Foto: Istock

Spaning

Skräddarsydd mat för dig – en miljardindustri som växer

Tanken på att kunna låsa upp oanad potential för både hälsa och prestation med hjälp av det vi lägger på tallriken tilltalar på många plan. Den individanpassade kosten syftar till just det och har redan blivit en bransch värd miljarder. Kan vi hitta genvägar för att förbättra hälsan och prestationen så vore mycket vunnet – men myntet har så klart en baksida också.

Området som försöker koppla ihop det vi äter med våra gener kallas nutrigenomics. Många bolag planterar nu sin affärsidé i den myllan. Intresset för individanpassad kost växer – och i många fall ligger marknadsavdelningarna i branschen ohejdat långt före forskningen i sin ambition att tillfredsställa människors behov av att skräddarsy allt från tillskott till färdiga måltider.

Men vad är egentligen individanpassad kost, eller personalised nutrition? Ja, idén om att våra gener styr hur vi mår och presterar som svar på en viss mat eller vissa näringsämnen ligger bakom tanken att det borde gå att välja precis de livsmedel vi behöver för att främja vår hälsa.

Medan en person kan vräka i sig godis och läsk varje dag och fortfarande se ut som en elitlöpare i kroppen, behöver någon annan bara snegla på glassdisken för att gå upp i vikt. Men plötsligt kommer den individanpassade kosten, som berättar för oss vem som ska äta vad och hur mycket. Inget mer gissande och ingen mer vånda, och sjukvården skulle få ett fantastiskt verktyg för att hjälpa människor tillbaka till hälsa.

Och så har vi den andra sidan av myntet. Vad händer med parametrar som preferenser och måltiden som ett sätt att umgås när alla ska sitta och äta sin egen mat? Hur tar vi hänsyn till tillgång och miljöfaktorer? Vem ska definiera vad hälsosam mat är, och vad händer när bolag inom livsmedelsbranschen får avgöra vad som är hälsosamt och inte? Kan det bli en klassfråga, bara något för de rika, eller får alla tillgång till individanpassad kost?

Och ska vi våga väga in den delikata detaljen att individanpassad kost kan bli intressant för försäkringsbolag att räkna på när de sätter sina premier, precis som de tar hänsyn till folks rökvanor?

Läs gärna min intervju med Rikard Landberg, professor och avdelningschef vid Livsmedelsvetenskap på Chalmers, som forskar på just individanpassad kost.

Kort och gott, för att travestera ett berömt citat: Are we ready to handle the truth?

Veckans gästspanare är Anki Sundin, Näringsfysiolog/nutritionist och konsult inom livsmedel, kommunikation och hållbarhet

 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

hälsaPersonaliserad mat

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

One thought on “Skräddarsydd mat för dig – en miljardindustri som växer

Comments are closed.

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!