KARTLÄGGNING

Företagskartan: Svensk agtech & foodtech

Nyfiken på framtidens livsmedelskedja? Här är de svenska företagen att hålla koll på. När vi i höstas publicerade den första versionen av AGFO-kartan skrapade vi ihop 67 svenska företag inom agtech och foodtech. När det nu är dags för en ny version räknar vi in 171 innovativa aktörer! Branschen växer så att det knakar.🌱

Fyll i formuläret

Hela livsmedelskedjan

Vad är det för bransch, kanske du tänker? Där giganter som Hemköp hamnar sida vid sida med startups som Ari.FarmKarma och Skira.

Det handlar om livsmedelskedjan – systemet som står för 40 procent av den globala sysselsättningen och en tredjedel av utsläppen av växthusgaser. På kartan vill vi lyfta fram entreprenörer som jobbar för att utveckla och förändra, stora som små. Företag som med hjälp av innovativ teknik vill genomföra paradigmskiften, lösa hållbarhetsutmaningar och säkra framtidens matförsörjning.

AGFO tror på att hela livsmedelskedjan behöver samarbeta för att möta framtidens behov och utmaningar. Därför hittar du på vår karta drönarföretag sida vid sida med försäljningsautomater och insektsknäcke.

Gunhild Stordalen från Eat uttryckte det kärnfullt i veckan på konferensenFood Tech 2018 i Örebro: ”Hur förser vi 9 miljarder människor med hälsosam och hållbar mat, utan att förstöra planeten? Genom att samarbeta! Det sker något magiskt när man sammanför en mängd människor med olika erfarenheter”.

Nya kategorier denna gång:

Spårbarhet

Vi blir allt mer intresserade av att veta varifrån maten kommer. Vi vill veta hur den har producerats, var den har producerats och att maten är bra för mig. Vi vill veta att nötkött inte är hästkött och att maten är producerad under rättvisa förhållanden.

Antalet företag i denna kategori kommer sannolikt öka kraftigt kommande år. Här kommer vi även få se produkter baserade på blockkedjeteknik slå igenom tidigt.

Läs mer: Cargo Beacon

Logistik / inköp

Kan artificiell intelligens hjälpa matbutiker och restauranger att spara tid, lägga smartare beställningar och minska sitt matsvinn? Kan nya logistikplattformar hjälpa små producenter att nå stora inköpare?

Läs mer: StockfillerFreshX – Kitchen Online

Nätverk / digital infrastruktur

Att ”internet of things” är ett hett framtidsområde kan ha undgått få – kylskåpet pratar med brödrosten som pratar med matbutiken osv. Men även utanför staden förväntas de uppkopplade manickerna förändra spelreglerna. Fuktmätaren som automatiskt slår på ventilationen i växthuset och meddelar lantbrukaren. Kameror som bedömer boskapens hälsostatus.

Utan uppkoppling gör sensorer ingen nytta. I den här kategorien vill vi lyfta aktörer som jobbar med tekniken för den uppkopplade gården – teknik som måste vara tålig, kompakt och energisnål.

Läs mer: IoT SwedenBlink Services

Har vi missat nåt företag? Tipsa oss! Kartan börjar bli trång men vi publicerar nya versioner så länge den går att läsa utan förstoringsglas.

Kristofer Lund

Senior affärsutvecklare och analytiker

Mejla

Relaterade artiklar

AGFO insight

Vi hjälper företag och organisationer genomföra hållbar förändring inom matsystemet.


Kontakta oss