Foto: Neal Santos för Munchies

Intervju

Här är framtidens förpackningar

Varje år slänger hushållen i Sverige 4,2 miljoner ton sopor, eller 430 kilo per person, enligt SCB. En stor del av soporna är förpackningar – ack så nödvändiga för en modern och fungerande livsmedelskedja, men ett aber ur miljösynpunkt.

🌱 Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

I Sverige är vi duktiga på att återvinna (se statistik här), men vi kan bli bättre. Dessutom börjar livsmedelsindustrin inse att vi måste tillverka förpackningar av förnyelsebara råvaror, istället för av fossila.

Och de svenska dagligvaruhandelsaktörerna har gemensamt kommit överens om att 2030 ska den fossila råvaran i plastförpackningarna bytas ut till fossilfri eller återvunnen råvara.

Det händer mycket kring livsmedelsförpackningar för tillfället! AGFO listar här elva intressanta förpacknings- och materialinnovationer som vi säkert får se mer av i framtiden. Häng med!

Dryckesförpackning helt av träråvara


Dryckesförpackningar av papper har funnits länge. Däremot har vätskebarriären tidigare alltid tillverkats av plast eller metallfolie. Nu har det finska skogsbolaget UPM tillsammans med förpackningstillverkaren Elopak och kemiföretaget Dow lyckats tillverka en vätskebarriär av träråvara.

Snart äter vi upp förpackningen

Foto: Neal Santos för Munchies

Redan 2002 började Dr. Peggy Tomasula och hennes team på USDA-ARS (amerikanska jordbruksdepartementets forskningsavdelning) undersöka möjligheten att framställa en tunn men stark ”film” av kasein, huvudbeståndsdelen i mjölkprotein.

Den ätbara mjölkproteinfilmen skulle användas som förpackningsmaterial till livsmedel. Under 2016 lyckades teamet ta fram en fungerande kaseinfilm. I och med att den stänger ute syre på ett effektivt sätt förlängs livsmedlets hållbarhet, vilket också kan bidra till att minska matsvinnet. Däremot släpper filmen igenom vatten lättare än en plastfilm gör, vilket betyder att ytterförpackningen måste bestå av ett annat förpackningsmaterial.

Vattenbubbla istället för flaska

Skipping Rocks Lab är ett ungt förpackningsföretag i London. De tillverkar förpackningar av tång och vill att man ska kunna äta upp förpackningen som man köper sitt vatten i, istället för att de ska smältas ner eller hamna i världshavet. Deras produkt Ooho är en sorts vattenbubbla som är tillverkad av tång. Den bryts ner lika fort som en frukt och kan smaksättas och färgas.

Växtbaserat material blir till påsar och flaskor

Foto: GAIA

Svenska företaget GAIA har utvecklat biomaterialet Biodolomer. Det är ett biologiskt nedbrytbart material, till stor del tillverkat av växter, som kan användas i existerande produktionsanläggningar. Det produceras som pellets och kan sedan blir till filmmaterial, flaskor, engångsartiklar och beläggningsmaterial. En påse som är tillverkad av Biodolomer bryts ner på 60 dagar i en industriell kompost.

Matkassar av gamla hotellakan

Foto: Reused Remade

Varje år kasseras cirka 200 ton underlakan och påslakan från svenska hotell. De hinner tvättas 150-200 gånger innan de slängs. Entreprenörerna Josephine Alhanko och Pia Walter startade företaget Reused Remades som gör matkassar av återanvända hotellakan.

Tyget skickas tvättat och manglat till Litauen där de sys upp till kassar. Utvalda systembolag har redan deras kassar och just nu förhandlar de som bäst med ICA. Josephine Alhanko och Pia Walter har planer på att utforma ett retursystem för påsarna.

Takeaway-muggen blir spårningsbar

Londonbaserade företaget Cupclub har hittat en Internet of Things-lösning för återanvändning av takeaway-muggar. De tillhandahåller spårningsbara muggar till caféer på större campusanläggningar och liknande.

Kunden slänger sin använda kaffemugg i speciella återvinningsbehållare som finns runtomkring på området. Muggarna tvättas och distribueras tillbaka till caféet. I förlängningen ser Cupclub att pantsystemet ska användas för fler typer av förpackningar och spår att man i framtiden kommer att bygga städer med återanvändning i åtanke från start.

Läder av skruttiga äppelrester

Foto: The Apple Girl

I januari 2018 hölls innovationstävlingen Greater CPH Food Hack i Kristianstad. Uppgiften var att ta fram koncept för hur vi kan producera, distribuera och konsumera mat på ett mer hållbart sätt.

Laget The Apple Girl tog hem förstapriset med sitt material gjort av restprodukten som blir över då man pressar juice av äpplen. Det läderartade materialet är helt biologisk nedbrytningsbart kan användas som förpackningsmaterial, väskor och liknande.

Tallrikar av vetekli så naturliga att du kan äta dem

Foto: Carumed

Det svenska företaget Carumed, som i huvudsak säljer medicintekniska produkter, marknadsför engångsartiklar (tallrik, skål och bestick) tillverkade av vetekli – restprodukten vid tillverkning av mjöl. De är tillverkade med hjälp av hög värme, högt tryck och ytterst lite vatten, helt utan kemikalier och artificiella tillsatser. Engångsartiklarna är 100% komposterbara och biologiskt nedbrytbara inom 30 dagar. Vid kontakt med vätska påbörjas upplösning redan efter 30 minuter.

Knöligt klistermärke berättar om mjölken gått ut

Foto: Mimica

Innovationsbolaget Mimica har tagit fram Mimica touch – en klisterlapp av gelatin som klistras på matvaruförpackningar. Gelatinet reagerar på temperaturförändringar i livsmedlet och om varans kyl- eller fryskedja har brutits vid leverans, eller om varan börjar bli för gammal uppstår knölar i klistermärkets gelatinyta.

Varje livsmedelsprodukt har sin egen kalibrering. Företagets grundare Solveiga Pakštaitė fick idén när det gick upp för henne hur svårt synskadade har att avgöra om maten de köpt har gått ut, vilket betyder att många av dem undviker att köpa färsk mat.

Handlare i England välkomnar uppfinningen eftersom de är väl medvetna om att mattransporter, kylar och frysar inte alltid håller måttet. Någon gång i höst 2018 kommer Mimica touch att nå de brittiska livsmedelshyllorna. Arla Foods i Danmark kommer likaså börja använda produkten på mejerivaror.

Äggskal utmärkt som förpackningsmaterial

Foto: Mostphotos

Bioplast blandat med krossat äggskal i nanostorlek har visat sig bli ett utmärkt förpackningsmaterial för livsmedel och konsumentvaror.

Det är amerikanska forskare vid universitetet i Alabama som har lyckats ta fram materialet som dessutom är komposterbart och biologiskt nedbrytbart.

Mineraler ersätter plast

Schweiziska företaget Greenlina har nu en återförsäljare i Sverige. Företaget tillverkar biologiskt nedbrytbara plastpåsar, förpackningar och plastfolie. Materialet består av mineralkomposit istället för majs eller sojabönor, vilket är det vanligaste.

🌱 Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

Läs också

Svenska företaget: Framtidens förpackningar är uppkopplade

Därför investerar de i matsvinn

Unga företagare siktar på att minska matsvinnet

ICA: Den gröna revolutionen kommer att fortsätta

förpackningar

Linda Linnskog Rudh

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!