Omvärld

Kycklingarna följer robothönan

AGFO bevakar foodtech- och agtech åt dig! Här är veckans omvärldsbevakning där vi dyker ner i robothönor, mattrender och minskat matsvinn.

MATEN

Alger kan bli framtidens supermat 

Vid svenska Seafarm skördas nu första kommersiella skörden alger. De innehåller två gånger mer protein än kött, mer betakaroten än morötter och mer järn än spenat. Fördelarna är många men det finns hinder för utvecklingen. (AGFO)

TEKNIKEN

Robothönan går – och kycklingarna följer

🐔 För att studera djurs komplexa beteende i grupp har forskare vid flera europeiska universitet tagit fram en robothöna. Och kycklingarna följer, trots att den absolut inte ser ut som någon höna. Tricket är att kycklingarna har präglats på roboten, det var det första de såg när de först såg dagens ljus. (Wired)

Människorna

”Sverige kan bli ett Silicon Valley för hållbar mat”

🍲 Gunhild Stordalen som jobbar för en global hållbar matproduktion vill se satsningar för att få fram en ”Tesla för tallriken” och att innovationer ska ta över hyllorna i mataffären. (Veckans affärer)

TEKNIKEN

Sensor mäter hur nyttig din mat är

Blir det mycket socker, salt och alkohol i påsk? Exakt hur mycket kan du få reda på genom att sätta en ny liten sensor på tanden som mäter exakt ditt intag. Än så länge bara en prototyp. (Arstechnica)

MATEN

Här är mattrenderna för 2018

🍜 Fler soloätare, grönare mat, mer uträtande – och mat från Georgien. Det kan bli 2018 års mattrender, enligt Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends. (Meny i P1)

MATEN

Kamp mot matsvinn prisas

White Guide och Skånemejerier krokar arm för att minska matsvinnet. Nu vill de uppmärksamma medvetna konsumenter om butiker som jobbar för att minska slöseriet. (Skånemejerier)

MATEN

”Myt att färdigmaten är onyttig och dålig för klimatet”

🍔 Om vi vill mätta fler munnar samtidigt som vi räddar klimatet, då har vi inte råd att välja bort den storskaliga och högteknologiska matproduktionen. Myten om att fabriksmaten är en sämre sorts mat måste punkteras, skriver livsmedelsforskarna Andreas Håkansson och Karolina Östbring.(DN Debatt)

MATEN

Ekokedjan Paradiset fortsätter blöda

Stockholmsbaserade Paradiset-kedjan med tre butiker redovisar en samlad förlust för det senaste brutna räkenskapsåret på 27,5 miljoner kronor. Omsättningen i de tre butikerna uppgick till 90,1 miljoner kronor. (Market)

TEKNIKEN

Coop i samarbete med startup

Livsmedelskedjan Coop vill minska matsvinnet och sluter avtal med foodtechbolaget Whywaste.(Breakit)

TEKNIKEN

Digitalt först ska ge smartare livsmedelskedja

Lantbruket och hela den svenska livsmedelskedjan måste bli smartare – och mer digital. Det har regeringen slagit fast. (AGFO)

agtechAlgerCoopfoodtechmatsvinnrobotar

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!