Frida Jonson
Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.
Tanken på att kunna låsa upp oanad potential för både hälsa och prestation med hjälp av det vi lägger på tallriken tilltalar på många plan. Den individanpassade kosten syftar till just det och har redan blivit en bransch värd miljarder. Kan vi hitta genvägar för att förbättra hälsan och prestationen så vore mycket vunnet – men myntet har så klart en baksida också.
Området som försöker koppla ihop det vi äter med våra gener kallas nutrigenomics. Många bolag planterar nu sin affärsidé i den myllan. Intresset för individanpassad kost växer – och i många fall ligger marknadsavdelningarna i branschen ohejdat långt före forskningen i sin ambition att tillfredsställa människors behov av att skräddarsy allt från tillskott till färdiga måltider.
Men vad är egentligen individanpassad kost, eller personalised nutrition? Ja, idén om att våra gener styr hur vi mår och presterar som svar på en viss mat eller vissa näringsämnen ligger bakom tanken att det borde gå att välja precis de livsmedel vi behöver för att främja vår hälsa.
Medan en person kan vräka i sig godis och läsk varje dag och fortfarande se ut som en elitlöpare i kroppen, behöver någon annan bara snegla på glassdisken för att gå upp i vikt. Men plötsligt kommer den individanpassade kosten, som berättar för oss vem som ska äta vad och hur mycket. Inget mer gissande och ingen mer vånda, och sjukvården skulle få ett fantastiskt verktyg för att hjälpa människor tillbaka till hälsa.
Och så har vi den andra sidan av myntet. Vad händer med parametrar som preferenser och måltiden som ett sätt att umgås när alla ska sitta och äta sin egen mat? Hur tar vi hänsyn till tillgång och miljöfaktorer? Vem ska definiera vad hälsosam mat är, och vad händer när bolag inom livsmedelsbranschen får avgöra vad som är hälsosamt och inte? Kan det bli en klassfråga, bara något för de rika, eller får alla tillgång till individanpassad kost?
Och ska vi våga väga in den delikata detaljen att individanpassad kost kan bli intressant för försäkringsbolag att räkna på när de sätter sina premier, precis som de tar hänsyn till folks rökvanor?
Läs gärna min intervju med Rikard Landberg, professor och avdelningschef vid Livsmedelsvetenskap på Chalmers, som forskar på just individanpassad kost.
Kort och gott, för att travestera ett berömt citat: Are we ready to handle the truth?
💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här
Spaning
Mer effektivt, resurssnålare genom återanvändning av vatten och mindre tärande på miljön än den traditionella motsvarigheten. Hur går det egentligen för den landbaserad […]
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]
Spaning
Team AGFO bjuder på insikter från 2020, jultips och tankar inför det nya året. Linda Segerblom VD Störst intryck i […]
One thought on “Skräddarsydd mat för dig – en miljardindustri som växer”
Comments are closed.