AGFOs Frida Jonson spanar in julahögen. Foto: Peter Söderquist

Spaning

Gasen i botten

Vi ligger efter. Rejält. Sverige rankas som ett av Europas mest innovativa länder inom kärnsektorerna, men inom livsmedel hamnar vi först på 14:e plats. Endast 0,24 procent av livsmedelsindustrins omsättning läggs på forskning. Hur har det blivit så?

Konsultbolaget Macklean pekar ut tre faktorer som håller tillbaka innovationstakten: Kortsiktighet och lågt risktagande, stängda processer och låsningar inom värdekedjan. Det berättade Peter Normark, vd för Macklean, vid ett seminarium på Kungliga skogs- och lantbruksakademin, KSLA, i veckan. Missa inte Mackleans frukostseminarium 24 april när de släpper sin nya rapport Innovationanmäl dig här.

Innovation sker inte av sig själv. Men nu rör det på sig – äntligen. Per Arfvidsson, vice vd för Lantmännen, är ordförande i styrgruppen för Arena för svensk livsmedelsbransch som inom de närmaste veckorna ska presentera mer exakt vad de ska jobba med framåt.

Ett av deras mål är att livsmedelssektorn ska vara en central svensk näringsgren år 2030. Och att det sker ett skifte från kostnad till värde, från att jaga pengar till att kapital söker sig till branschen. Samtidigt har livsmedelsstrategin och medlen däri gjort att ett nationellt forskningsprogram för livsmedel ska tas fram.

Att det händer saker verkar alla vara överens om. Christina Nordin, departementsråd vid Näringsdepartementet och snart tillträdande generaldirektör vid Jordbruksverket, sade vid seminariet: ”Efter alla år jag har jobbat med dessa frågorna, ser jag att det verkligen händer saker nu. Behovet av ökad produktion, digitalisering och förändrat klimat ökar trycket på att skapa en hållbar och produktiv livsmedelssektor.”

Innovation inom den cirkulära livsmedelskedjan kan alla vinna på, från lantbrukare, handlare, entreprenör till industri. För dem som vill vara med vill säga.

Gasen i botten. AGFO är med, och vi tänker se till att ni kan följa utvecklingen, inspireras och dra nytta av möjligheterna i den förändring som sker i livsmedelskedjan.

Det efterlystes mer forskning inom nutrition på seminariet – och just det handlade AGFO Talk om igår, nämligen individanpassad kost. Läs en rapport från morgonen här.

🌱  Missa inte fler spaningar – signa upp på AGFO weeekly! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här

LÄS MER OM PERSONALISERAD MAT:

Spaning: Skräddarsydd mat för dig – en miljardindustri som växer

Intervju: Han söker svaret på den stora matfrågan

TITTA PÅ FILMER FRÅN TIDIGARE AGFO TALK:

AGFO talk: Hur handlar vi maten? 1.43 min:

AGFO talk: Hur handlar vi maten?  (50 min):

Frida Jonson

Lantbruksjournalist och bonddotter. Innehållsansvarig på AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!