Foto: Gunilla Leffler

Intervju

Viktiga val väntar för insektsföretagen

Insekter som mat är bara i början av sin resa som industri. Anders Engström driver sajten Bugburger.se och menar att det finns viktiga vägval att göra för branschen.

Varför tror du på insekten som livsmedel?

– Allt som kan vara livsmedel behövs på grund av befolkningsutvecklingen och klimatförändringar. Vi har mindre arealer att odla på och hav fiskas ut. När jag startade sajten Bugburger.se handlade det om att få folk att få upp ögonen för proteinkällan och få bort äckelkänslan, men det har blivit mer om alla regler. Allt rör sig väldigt snabbt – utom regelverket.

Vilka negativa aspekter finns det med matinsekter?

– Jag är orolig för att vi har för bråttom och överför samma system från animalieproduktionen när vi bygger upp syrsfarmar. Det blir meningslöst om insekterna konkurrerar om mat till andra djur. Vi behöver skapa mer cirkulära system.

Du håller på med en bok om insekter.

– Ja, målet är att släppa den i år. Det är en ”insektsätarbibel” med handfasta tips, recept och argument varför vi ska äta insekter och fånga hela rörelsen kring insektsätande.

I veckan hoppas Anders Engström få sin automatiserade mjölmaskfarm så att han kan komma igång och odla.

 

Branschorganisationen Insektsföretagen har just etablerats. Vad är viktigast att fokusera på?

– De skapades för att vara en tydlig motpart till Livsmedelsverket. Men nu är det viktigt för en begynnande industri att hitta branschregler, till exempel för märkning kring allergier.

Får vi några godkända insektsföretag på EU-nivå i år?

– Nej, det tror jag inte. Tidigare skickade man ansökan till lokala Livsmedelsverket som skickade den på remiss till samtliga andra livsmedelsverk i EU. Nu skickar man till EFSA (EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet) som menar att det tar från sex månader upp till 1,5 år. Men jag tror inte att det kommer att gå så snabbt.

Om man är entreprenör och vill ge sig in i branschen – var ska man börja?

– Eftersom det är brist på odlingar i dag är priset högt på insekter, så mest lukrativt är själva odlandet. Men insatsen är stor, den manuella arbetskraften måste bort och automatiseras för att pressa priset. Det enklaste just nu är att ta fram en syrsbar.

Vilken är din personliga favorit bland matinsekterna?

– Bidrönaryngel är spännande. Varoakvalster kan drabba bisamhällen och bidrönaryngeln angrips först. Ofta brukar de tas ut och slängas, men de är jätteintressanta som matprodukt, lite köttiga. Restauranger som Noma i Köpenhamn använder insekter mer som smaksättare. Jag tycker om mjölmasken för att den är lättodlad och en bra råvara som jag gjort bugburgers på.

🌱 AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 🌱

Läs mer:

Här är de svenska insektsföretagen

Intervju med Tebrito: ”Fantastiska möjligheter för matinsekter”

Lyssna på podden Feeder: ”Insektsbaserade livsmedel – bara en fluga?”

 

Anders EngströmBugburgerinsekter

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!