur långt konceptet kan utvecklas.

 

Utmaning 2: Hur föder vi framtidens Jämtland?

LRF Ungdomen i Jämtland utmanade genom att ställa frågan: Om inte gårdarna drivs vidare, vem är det då som producerar vår mat? Utmaningen bestod i att utveckla en modell som underlättar arbetet för framtidens bönder och matproducenter.

Lösning: Deltagarna som vann den andra utmaningen kallade sig för ”Jämtlands Jordehjältar”. De vill ta fram en app som kan matcha jordägare som äger mark, som de varken brukar eller arrenderar ut, med unga jordbruksintresserade människor som vill bruka deras jord, men som inte har kapital att köpa eller arrendera jorden.

 

Utmaning 3: Hur får vi fler mathantverkare?

Eldrimner, nationellt centrum för småskaligt mathantverk i Ås, ville veta hur man kan arbeta tillsammans för att nå Eldrimners vision om att antalet mathantverkare ska öka till 10 000. Hur och var ska mathantverkare kommunicera med unga och vilka budskap behöver Eldrimner nå ut med?


Lösning:
”Så fröet tidigt” kallade sig arbetsgruppen som tog fram idén att mat ska finnas som ett skolämne, från första till sista året i grundskolan. Där ryms allt från produktion, till försäljning, hälsa, kemiska processer och mycket mer. Kontakten mellan ”Så fröet tidigt” och Eldrimner är upprättad och nu återstår att undersöka möjligheten att påverka uppåt.

Läs även spaningarna:

Myllans år & Gasen i botten

 

 

 

eldrimnerFabienne TheilerFood Hack63Jämtlandmathantverkmatproduktionmatsvinnskolämne

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!