Linda Linnskog Rudh
Reporter
Butiker och restauranger i Sverige gör idag 70 procent av sina livsmedelsbeställningar centralt. Resten sköts via tidsslukande manuella beställningar. Startupen Foodflow vill lösa utmaningen med hjälp av den digitala plattformen Stockfiller.
Jesper Jannesson och Christopher Jonsson, på Foodflow, tittade på problemet ur inköparens synvinkel och kom fram till vad de tyckte att livsmedelskedjan behövde.
– Idén med Stockfiller började i liten skala då vi knöt inköpare till 1-2 leverantörer per butik. Det hela växte och nu är det många butiker som beställer från samtliga av sina externa leverantörer med hjälp av Stockfiller. Det ger alla parter bättre översikt och mer kontroll samtidigt som det sparar både tid och pengar i alla led. I nuläget använder sig fler än 1 000 butiker och restauranger av vår plattform, berättar Jesper Jannesson.
I Stockfiller kan butiker och restauranger lägga en samlad digital beställning till alla sina leverantörer och direkt i plattformen boka önskad leverans, istället för att varje leverantör ska kontaktas separat. Transaktionen sker med leverantörens befintliga villkor, vilket innebär att leveransvillkor, sortiment och prissättning kan vara unik för varje inköpare.
🌱 Vill du ha vår omvärldsbevakning till din mejl varje fredag? Signa upp på AGFO weekly – gratis👉 Signa upp på studs här
Just nu arbetar Foodflow med att fylla på antalet producenter/leverantörer – de som är Stockfillers egentliga kunder. För leverantörerna handlar det om att tänka om, eftersom de är så vana vid att beställningar ska ta tid – väldigt mycket tid.
– Ett konkret exempel är ett lokalt mejeri som blivit kund hos oss. Försäljningschefen lade nästan fem timmar per dag på att ringa upp butiker och restauranger. Det var allt från att fylla i beställningar till att rådda logistik och leveranser. Nu lägger han istället 13 minuter per dag, vilket gör att han hinner besöka nya butiker och jobba med att få företaget att växa, säger Jesper Jannesson.
I dagsläget används Stockfiller av alltifrån stora välkända varumärken som Svegro, till mindre uppstickare.
– Vi har byggt ett starkt flöde och nu är det lätt för exempelvis mindre producenter att ansluta. De pratar ofta om hur svårt det är att få ut varorna till butik och restaurang, men nu finns infrastrukturen. Vi kan dessutom köra samleveranser, eftersom många av våra kunder går med på att sampacka. De anger i Stockfiller när de kan leverera och då kan vi enkelt se vilka leverantörer som kan leverera samtidigt.
– Vi gillar inte fasta avgifter och kör istället en transaktionsavgift baserad på värdet som går igenom plattformen, säger Jesper Jannesson.
Prisade för sitt entreprenörskap
I november 2017 vann Foodflow SvD:s pris Framtidens entreprenör 2017.
Läs även:
Snabbmat som utmanar Michelinkrogarna
200 obemannade närbutiker hett för landsbygden
Christopher JonssonFoodflowJesper JannessonlivsmedellogistikStockfiller
Intervju
Världshaven täcker två tredjedelar av jordens yta, men endast sju procent av proteinet som världens befolkning äter kommer från sjömat, […]
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]