Omvärld

Hur produceras maten i framtiden?

Vårens tredje AGFO talk handlar om hur vi producerar maten, nu och i framtiden. Gratis och öppet för alla. Välkommen fredag 4 maj!

👉 Boka din gratisplats här

I takt med ökad teknikutveckling och nya konsumenttrender uppstår nya sätt att ta fram mat på: i containrar och laboratorier, samtidigt som nya grödor tar plats på fälten.

Konsumenten efterfrågar en delvis mer växtbaserad kost, närproducerad och hälsosam. Men också billig mat. Vad innebär det för framtidens matproduktion? Hur kan producenten, oavsett om det är en lantbruksföretagare eller ett startup-bolag i staden, ta tillvara på möjligheterna? Och hur ser affärsmodellerna ut?

De nya produktionssätten kan inte kan föda världen, låter det ibland, och responsen blir att traditionellt lantbrukande är ohållbart. Men vari ligger egentligen konflikten? Vilka innovationer krävs för att säkerställa den svenska matförsörjningen och kommer framtidens matproduktion att vara storskalig, småskalig och ske i städerna, laboratoriet eller på landsbygden?

Varmt välkommen när vi dyker ner i frågan under en timme!  AGFO inleder med en kort presentation kring fakta och trender. Därefter panelsamtal där publiken har möjlighet att ställa frågor.

Har du inte möjlighet att delta? Lugn! Vi filmar så att du kan titta i efterhand.

👉 Boka din gratisplats här

I panelen:

Ann-Helen Meyer von Bremen

Frilansjournalist som skriver om lantbruk, livsmedel och mat. En av författarna bakom boken ”Makten över matkassen”. Månskensbonde – bor på en gård och har djur.

Sorosh Tavakoli

Grundare The Rubisco Protein Project. Entreprenör som grundade mjukvarubolaget Videoplaza. Undersöker nu hur man kan kommersialisera proteinet Rubisco med hjälp av vattenväxten Duckweed.

Natalie Brun Skantz

CFO, marknadschef & grundare Grönska.  Grönska odlar grödor inomhus i urban miljö och året runt.  Visionen är att erbjuda så lokala grödor som möjligt till invånare i svenska städer, på sikt även i hela Norden.

Julie Gold ​

Biträdande Professor biomaterial Chalmers. ”Fokus i min forskning har alltid varit inom material för att ersätta eller regenerera kroppsdelar, alltså ”biomaterial”. Mitt intresse har fokus på interaktioner mellan celler och proteiner, och ytan av biomaterial. Rollen som ytegenskaper som kemiska och fysiska strukturer spelar i cellernas beteende är av särkilt intresse, eftersom vi kan använda materialytor till att dirigera cellernas öde. Ett området som är relevant är interaktioner mellan skelettmuskulatur och olika biomaterial för att odla kött.”

Alarik Sandrup

Agronom och näringspolitisk chef på Lantmännen, som ägs av 25 000 lantbrukare. Kan plöja, mjölka och köra betupptagare, men har de senaste 20 åren jobbat med hållbarhet, lantbruk, bioenergi och livsmedel på LRF i Stockholm och Bryssel, Jordbruksdepartementet, Lantmännen och för We Effect i Malawi.

Se tidigare AGFO talk här

Om AGFO talk

Vårens tema är Framtidens mat. En gång i månaden dyker AGFO ner i en fråga kopplad till temat ihop med spännande gäster.

Gratis och öppet för alla, men platserna är begränsade så boka din plats snabbt.

Fakta- och trender och panelsamtal. Frukost ingår.

AGFO talk är på LRF Media, i Stockholm.

Kan du inte delta, har du möjlighet att titta på en inspelning direkt efter.

Vill du synas i samband med AGFO talk? Hör av dig till hello@agfo.se

Vårens AGFO talks

💥12 april kl: 9-10, torsdag: Vilken mat behöver vi?
Om personaliserad mat och den mätbara kroppen  

💥4 maj kl: 9-10, fredag: Hur produceras maten?
Labbet, källaren, åkern – om framtidens produktion och affärsmodeller

💥1 juni kl: 9-10, fredag: Hur förändras det vi äter?
Om teknikerna som förändrar vår produktion, som t.ex. Crispr/Cas9

💥14 juni kl: 9-10, torsdag: Vilken mat väljer vi?
Att driva beteendeförändring och göra rätt val – och vad är rätt val?

Agfo TalkAlarik SandrupAnn-Helen Meyer von BremenGrönskaJulie Gold ​labbköttlantmannenNatalie Brun SkantzSorosh TavakoliThe Rubisco Protein Project

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!