Omvärld

Första skörden – på Antarktis

Skördedags på kallt ställe, nya insikter om innovation i livsmedelskedjan, poddtips och Google redo att lära upp din maskinpark. Det och mycket annat i veckans omvärldsbevakning inom agtech och foodtech.

Första skörden – på Antarktis

Ute är det minus 20. Men nu har forskare i Antarktis skördat första växthusodlade grönsakerna utan jord, dagsljus eller växtskyddsmedel, som en del av ett projekt för att hjälpa astronauter skörda färsk mat på andra planeter. (Quartz) Läs här

 

Nya rapport ger insikter om innovation i livsmedelskedjan

Det finns stora möjligheter för företag i livsmedelsbranschen att skapa ökad tillväxt och lönsamhet genom ett mer ambitiöst innovationsarbete. Trots detta ligger livsmedelskedjan efter andra branscher i förmågan att skapa kommersiellt framgångsrika innovationer. (Macklean) Hämta rapporten här ➔

Digitaliseringen och AI i de gröna näringarna

Digitaliserad teknik och AI är här. Hör Fredrik Ljungdell som också kallar sig ”IT-revolutionär”, Peter Borring från LRF, Sofie Alvarsson från Gamlebygymnasiet, Gustav Friberg från Skogforsk och Cecilia Bågenvik från DeLaval diskutera möjligheter och utmaningar i ämnet. (Kunskapspodden) Lyssna här ➔

🌱 Vill du ha vår omvärldsbevakning till din mejl varje fredag? Signa upp på AGFO weekly – gratis👉  Signa upp på studs här 🌱

Ska göra kycklingkött av växter

Nya Seattle Foodtech har tagit in 1 miljon dollar i investeringar för att göra växtbaserade köttprodukter med målet att de ska vara i prisnivå med riktigt kött. I februari var de klara med sin första produkt, en ”kyckling-nugget” gjord av vete, olja, smaktillsats från kyckling samt majsstärkelse. (The Spoon) Läs här ➔

Oatly spränger miljardgräns

Oatly ökar kraftigt kapaciteten i företagets produktionsanläggning i Landskrona, från 30 miljoner till 100 miljoner liter havredryck. Företagets havredryck har blivit en storsäljare i USA. Bolaget räknar med att omsätta över en miljard kronor i år. (Land Lantbruk) Läs här 

Smartare mat – vad äter vi i framtiden?

Sofia Kocher vid Musselfeed, Per Arfvidsson på Lantmännen och Annika Åhnberg före detta landsbygdsminister pratar om smartare mat och framtidens innovationer i podden Landet. (Landsbygdsnätverket) Lyssna här ➔

Google redo att lära upp din maskinpark

Google kan komma att spela stor roll i att lära upp framtidens lantbruksmaskiner när maskininlärning och data blir allt viktigare. (Landbrugsavisen.dk) Läs här ➔

Psst

🌱 Vill du ha vår omvärldsbevakning till din mejl varje fredag? Signa upp på AGFO weekly – gratis👉  Signa upp på studs här 

AIDen digitaliserade gårdenGoogleinnovationLRFMacklean

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!