Theresia Silander Hagström, grundare av Eatit.

Intervju

Blodet avslöjar vad du ska äta

Utbudet av mat har aldrig varit större och tyvärr visar de senaste siffrorna att det även gäller varannan svensk, som faktiskt kvalar in som överviktig, med ett BMI över 25. Är lösningen en app som guidar dig rätt i matdjungeln utifrån ett blodprov som du lämnat och som berättar hur just du ska äta?

 

Det tror Theresia Silander Hagström, grundare av startupen Eatit. Hon och hennes kollega Oytun Yildirimdemir har utvecklat en digital dietist som använder artificiell intelligens för att hjälpa människor att förbättra sin hälsa genom individualiserade kostrekommendationer och recept. Vidareutvecklingen på konceptet Eatit är att kunden får de utvalda råvarorna levererade hem till dörren.

Vi passade på att intervjua TheresiaSilander Hagström när hon deltog i vår paneldebatt om personaliserad mat på AGFO Talk.

Behöver vi verkligen personaliserad mat?

– Ja, det tror jag, eftersom vi alla har olika motivation och relation till mat. Vi vet att vissa saker är nyttiga, men vi kan inte med att äta broccoli i veckor. Därför tror jag att det är viktigt att få veta vilken mat som är nyttig för mig och min livssituation. Mat kan vara både god och nyttig om den skräddarsys efter individen.

Vad har ni för bakgrund?

– Vi är ingenjörer i industriell ekonomi från Kungliga Tekniska Högskolan och för två år sedan startade vi företaget Gojord. Vi levererade närproducerade grödor efter säsong hem till kunderna tillsammans med recept. Men det visade sig snart att det var svårt att skicka samma recept till veganer, gluten- och laktosintoleranta. Recepten behövde individanpassas. Då fick vi idén till Eatit.

🌱 Missa inte trendspaningar & nyheter – prova AGFO weekly 

Hur och var tas blodprovet som ni baserar er data på?

– Du går till din lokala vårdcentral och tar blodprovet. Det finns tre olika blodprovspaket utifrån användarens profil. Basprovet tas på den som förmodas vara frisk och ha normalvärden. Den som på grund av ärftlighet eller övervikt kan förmodas bära på anlag eller risk för hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes tar ett prov som bland annat mäter dina kolesterol- och glukosvärden. Det tredje provet tas på vegetarianer och veganer, eftersom det är vanligt att de har brist på vissa vitaminer. Resultatet skickas elektroniskt till Eatits datasystem.

Vad är det som skiljer Eatit från att gå till läkaren och ta blodprov i hälsosyfte?

– Läkarna har inte tid att stötta sina patienter i det preventiva hälsoarbetet så som de skulle önska. Det är inte heller deras område att kunna skräddarsy mat som är nyttig efter vad en person har för smakpreferenser, hur duktig den är på att laga mat eller hur mycket tid personen har i sin vardag. Att ändra beteenden kring mat handlar om att både förstå vad en person behöver äta och vad den tycker om att äta om man ska få till en långsiktig förändring. Vi är dessutom transparanta med exakt vilka blodprovssvar en person får, något som det ibland kan vara omständligt att få ut från vården och som många av våra testanvändare har uppskattat.

Hur har ni byggt upp den digitala dietisten?

– Med hjälp av vår dietist och vår läkare har vi byggt en AI-algoritm som tar hänsyn till dina blodvärden, din livsstil, dina ärftliga riskfaktorer och eventuell övrig data från hälsoappar. Till det lägger vi ett smakpreferenstest som du gör i vår app. Det funkar som flervalsfrågor; vad tycker du bäst om i olika situationer och vad vill du helst äta? Utifrån det tar vi fram måltidsförslag och ingredienser som är extra viktiga för dig att äta för att både förbättra din hälsa och kunna äta gott.

Hur funkar det för någon som bara äter skräpmat?

– Om du äter på McDonalds flera dagar i veckan kommer appen inte att presentera broccolisoppa som ditt första recept. Den föreslår istället att du byter ut hamburgaren mot en kycklingburgare som första steg. Sedan fortsätter den att stegvis att ge tips om förändringar som bidrar till att du förbättrar dina matvanor utifrån din hälsoprofil.

Är det inte risk att bara den med gott om pengar har råd med det här?

– I och med att teknologin har kommit så långt har den också blivit billig. Det betyder att vi kan ta blodprov som kostar väldigt lite och koppla analysen till en app som enkelt laddas ner. På så vis är det något som alla har råd att använda.

Hur ser affärsmodellen ut?

– Man prenumererar på tjänsten och betalar en månadsavgift.

Vilka rekommendationer baserar ni era kostråd på?

– Eatit följer Nordic Nutrition Recommendations (NNR).

Vad tycker läkare generellt om idén?

– Vår egen läkare och dietist säger att det är fantastiskt att få jobba preventivt, vilket man sällan gör. För att få träffa en dietist inom den vanliga sjukvården måste du vara sjuk eller ha genomgått någon typ av operation. Det är många gånger när det har gått för långt som man får börja arbeta med hälsan på det här sättet. Vårt mål är att läkare ska rekommendera vår app när de träffar patienter som behöver den här typen av hjälp.

Kan det inte skapa någon sorts osund hälsohysteri?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror istället att det skapar en medvetenhet och erbjuder något många saknar, man vill veta hur man mår. Hos läkaren får man hjälp när man blir sjuk, men de har inte tid att stötta det preventiva arbetet. Här blir det motivationsstyrt och du kan se och mäta dina framsteg.

Var står ni nu?

– Vi har appen klar och börjar samla in intresseanmälningar via hemsidan. Sedan får vi se vilka tjänster vi kommer att koppla till appen, till exempel en aktör som kan ordna hemleverans av maten. Vi diskuterar också det här med fysiska möten, som vi tror kan vara viktigt att erbjuda.

Läs mer:

Spaning: Skräddarsydd mat för dig – en miljardindustri som växer

Intervju: Han söker svaret på den stora matfrågan

🌱 Här kan du se hela inspelningen från AGFO talk 

Agfo TalkblodprovdietistEatitkostrådkostrekommendationerläkarePersonaliserad matrecept

Linda Linnskog Rudh

Reporter

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!