Musslor är en hållbar proteinkälla, menar Sofia Kocher VD på Musselfeed.

Intervju

Ny tvist på klassisk havsmat

Från musslor till proteinrikt livsmedel och foder till djur. Nu står startupbolaget Musselfeed redo att skala upp produktionen.

Vad är er affärsidé?

– Vi har utvecklat en process för att få ut protein och omega 3 och 6 från musslor. Vi får ut ett pulver från köttet och ett från skalet. Musslor är traditionell mat men vi erbjuder det i en ny form som kan användas i både mat- och foderprodukter, säger Sofia Kocher, vd för Musselfeed.

Hon har arbetat med startupbolag sedan 2003, de senaste tre åren med Musselfeed som startades som ett forskningsbolag.

Förra året fick bolaget finansiering för att bygga sin anläggning på Orust i Bohuslän. I mars blev de första produkterna klara och målet är att kunna skala upp produktionen under hösten.

Musslorna kommer från närliggande odlingar.

– Vi har bra samarbetspartners här kring det. Jag tror att man ska vara mer specifik och fokusera på den delen man gör bäst, säger Sofia Kocher.

Foder till höns

Proteinpulvret från musslorna blir foderingrediens till höns. Men även som del i produkter inom sportnutrition, där man byter ut mjölkproteinet mot musselprotein. Musselpulver har lägre klimatpåverkan än vassle och kan även ersätta fiskmjöl och sojamjöl, enligt Sofia Kocher.

Vad är det svåraste med att jobba som startupbolag?

– Det är hur man finansierar sig, och att få folk att våga satsa. Vi försöker göra det genom att ha premiumprodukter och att skapa andra mervärden.

Enligt Sofia Kocher står Musselfeed ihop med samarbetspartners mellan forskningen och marknaden. Och de är i ständig jakt efter nya partners som vill hitta och skapa nya klimatsmarta marina produkter, både inom livsmedel och foder.

👉  Missa inte vårt populära veckobrev med trendspaning och nyheter Signa upp på AGFO weekly

Vad är det bästa med musslor?

– Musslor är en hållbar proteinkälla. Den är hälsosam, minskar övergödning och är samtidigt en outnyttjad resurs, säger Sofia Kocher.

Vilken är den största förändringen inom livsmedelskedjan på 15-20 års sikt?

– Jag tror att det är som en pendel som nu slår tillbaka. Min farmor bodde på bondgård, mina föräldrar hade inte egen produktion och min generation har kommit så långt från produktionen att man inte vet hur den går till. När man söker sig dit så börjar man fundera på om det är hållbart och om jag kan försvara det inför mina barn, och då gör man andra val. Vi har ett ansvar. Om man hela tiden jagar det billigaste så kommer kostnaderna någon annanstans. Folk börjar bli medvetna om det och vill vända den negativa trenden. Hållbarhet för mig är miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Inte på bekostnad på någon annan.

Musselfeed finns med på AGFO:s karta över 171 innovativa företag som förändrar livsmedelskedjan:

👉 Hämta den svenska agtech och foodtech-kartan här

MISSA INTE:

Här görs svenska lokalproducerade alger

Fakta musslor

Musslor tillhör djurgruppen tvåskaliga blötdjur. De filtrerar vatten för att få sin mat, som består av växtplankton och andra partiklar i vattnet. I Sverige produceras blåmusslor, hjärtmusslor samt europeiska och japanska ostron.

Musslor är magra livsmedel och innehåller bland annat protein, vitamin B12, jod och selen. Musslor bidrar till att minska övergödning. Dock kan hälsoskadliga bakterier och virus koncentreras inuti djuret och som kan vara skadliga för människor.

Musselfeeds musslar kontrolleras av Livsmedelsverket innan odlingen öppnas och musselodlaren får skörda. Deras process är livsmedelsanpassad och slutprodukten testas.

Jordbruksverket har godkänt kommersiell användning av musselmjöl i foder till värphöns. Musselfeed deltar i projektet Miljösmarta Premiumprodukter – för ökad konkurrenskraft och bättre miljö för nya innovativa produkter inom fjäderfäsegmentet.

Källa: Livsmedelsverket, Musselfeed

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!