Lovisa Madås Foto: Peter Söderquist

Spaning

Ät upp ditt flöde

Nu är den här – appen som ger dig receptförslag utifrån bilderna i ditt Instagramflöde.

800 miljoner. Så många användare har bilddelningstjänsten Instagram. Foton på mat utgör en stor del av kakan. I fallande ordning är det pizza, köttstekar och sushi som fotas mest. Själv är jag ansvarig för en diger mängd bilder på den japanska nudelsoppan ramen. Så till den grad att en nära vän hotade att säga upp vår vänskap ”om du lägger upp en till förbannad ramen-bild”. Men nu kan jag få revansch.

Unilever-ägda Knorr har tagit fram den nya tjänsten Eat your feed. Med hjälp av AI scannar tjänsten bilderna jag delar på Instagram. Tillbaka kommer förslag på recept som matchar mina minnen (och ja, recepten hämtas från Knorrs egen receptdatabas).

Med hjälp av AI får jag nu veta att mina 1 664 delade minnen bäst matchas med spenatsoppa, purjolökssoppa med rökt kolja och asiatisk fisksoppa. Känns som jag kan bli den nya Soup Nazi. Utvecklingsidé: koppla mitt flöde till var jag befinner mig mest (Sverige), koppla på lokala producenter och råvaror som är i säsong.

Instagram-bilder i alla ära. Men mina minnen vill jag få förstärkta med hjälp av luktsinnet. Smakreceptorerna kan skilja på de sex olika grundsmakerna medan luktsinnet kan urskilja hundratals olika dofter i extremt små kvantiteter. Vilken roll spelar lukt och smak framöver när algoritmer börjar styra det vi lägger på tallriken? Det dyker vi ner i vid nästa AGFO talk den 12 april ihop med spännande gäster. Hoppas du vill komma, anmäl dig här.

Ska vi hålla tummarna för att min kompis foton på Instagram matchas mot enbart ramen-recept? Det tycker jag.

🎉 Veckans grattis går till vinnarna av 2018 AgFunder Innovation Awards.

AIfoodtechinstagram

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!