Omvärld

Veckans nyheter inom agtech och foodtech

Ett Amazon för lantbrukare, svensk startup till Asien – och en digital dietist. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom foodtech och agtech.

nyheter

Svenskt startupbolag drar till Asien

🛰️ Danske Banks acceleratorprogram hjälper företag att etablera sig i Kina. Först ut är svenska Vultus som med satelliter samlar in data från fälten genom maskininlärning och bildanalys och hjälper lantbrukare att gödsla smartare. (Danske Bank, pressmeddelande) Läs mer här

Vultus finns med på AGFO:s karta över 189 innovativa svenska företag som förändrar matsystemet. Hämta kartan här

Omstritt växtskyddsmedel förbjuds

All användning av neonikotinoider utanför växthus förbjuds, enligt ett beslut av EU:s medlemsländer. Sverige röstade för det utökade förbudet. Anledningen är pollinerare kan ta skada. Neonikotinoiderna är en typ av växtskyddsmedel som används mot insekter. (ATL) Läs mer här

Nytt tillväxtbolag ska lyfta svensk produktion

🚜 LRF, Lantmännen och HK Scan startar ett nytt tillväxtbolag för att underlätta progressiva lantbrukares investeringar på gårdsnivå. Gemensamt satsar de tre 100 miljoner kronor i de gemensamägda bolaget. (Land Lantbruk) Läs mer här

Finsk uppstickare vill bli Amazon för lantbrukare

🌱 E-handelsplattformen Agroy kopplar ihop bönder med andra bönder med målet att hitta bra priser på produkter som växtskyddsmedel, utsäde och gödning. Efter sex år i Europa tar man nu sig an USA. (The Spoon) Läs mer här

Satellitbilder ger bättre koll på åkern

🛰️ Med hjälp av satellitbilder från Cropsat och gps kan danska Jens Lei hitta de delar på fältet där grödan fått skador under vintern. Bilderna styr dessutom hur mycket såmaskinen matar ut så att han spar utsäde. (Land Lantbruk) Läs mer här 

Gmo-tomat eller inte? 

🍅 Crispr-tekniken som används för att göra riktade förändringar i arvsmassan har potential att förändra jordbruket, menar förespråkare. Men motståndare kallar det gmo 2.0. (The Wall Street Journal, betallänk) Läs mer här ➔

Blodet avslöjar vad du ska äta

💉 Theresia Silander Hagström, grundare av startupen Eatit har utvecklat en digital dietist som använder artificiell intelligens för att hjälpa människor att förbättra sin hälsa genom individualiserade kostrekommendationer och recept. (AGFO) Läs mer här 

Sensor kartlägger gödsel i realtid

🚜 Med hjälp av ”magnetröntgen” går det att i realtid kartlägga hur mycket näring gödseln innehåller när man sprider den på fältet. Det ger ökat precision och optimerar gödslingen på hela fältet, visar ett nytt danskt projekt. (ATL betallänk) Läs mer här 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

AmazonkostrådPrecisionsodlingsatellitväxtodlingVultus

Tipsa oss

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!