Foto: Istock

Omvärld

De gör kläder av rester från åkern

Kläder från skörderester, automatisering framgångsfaktor för näthandlare – och delad traktordata. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom foodtech och agtech.

TEKNIKEN

Uppkopplade förpackningar är framtiden

Internet of packaging är här! Pappersindustrin BillerudKorsnäs dotterbolag BK Venture tar fram framtida förpackningslösningar genom att investera i intressanta startups. (AGFO)

MATEN

Gör kläder av rester från skörden

Framtidens hållbara mode görs av rester som blir kvar på åkern efter skörd, menar Crop A Porter. De gör textilier av fibrer från svinn vid lin-, sockerrör- och ananasproduktion – vilket ger en extra inkomst för lantbrukaren. (Huffington Post)

MATEN

Arla tittar på växtbaserade produkter

Arla Foods planerar produkter med vegetabiliska tillsatser. Detta för att möta de förändrade konsumenttrenderna. (ATL, betalartikel)

MÄNNISKORNA

AI och automatisering nyckeln för näthandlarjätte

Ocado med helautomatiserade lager med robotar som plockar varor är en veteran i branschen. Automatisering är en av företagets främsta framgångsfaktorer. Och det ryktas om ett Ica-samarbete. (Fri-Köpenskap)

PSST

🌱 Vill du ha vår omvärldsbevakning till din mejl? Signa upp på AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon  👉  Signa upp på studs här 🌱

PENGARNA

Genomredigering på växter ska inte regleras i USA

Genom att inte reglera vill man möjliggöra innovation där det inte finns risker, enligt USDA. Crispr/Cas9 är ett exempel på genomtekniken som har uppmärksammats. Inom EU har inget motsvarande beslut tagits. (Gentekniknämnden)

TEKNIKEN

Traktorjätte vill förenkla datadelning

Maskintillverkaren Case IH ingår i projektet Internet for food and farm där målet är att förenkla hur kunder delar data mellan förare, maskiner, tjänsteleverantörer, rådgivare eller maskinstationer. (Jordbruksaktuellt)

MÄNNISKORNA

Individualiserad kost – därför kommer det att påverka oss alla

Mat anpassad efter just dig med näringsämnen och råvaror som främjar din hälsa. Det handlar individualiserad kost om som är en het trend. Det finns många fördelar, men också nackdelar, enligt Rikard Landberg vid Chalmers. (AGFO)

 

AIbig dataCRISPRförpackningarGenteknikPersonaliserad mat

Frida Jonson

Lantbruksjournalist, bonddotter och matälskare.

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!