Ulf Stenbeck. Foto: Hans Dahlgren

Intervju

Möt skaparen av Sveriges enda fältrobot

Förra året genomfördes lyckade fältförsök med Sveriges enda kommersiella fältrobot, Ekobot. Nu väntar ett spännande år för grundaren Ulf Nordbeck.

Det har snackats om er fältrobot ett par år. Hur går det?

– Det går bra! Vi har precis öppnat en verkstad och ett labb i Västerås för att intensifiera utvecklingen. De viktigaste delarna är verifierade, robotstyrningen och visionssystemet, och vi har gjort tester i fält där roboten kunde urskilja lök och ogräs. I dagarna har vi anställt en robotutvecklare och en ingenjör som ska jobba fokuserat inom bolaget.

Om du skulle förklara vad roboten Ekobot gör?

– Det är ju lite konkurrensutsatt det här området, med andra som gör nåt liknande. Men man kan säga att vi kör tester och integrerar robotstyrning, bildhantering och verktygshantering så att roboten kan rensa ogräs. I en senare fas utvecklar vi vidare systemet för att möta fler behov inom precisionsjordbruk (en odlingsteknik för att anpassa sina insatser efter förutsättningarna på varje fält och varje gröda. Reds.anm.).

Vad händer under 2018?

– Vi ska vara ute och köra fälttester i säsongen som kommer. Beroende på hur bra det går får vi se vad vi eventuellt behöver justera. Förhoppningsvis kommer vi visa upp roboten på olika mässor.

 

Förra året gjordes fälttester ihop med Robotdalen där grundbultarna i tekniken, med robotstyrning och visionssystem, testades. Stommen och hjulen är en plattform, det är inte såhär roboten kommer att se ut, enligt Ulf Nordbeck.
Förra året gjordes fälttester ihop med Robotdalen där grundbultarna i tekniken, med robotstyrning och visionssystem, testades. Stommen och hjulen är en plattform, det är inte så här roboten kommer att se ut, enligt Ulf Nordbeck.

När finns den på marknaden?

– Jag tippar att en riktig produktifierad produkt dröjer nog intill 2019, men vi bör ha hunnit ganska långt här under säsongen. Det ser väldigt bra ut och vi följer projektplanen.

Har ni några investerare i ryggen?

– Vi har ett EU-anslag och finansieras delvis av innovationsstöd från EIP-AGRI. Sedan har Unibap, den teknikleverantör som vi använt som har ett visionssystem med extrem precision integrerat med robotstyrning, gått in som delägare.

Vilka är era konkurrenter?

– Vi tittar över hela världen. Det var därför jag började när jag såg att det inte fanns några bra system eller alltför dyra med dålig avkastning. Men det är allt från Blue River Technology som John Deere har investerat i. Sedan finns väldigt många forskningsprojekt, där en del gör produkter. Alla är lite hemliga av sig. Men det finns ju Saga Robotic från Norge och franska Naio. Det är en bra framtid för den här branschen och ett stort behov.

Vad är det största hindret för fältrobotars utveckling?

– Det är en kombination av teknikkostnader och pedagogik. Ett system, en plattform för att testa teknik kostar en kvarts miljon och uppåt, så det är ofta bara universitet och högskolor som har råd. Då får du en robot med navigation, men ska du bygga en applikation på det så blir det mycket pengar. Kostnaderna måste ned genom fler producerade enheter.

Och pedagogiken?

– Vi måste kunna visa effektiviteten för lantbrukare och visa en ärlig kalkyl vad det kan kosta jämfört med att hyra in arbetskraft eller använda existerande traktor med radhackning exempelvis. Det är många som ringer och frågar om tekniken och vill vara med och testa, så det är ett stort intresse.

Och framtiden?

– Vi från Ekobot är ett viktig led i hela konceptet med precisionsodling. Tidigare har det varit svårt att få fram ett heltäckande beslutsunderlag om hur odlingen går, med Ekobot samlar vi in data på ett helt nytt sätt med våra sensorer. Det går att identifiera varje rad och varje planta. Och ihop med en analysfunktion för jord och bladanalys ger det odlaren en helt annan nivå på beslutsunderlaget. Det ger helt andra möjligheter jämfört med hur man bedriver sitt jordbruk idag. Det går sedan att ta vidare i nästa led, till förpackningsföretag, grossister.

Visste du att…

…Ekobot finns med i AGFO:s kartläggning av 171 innovativa svenska företag som förändrar den svenska livsmedelskedjan.

UTBLICK: Här är 14 spännande fältrobotar att lägga på minnet

SPANING: Fältrobotarna är här för att stanna

agtechEkobotPrecisionsodlingrobotar

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!