EcoRobotix ger sig ut för att bekämpa ogräs.

Intervju

14 spännande fältrobotar och projekt

Det pågår forskning och utveckling runt om i världen på fältrobotar. Men helt självkörande är det få som är – än så länge.

Allt mer automatisering inom lantbruket och en teknikutveckling i rasande fart gör odlingen smartare. När ser vi svärmar av självkörande robotar på fälten och en lantbrukare som håller koll på avstånd? Det lär dröja ett tag. Men – vissa robotar finns redan nu, även om utvecklingen är i sin linda.

Här är 14 intressanta exempel!

Farmbot– för den småskaliga odlaren 

Open source-projektet Farmbot släppte nyligen sitt senaste bygge, Genesis XL. Ett system för att automatisera skötseln av grönsaker i trädgården,  hela vägen från frö till skörd. Farmbot kan så, vattna, mäta fukt, rensa ogräs och ge rätt mängd näring till grönsakerna. På ungefär ett år har de fått ut runt 500 exemplar runt om i världen.

Handsfree hectare

Foto: Handsfree hectare

I Storbritannien har man under förra odlingssäsongen odlat maltkorn på ett hektar – enbart med förarlösa maskiner och drönare. Det här är världens första helautomatiska odling. Inte en mänsklig fot på fältet från sådd till skörd! Bilden visar förra årets skörd av maltkorn. I höstas sådde man vete och arbetet går att följa här.

Ogräsdödaren Blue River Technology

Foto: Blue Riber Technology

Blue River Technology är AI-startupen som i höstas köptes upp av maskintillverkaren John Deere. De har flera maskiner, bland annat för grönsaksodlare. Den senaste innovationen skiljer mellan ogräs och grödor, och kan i samma andetag applicera växtskyddsmedel på ogräset och gödning på grödan. Det kan minska användningen av kemikalier med över 90 procent, hävdar företaget.

Redskapet kopplas till en traktor, och är i dag inte självkörande. Men Blue River, nu uppbackade av jättebolaget, är ett företag att hålla ögonen på för ny innovation!

Swarmbot och Bosch krokar arm

Bosch vill satsa mer på jordbruket meddelade man för något år sedan. Tillsammans med Swarmfarm har man tagit fram Swarmbots som ska utföra repetitiva uppgifter – i svärmar. Och väntas vara tillgänglig redan i år för tidiga brukare.

Adigo testas i norska fält

Under 2017 testades Adigo hos norska grönsaksodlare. I år kommer en förbättrad version köras i fält. Planen är att skala upp och börja sälja robotarna, men det är oklart när detta blir, uppger Adigo för AGFO. Roboten placerar sprutvätskan på ogräsbladen men undviker grödan.

Företaget har också utvecklat en robot ihop med forskare på norska universitetet för miljö- och biovetenskap som tittat på varför och under vilka odlingsförhållanden som kväve övergår till klimatgasen lustgas.

Omtalad redskapsbärare från Kongskilde

Robotti är en av de mer omskrivna självkörande robotarna. Danska Agrointelli, som ägs av Kongskilde, tillverkar redskapsbäraren som visades upp som prototyp redan 2013. I höstas såldes det första exemplaret och företaget tror själva att de kommer att sälja ytterligare 20 robotar under 2018. Det går att koppla flera olika redskap till robottraktorn för sådd eller för ogräsrensning. Maskinen har en skyddsbåge som stannar den om den går emot föremål eller människor. Styrfunktionen sköts via en Ipad.

Gurkroboten är snart här!

Foto: Fraunhofer IPK

Tyska och spanska forskare jobbar tillsammans i ett EU-projekt för att utveckla en gurkrobot och en prototyp testades förra odlingssäsongen. För att roboten ska kunna automatisera gurkskörden måste den bli kostnadseffektiv, högpresterande och pålitlig även i svåra väderförhållanden. Den måste kunna identifiera vilken gurka som är redo att skörda och inte skada den eller dra upp hela grödan med rötterna.

Knäckfrågan är hur snabbt den måste jobba för att klå en människa som kan plocka så mycket som 13 (!) gurkor per minut.

Deepfield Robotics och Bonirob

Bonirob har varit med ett tag. Det är Deepfield Robotics, som ägs av Bosch, som har tagit fram roboten. Den går att köra över fälten och utföra en rad uppgifter som vanligtvis en lantbrukare utför.

Automatisk fruktplockare

Även på fruktsidan händer det grejer. FF Robotics har tagit fram en robot för att plocka frukt. Och detta snabbare än manuell handplockning. Maskinen använder sig av avancerad bildbehandling för att lokalisera och skörda frukten.

Saga Robotics – norska försök

Roboten Thorvald är Saga Robotics inlaga till robotutvecklingen. De säger sig snart vara redo att leverera sitt system till lantbruk. Det handlar om tjänster som ogräsbehandling, övervakning av grödor, UV-behandling för att bekämpa mögel i jordgubbar och gurkor, bland annat. 

Sekunder med citrus

Här är ett annat sätt att skörda frukt på. Energid använder sig av en hydraulisk arm som i sin tur är monterad på en lastbil. Resultatet: man kan plocka en frukt varannan eller var tredje sekund, med 80 % korrekthet. Plockningen går att se i slowmotion i klippet ovan.

Burro följer dig som en hund

Burro, den lilla autonoma följeslagaren, är tänkt att vara bärhjälp vid plockning av frukt eller grönt. En scanner känner igen personen och börjar följa efter den när man går och när man stannar.

Naio – fransmän som vill expandera

Franska Naio technologies har flera robotar för ogräsrensning och för hjälp vid skörd. De planerar en internationell expansion och letar återförsäljare.

Svenska fältroboten Ekobot

Sveriges enda kommersiella fältrobot är Ekobot, som dock inte kommer att se ut som den gör på bilden ovan när den lanseras. Bilden är från ett fälttest under förra säsongen. AGFO har pratat med Ekobots grundare Ulf Stenbeck om utvecklingen av fältroboten, en intervju du kan läsa här.

Sida vid sida med robotar

Kommer automatiserade fältrobotar göra människor arbetslösa? Ja, förmodligen till viss del. En enorm brist på arbetskraft i kombination med stora kostnader för arbetskraft har fått jordgubbsindustrin i USA att ta fram en jordgubbsrobot. Än så länge har det inte gått så bra och det krävs mer utveckling innan den är redo för marknaden.

Många tror dock inte att vi ersätts helt utav maskiner, utan att vi kan jobba sida vid sida med dem. Som utanför San Fransisco där robot och arbetare jobbar tillsammans på ett sallatsfält.

I en nyligen genomförd undersökningen i USA med 1 300 deltagande lantbrukare konstaterade man att robotmarknaden för grönsaksskörd i sig är värd 5,5 miljarder dollar. Det är tidigt skede, och de flesta maskiner finns inte på marknaden än.

Hur ser det ut i Sverige? Vi har pratat med Jonas Engström på forskningsinstitutet Rise, läs här!

Tipsa mig gärna om fler fältrobotar och spännande projekt!

Läs mer:

SPANING: Fältrobotarna är här för att stanna

10 nya robotar i matsystemet

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

agtechEkobotRISErobotar

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!