InFarm vill utmana traditionellt jordbruk. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen, Berlinkontoret.no

Intervju

De utmanar traditionellt jordbruk

Med flyttbara hydroponiska odlingssystem vill InFarm utmana traditionellt jordbruk och erbjuda en lösning på både hållbarhetsfrågor och framtidens matunderskott.

 I en renoverad fabriksbyggnad i Berlin avger tre stora glasskåp fyllda av växter ett rosa sken över InFarms högkvarter.

– Många pratar om regionalitet som ett hållbarhetskoncept, men vi har tagit det ett steg längre. I snitt transporteras en grönsak 1 500 kilometer innan den hamnar på en tysk tallrik. För oss är det en meter. Det går inte att vara mer lokala, säger talespersonen Peter Prautzsch medan han visar oss runt.

Peter Prautzsch, talesperson för InFarm, visar upp en del av veckans skörd. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

2013 startade Erez Galonska, hans bror Guy och flickvännen Osnat Michaeli upp InFarm, med en vision om att förbättra matkvalitet med hjälp av teknologi. Affärsidén bygger på två kvadratmeter och nästan tre meter höga stora hydroponiska odlingssystem som hyrs ut till butiker och restauranger.

Plantorna odlas först upp under 10-20 dagar, innan de placeras ut i farmsystemet. I botten på varje skåp sitter motor, vattentank, pump och dunkar med näringslösning, medan LED-lampor belyser odlingsbäddar i flera våningar. Efter att systemet satts igång upp löper det automatiskt och övervakas med hjälp av sensorer. Efter 21 dagar är plantorna redo för skörd men då flera växtcykler kan löpa parallellt skördas en till två gånger i veckan.

Avtal med butikskedjor

I dag har InFarm avtal med två stora tyska butikskedjor, EDEKA och Metro. 50 farmer står utplacerade i lagerhallar, butiker och restaurangkök runt om i Berlin, bland annat hos kändiskocken Tim Raue. Högkvarteret i Kreuzberg och en stor produktionsanläggning i Spandau ska snart få sällskap av en ny anläggning i Tempelhof, dit arbetet med biologisk utveckling av plantor ska förläggas. Sammanlagt arbetar 110 personer för InFarm, men i slutet av året väntas siffran vara uppe i 200.

–Det är ett enormt stort organisatoriskt projekt, men det är på väg att bli långt större, berättar Peter Prautzsch.

I Berlins EDEKA-butiker är InFarms system numera en vanlig syn. Här kan kunden se med egna ögon hur deras basilika odlas. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

I en stad i framkanten av den urbana jordbruksrevolutionen, med en uppsjö av allt från stadsträdgårdar till containerfarmer som odlar fisk och grönsaker i akvaponiska system, har InFarm lyckats landa det som alla drömmer om: Den stora investeringen. 20 miljoner euro ska nu ta företaget ut i Europa.

–Vi utvecklas snabbt! Kapitalet vi har fått ger oss möjligheterna att göra två saker: Att investera långsiktigt i produktionsplatser, organisation och personal och därmed öka vår produktionskapacitet. Dessutom kan vi omsätta de uppdrag vi redan har, säger Prautzsch.

Övervakar odlingsmiljön

Argumenten han listar till InFarms fördel låter övertygande. Till skillnad från åkermark är odlingar staplas i flera våningar. Den kontrollerade miljön utgör ett skydd från väder, vind och skadedjur. Inga pesticider används. Via sensorer kopplade till en kontrollpanel online kan Farms så kallade “growers” som sköter systemen övervaka odlingsmiljön och snabbt justera efter behov.

–Vi får in 50 000 datapunkter över sådant som ph, temperatur och luftfuktighet. Det gör att vi lär oss väldigt snabbt om plantornas behov och kan utesluta många problem. Det är avgörande. Vi ger dem precis vad de behöver och ingenting utöver det, till skillnad i vanlig odling där man inte kan kontrollera vad som hamnar i jorden. Det gör att vi får ut mycket mer per kvadratmeter och eftersom rötterna sitter kvar har vi mer näring i varje planta. Vi slipper transport och lager, så vårt svinn är noll, jämfört med 30-50 procent i den tyska handeln. Vi vet exakt hur många plantor vi vill skörda, det kan vi planera. Det är bra för oss, kunden och butikerna, rabblar Prautzsch.

Basilika är en favorit hos många butiker som använder systemet, men även dill, ruccola, pak choi, persilja, koriander och mynta i olika varianter är populära. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Då är det lönsamt

Vad han inte är lika ivrig att prata om är energi- och vattenförbrukningen i ett system som aldrig ser solens ljus. Med hänvisning till företagshemligheter vill InFarm inte lämna ut varken uppgifter om kostnader för att hyra systemet, vilket de menar beräknas individuellt, eller hur hållbarhet och lönsamhet kan jämföras med traditionell odling.

–Vad jag kan säga är att vi använder bara exakt den energi och den mängd vatten som behövs. Visst, LED drar ström, men man måste också tänka på att vi inte transporterar plantor från Nederländerna eller Marocko till Berlin, som sedan innehåller 40-50 procent mindre näring än våra. Vi har beräknat att om man inkluderar alla dylika aspekter i en jämförelse får vi runt nio gånger större avkastning per kvadratmeter än jordbruket. Och ja, systemet är profitabelt, så länge vi öppnar minst 50 farmer i varje stad, hävdar han.

Plantorna är placerade i en hål som bildar en spiral i en skiva med ett vattenbad under. Plantor redo för skörd flyttas till spiralens ytterkant, medan nya planteras i mitten av skivan. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Avfärdar elkostnader

Sandra Lawrenz som äger en EDEKA-butik i Alt-Treptow är en av de första som valde att installera ett InFarm-system i sin butik förra året. Hon får många frågor om just elkostnader, men dem avfärdar hon.

– Det ingår inte i hyran av systemet, men det lönar sig helt klart eftersom jag inte betalar transportkostnader, säger hon.

För henne är den största poängen med InFarms system att kunna erbjuda något nytt och annorlunda.

– Vi försöker ge kunden mer mångfald. Vår grönsaksavdelning fungerar som en annonspelare, det är viktigt att den är intressant och lockande. Och det här har verkligen varit en snackis.

Varje odlingsbädd blir belyst av snurrande LED-lampor. Det slutna systemet bevakas av sensorer, som mäter temperatur, luftfuktighet, ph och en rad andra parametrar. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Främst till örter

För tillfället använder hennes butik sin farm främst till örter som inte finns i det vanliga sortimentet. Men hon är nöjd med kvaliteten på produkten och funderar på att utöka med fler sorter.

– Jag inbillar mig att det smakar bättre, så det är planen framöver. Men just handlar det mest om att komplettera det sortiment vi redan har, säger Sandra Lawrenz.

Den inställningen ser InFarm inte som ett problem. Deras vision handlar i första hand om att vara ett komplement till jordbruket, som år 2050 beräknas kunna föda bara en tredjedel av jordens befolkning, berättar Peter Prautzsch:

–Det har FN räknat ut. Enligt dem kommer 70 procent av oss att leva inne i städer om trettio år, så vårt mål är att göra städerna oavhängiga från stora produktionsytor utanför dem. Vi har inget intresse alls av att ersätta till exempel den tyska potatisodlingsindustrin. Vårt fokus är de urbana utrymmena och att erbjuda en premiumprodukt.

Skribent: Eva Paulsen
Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Fakta InFarm

Har tagit in 2 miljoner euro i investeringar från Cherry Ventures, LocalGlobe och QUADIA, 2 miljoner euro i bidrag från Europeiska Kommissionen samt 20 miljoner euro från Balderton Capital.

Med start i maj expanderar InFarm till Köpenhamn, Paris och London planerar att driva 1 000 farmer i Europa innan 2019.

Det två kvadratmeter stora systemet kommer i två storlekar. Det på sju våningar producerar 1200 plantor per månad medan femvåningssystemet producerar 900.

De skördade plantorna säljs till ett styckpris på 1,29 euro.

InFarm har testat och lyckats att odla 300 olika grönsakssorter i sina system, men satsar i dag främst på sallader och örter.

Produkten innehåller 40-50 procent mer näring än traditionellt odlade motsvarigheter och odlingsmetoden ger en nio gånger större avkastning.
Källa: InFarm

InFarm har fyra anställda som enbart utvecklar nya recept samt lagar mat åt de anställda. Det mesta kan odlas i farmsystemet, men hittills fokuserar man på sallader och örter. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Läs mer:


 Tema: Stadsnära inomhusodling 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev med spaning, nyheter och global eventkalender, signa upp gratis här.

hydroponisk odlingInfarminomhusodling

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!