Frida Jonson
Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.
Insekter som mat är bara i början av sin resa som industri. Anders Engström driver sajten Bugburger.se och menar att det finns viktiga vägval att göra för branschen.
– Allt som kan vara livsmedel behövs på grund av befolkningsutvecklingen och klimatförändringar. Vi har mindre arealer att odla på och hav fiskas ut. När jag startade sajten Bugburger.se handlade det om att få folk att få upp ögonen för proteinkällan och få bort äckelkänslan, men det har blivit mer om alla regler. Allt rör sig väldigt snabbt – utom regelverket.
– Jag är orolig för att vi har för bråttom och överför samma system från animalieproduktionen när vi bygger upp syrsfarmar. Det blir meningslöst om insekterna konkurrerar om mat till andra djur. Vi behöver skapa mer cirkulära system.
– Ja, målet är att släppa den i år. Det är en ”insektsätarbibel” med handfasta tips, recept och argument varför vi ska äta insekter och fånga hela rörelsen kring insektsätande.
– De skapades för att vara en tydlig motpart till Livsmedelsverket. Men nu är det viktigt för en begynnande industri att hitta branschregler, till exempel för märkning kring allergier.
– Nej, det tror jag inte. Tidigare skickade man ansökan till lokala Livsmedelsverket som skickade den på remiss till samtliga andra livsmedelsverk i EU. Nu skickar man till EFSA (EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet) som menar att det tar från sex månader upp till 1,5 år. Men jag tror inte att det kommer att gå så snabbt.
– Eftersom det är brist på odlingar i dag är priset högt på insekter, så mest lukrativt är själva odlandet. Men insatsen är stor, den manuella arbetskraften måste bort och automatiseras för att pressa priset. Det enklaste just nu är att ta fram en syrsbar.
– Bidrönaryngel är spännande. Varoakvalster kan drabba bisamhällen och bidrönaryngeln angrips först. Ofta brukar de tas ut och slängas, men de är jätteintressanta som matprodukt, lite köttiga. Restauranger som Noma i Köpenhamn använder insekter mer som smaksättare. Jag tycker om mjölmasken för att den är lättodlad och en bra råvara som jag gjort bugburgers på.
🌱 AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉 Signa upp på studs här 🌱
Läs mer:
Här är de svenska insektsföretagen
Intervju med Tebrito: ”Fantastiska möjligheter för matinsekter”
Lyssna på podden Feeder: ”Insektsbaserade livsmedel – bara en fluga?”
Intervju
Världshaven täcker två tredjedelar av jordens yta, men endast sju procent av proteinet som världens befolkning äter kommer från sjömat, […]
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]