Potatisstärkelse är ett av alla material som kan ersätta plast. Foto: IStock

Omvärld

Framtidens förpackning i fokus

Följ med när vi spanar in förpacknings- och materialinnovationer som vi kan få se mer av i framtiden.

Artikeln uppdaterades: 25 september 2020

 AGFO Talk, 29 september kl.08.30-09.45:

Potatis istället för plast


Svenska startupen Potato Plastic har tagit fram ett biologiskt nedbrytbart material tillverkat av potatis. Potatisstärkelse och vatten blandas, formas och utsätts för värme för att skapa ett hårt material lämpligt för exempelvis engångsbestick eller ett mjukt material.

Ätbara skedar


Gottery heter företaget från Göteborg som tillverkar ätbara skedar. Produkterna baseras på vetemjöl och rapsolja, och smaksätts sedan med antingen choklad eller vanilj. 

Palmblad blir matbehållare


Svenska Arya har tagit hit idén med att pressa blad, som fallit till marken från den indiska betelnötspalmen, till komposterbara tallrikar och matbehållare. Bladen värmepressas utan tillsatser och ger en glatt och värmebeständig yta.

Tallrikar av löv


Svenska företaget Leafymade producerar engångstallrikarna gjorda på enbart torkade löv. Tallrikarna komposteras efter användning.

Pantsystem för förpackningarna

Unwrapped är en ehandel som erbjuder torrvaror som butiken packar i återanvändningsbara förpackningar och skickar på posten i valfri mängd. Förpackningarna är glasburkar och tygpåsar, godkända för livsmedel. Kunden betalar 5 kronor i pant per förpackning och när de lämnas tillbaka får kunden en rabattkod som motsvarar en rabatt på samma belopp som pantavgiften.

Ökad hållbarheten för frukt och grönt

Skånska Saveggy har tagit fram ett livsmedelssäkert beläggningsskikt för frukt och grönsaker.

Papperspåse som håller kylan

Ifoodbag är en påse för kylförvaring, gjord av ett pappersbaserat kompositmaterial och som ska kunna hålla maten kall i 24 timmar.

Träfibrer basen i nytt flexibelt material


Biofiber Tech modifierar träfibrer så att de blir plastliknande. Fibrerna kan sedan blandas med konventionell plast eller bioplast och formas till allt från matförpackningar till redskap och möbler.

Kyl- och frysvaror får papperslösning

Papperbaserad lösning ersätter cellplast vid transport av livsmedel till kyl- och frysdisken, utan att förmågan att hålla varan kyld eller fryst går förlorad. Det är  förpackningsföretaget Smurfit Kappa som tagit fram Thermo Box. Läs mer här

Komposterbar plastfolie


Komposterbar plastfolie från Basf ska minska CO2-utsläppen. Företaget menar också att hållbarhetstiden på färsk mat kan öka markant.

Nya barriärer ska ersätta plast

Stora Enso lanserar nya kartonger med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar. ”De nya barriärerna riktar sig till återförsäljare och varumärkesägare som vill förbättra återvinningsbarheten för sina förpackningar och tillgodose miljömedvetna konsumenters önskemål”, säger Ebba Mannheimer, affärsområdeschef på divisionen för förpackningsmaterial.

Förpackning gjord på fiskrens och alger

Marina Tex är ett alternativ till plast av fiskskinn, ben och lokalproducerade alger. Det har utvecklats av en brittisk student. Plasten kan också komposteras, istället för återvinnas på en särskild anläggning.

Osynliga streckkoder


Problemet med att sortera vår skräp kan komma att underlättas av osynliga streckkoder. Tekniken testas nu i ett pilotprojekt där stora varumärken, som Procter & Gamble, Nestle och PepsiCo, ingår.

Kruka av återvunnen plast

Ört- och sallatsodlaren Svegro har utvecklat gröna förpackningar av återvunnen plast – vilket minskar plastanvändningen med 70 ton.

Ölflaska i papper

Carlsberg ”Green Fibre Bottle” är världens första pappersflaska för öl. Flaskan består huvudsakligen av träfibrer där insidan är täckt av ett tunt lager återvunnen plast. Siktet är nu inställt på att utveckla en flaska som är helt biobaserad.

Växtbaserad kartong


Tetra Pak har lanserat Tetra Flex, en dryckeskartong av växtbaserade material. Bioplasterna i kartongen kommer från sockerrör.

Återvunnet papper blir flaska


Carlsberg och Billerud arbetar som bäst på att ta fram världens första 100 procent återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara pappersflaska för kolsyrade drycker. Förhoppningen är att kunna skala upp och nå en betydande produktion inom några år.

Återvunnen plast

I januari 2020 började Coca-Cola Sverige att ställa om sin produktion till enbart återvunnen plast i samtliga PET-flaskor. Förändringen innebär en minskad användning av nytillverkad plast med cirka 3 500 ton per år.

Sugrör av vass


Svenska Raws gör sugrör på svensk vass. Sugrören är värmetåliga och kan rengöras i diskmaskinen.

Sugrör av skånsk halm


Rawstraw utmanar plastsugrören med sina sugrör av skåns råghalm.

Sugrör av sjögräs

Loliware använder sig av sjögräs för att skapa muggar och sugrör som kan ätas upp eller brytas ner i naturen på endast 60 dagar. Deras teknik, Loliware Edible Tech, är världens första certifierat ätbara bioplast. Sugrören kallas för Lolistraws och de hålls intakta i din dryck i upp till 24 timmar och kan förvaras i ditt skafferi i upp till två år.

Sugrör av ris


Svenska Ecolif erbjuder ännu ett alternativ till plast i sugrör: ris. Enligt företaget består 4 procent av de 8 miljoner ton plast som dumpas i hav och vattendrag av sugrör.

Pappersbägaren tillverkad av växter

En 100 procent nedbrytbar pappersbägaren tillverkad av växter – det är vad finska Huhtamaki har lanserat med sin produkt Future Smart. Både kalla och varma drycker fungerar i bägaren.

Med svampen som hjälte

Svenska startup-bolaget Mycorena jobbar med att extrahera resurser från industriers avfallsvatten. Genom en svampbaserad bioprocess renas vattnet samtidigt värdefulla produkter utvinns. Bland annat har företaget tagit fram ett biobaserat material som kan komma att ersätta plastförpackningar.

Plastpåse av kassava

Företaget Avani har tagit fram en påse gjord på bland annat kassava. Slängs påsen i naturen bryts den ned på 90 dagar och kan även ätas av djur.

Odlade engångsmuggar


Kaffe serverat i en helt organisk kopp. Det är New York-baserade designstudion Crème Designs vision. Företaget har skapat en prototyp av kalebass som har odlats fram i en form. De färdiga kopparna är helt organiska och biologiskt nedbrytbara.

Dryckesförpackning helt av träråvara

Dryckesförpackningar av papper har funnits länge. Däremot har vätskebarriären tidigare alltid tillverkats av plast eller metallfolie. Nu har det finska skogsbolaget UPM tillsammans med förpackningstillverkaren Elopak och kemiföretaget Dow lyckats tillverka en vätskebarriär av träråvara.

Se på vatten på ett nytt sätt

Danska Retap tror att det allra bästa sättet att släcka törsten på är att dricka kranvatten ur flaskor och bägare som kan användas om och om igen. De har därför utvecklat förpackningar för just detta, men också smaksättare som kan tillsättas för att göra det lite roligare att dricka kranvatten.

Ätbar mjölkproteinfilm


Redan 2002 började Dr. Peggy Tomasula och hennes team på USDA-ARS (amerikanska jordbruksdepartementets forskningsavdelning) undersöka möjligheten att framställa en tunn men stark ”film” av kasein, huvudbeståndsdelen i mjölkprotein. Den ätbara mjölkproteinfilmen skulle användas som förpackningsmaterial till livsmedel. Under 2016 lyckades teamet ta fram en fungerande kaseinfilm. I och med att den stänger ute syre på ett effektivt sätt förlängs livsmedlets hållbarhet, vilket också kan bidra till att minska matsvinnet. Däremot släpper filmen igenom vatten lättare än en plastfilm gör, vilket betyder att ytterförpackningen måste bestå av ett annat förpackningsmaterial.

Krabbskal kan bli flexibel film


Är flexibel film gjord av krabbskal och träfibrer framtiden för livsmedelsförpackning? Forskare vid Georgia Institute of Technology utvecklar filmen med liknande egenskaper som hos plastförpackningar. Materialet är starkt, transparent och komposterbart.

Vattenbubbla istället för flaska

Skipping Rocks Lab är ett förpackningsföretag i London. De tillverkar förpackningar av tång och vill att man ska kunna äta upp förpackningen som man köper sitt vatten i, istället för att de ska smältas ner eller hamna i världshavet. Deras produkt Ooho är en sorts vattenbubbla som är tillverkad av tång. Den bryts ner lika fort som en frukt och kan smaksättas och färgas. Skipping Rocks Lab har också börjat testa ätbara såsförpackningar som även dom görs av tång.

Spårningsbara takeaway-muggar


Londonbaserade företaget Cupclub har hittat en Internet of Things-lösning för återanvändning av takeaway-muggar. De tillhandahåller spårningsbara muggar till caféer på större campusanläggningar och liknande. Kunden slänger sin använda kaffemugg i speciella återvinningsbehållare som finns runtomkring på området. Muggarna tvättas och distribueras tillbaka till caféet.

Ingen mer plast runt ensilagebalarna


Tyska forskare har utvecklat en metod för att täcka ensilage med hjälp av en spruta. Materialet kan sedan både ätas av korna och rötas i en biogasanläggning. Sannolikt behövs det ett par år till för att utveckla utrustningen och för storskaliga tester, säger forskarna till ATL.

Växtbaserat material blir till bestick och påsar

Svenska företaget GAIA har utvecklat biomaterialet Biodolomer. Det är ett biologiskt nedbrytbart material, till stor del tillverkat av växter, som kan användas i existerande produktionsanläggningar. Det produceras som pellets och kan sedan blir till filmmaterial, flaskor, engångsartiklar och beläggningsmaterial.

Äggskal som förpackningsmaterial


Bioplast blandat med krossat äggskal i nanostorlek har visat sig bli ett utmärkt förpackningsmaterial för livsmedel och konsumentvaror. Det är amerikanska forskare vid universitetet i Alabama som har lyckats ta fram materialet som dessutom är komposterbart och biologiskt nedbrytbart.

”Läder”av rester från ananasodlingar

Dr. Carmen Hijosa spenderade sju år med att utveckla Piñatex – ett material som görs på fiber från ananasblad. Idag används Piñatex till såväl skor och väskor som möbler.

Kläder av rester från skörden

Framtidens hållbara mode görs av rester som blir kvar på åkern efter skörd, menar Crop A Porter. De gör textilier av fibrer från svinn vid lin-, sockerrör- och ananasproduktion.

Kassar av gamla hotellakan

Varje år kasseras cirka 200 ton underlakan och påslakan från svenska hotell. De hinner tvättas 150-200 gånger innan de slängs. Entreprenörerna Josephine Alhanko och Pia Walter startade företaget Reused Remade som gör matkassar av återanvända hotellakan.

Läder av äppelrester

I januari 2018 hölls innovationstävlingen Greater CPH Food Hack i Kristianstad. Uppgiften var att ta fram koncept för hur vi kan producera, distribuera och konsumera mat på ett mer hållbart sätt. Laget The Apple Girl tog hem förstapriset med sitt material gjort av restprodukten som blir över då man pressar juice av äpplen. Det läderartade materialet är helt biologisk nedbrytningsbart kan användas som förpackningsmaterial, väskor och liknande.

Från koldioxid till plast

Lunds universitet forskar på hur koldioxid skulle kunna fångas in från exempelvis en industri. Tanken är att den renade koldioxiden sedan ska transporteras i flytande form till en fabrik som tillverkar plast.

Regeringen och Miljödepartementet har i flera omgångar infört åtgärder för att svara upp mot Europaparlamentets lag som förbjuder plastprodukter för engångsbruk i EU från och med 2021.

I Sverige jobbar till exempel forskningsprogrammet Steps med att utveckla plaster som är baserade på bioråvara och som produceras på ett hållbart sätt i en cirkulär ekonomi.

De svenska dagligvaruhandelsaktörerna har gemensamt kommit överens om att 2030 ska den fossila råvaran i plastförpackningarna bytas ut till fossilfri eller återvunnen råvara. Här kan du läsa deras färdplan.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Läs mer:


Insikter från våra populära AGFO Talks

Lokalproducerat, hållbar mat och minskat matsvinn. Våra AGFO Talks spänner över hela matkedjan.

Framtidens förpackningar är uppkopplade

Därför investerar de i matsvinn

Här finns statistik kring hur mycket vi slänger och hur mycket vi återvinner

 

AGFO:s Lovisa Madås pratar bland annat om framtidens förpackningar under Forum för bioekonomi 2019:

förpackningar

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!