Omvärld

AGFO gästar SvD Ekonomistudion

Allt fler får upp ögonen för jordbruket och de teknikförändringar som pågår inom sektorn. Lovisa Madås, ansvarig för AGFO, medverkade i SvD:s Ekonomistudion för att prata om de tekniktrender som omvandlar jordbruket.

💥 Missa inte AGFO weekly med trendspaningar, gratis i din inbox varje fredag! Signa upp här

Agtech och det som händer inom jordbruket är något investerare allt mer får upp ögonen för.

– Agtech och foodtech är två begrepp som vi ser växer. Agtech är ett begrepp för att beskriva den teknik som förändrar jordbruket. Då pratar vi drönare, satellitbilder, nya sätt att odla i slutna system som vertikalodlingar, internet of things, självkörande maskiner. Foodtech är begreppet som beskriver teknikskiftet inom hela livsmedelskedjan, sade AGFO:s Lovisa Madås i SvD:s Ekonomistudion.

Ny teknik kan hjälpa till att lösa vissa av frågorna kring hur vi ska föda den växande befolkningen på planeten och samtidigt ta vara på de resurser som finns.

– Sverige är ett framgångsland när det gäller lantbruk. Vi har ett jättefint och hållbart lantbruk med superentreprenörer. 170 000 människor jobbar inom lantbruk och skogsbruk och de gröna näringarna i Sverige idag. Fler och fler använder sig av ny teknik och vi ser att nya entreprenörer kommer in i sektorn och vill odla på andra sätt, som i containrar, sade Lovisa Madås.

Ett exempel på hur stor sektorn är att titta på marknaden för robotar inom jordbruket, som väntas vara värd 12,8 miljarder dollar till år 2022, enligt en rapport (betalrapport).

Investeringarna i foodtech och agtech ökade med 30 procent under 2017, enligt analyssajten AgfunderNews.

Vad blir nästa steg för jordbruket i detta?

– Robotar kommer att effektivisera produktionen, delad data mellan lantbrukare kommer att vara otroligt viktigt och precisionsodling kommer vara en viktig faktor, sade Lovisa Madås i SvD Ekonomistudion.

Hela inslaget med Lovisa Madås går att se här!

Översikt

Kolla in AGFO:s översikt med 171 innovativa svenska företag

PSST

🌱 Missa inte vår veckspaning! Signa upp på AGFO weekly – gratis  Signa upp på studs här 

Kolla in vårens AGFO talks:

AGFOagtechfoodtechinvesterare

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!