Foto: Naturli Foods

Omvärld

Köttig växtfärs lanseras i Sverige

Emigrantbönor, växtfärs som smakar nötkött – och bärodlare som satsar på artificiell intelligens. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom agtech och foodtech.

Maten

Böna tillbaka i Sverige efter 130 år på drift

🌱I 130 år har den gamla skånska bönsorten varit på vift i USA. Svenskättlingarna har hållit liv i emigrantbönan från hembyn och nu äntligen växer den i svensk jord igen tack vare en entusiast. (Land.se) 

Maten

Ny växtfärs lanseras i Sverige

Den danska växtbaserade färsen Naturli Foods gör internationell debut. Netto i Sverige ska sälja den veganska färsen som ska efterlikna nötköttets struktur, utseende och smak. (Fri Köpenskap)

Maten

Sverige i final

🇸🇪 Svenska Veg of Lund, som gör växtdryck på potatisprotein och äppeljuice, finns bland finalisterna i World Food Innovation Awards 2018. Liksom Arla Foods. (Foodbev.com)

Människorna

KTH investerar i foodtech-företag

💰KTH Holding går in som delägare i Nutrient, ett foodtech-bolag som bland annat gör tempeh av svenska ärter och forskar på insekter som råvara. (AGFO.se)

Människorna

Här är de svenska insektsföretagen 

🐛 Det finns en handfull svenska insektsföretag med väldigt olika inriktningar. AGFO möter de svenska entreprenörerna som vill servera insekter till folket – och djuren. (AGFO.se)

 

TEKNIKEN

De satsar på datadriven odling

🍓 Bärodlaren Driscoll’s satsar hårt på tekniker som artificiell intelligens, maskininlärning, IoT och blockkedjor, i allt från att stärka produktutbudet till att förbättra logistiken. (Land Lantbruk)

Tekniken

EU-regler för drönare ett steg närmare

Nya åtgärder för att undvika kollisioner mellan drönare och flygplan föreslås. Geofencing och ny drönarteknik som hindrar hackning är två förslag, enligt europeiska luftsäkerhetsmyndigheten. (Reuters)

Tekniken

Amazon öppnar fler matbutiker utan kassa

Kort efter att Amazon öppnat sin första matbutik helt utan kassor kommer beskedet att jätten öppnar sex nya Amazon Go i Los Angeles och Seattle. (Recode)

AmazonBönorDrönarefoodtechinsekterNettoNutrienttempeh

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!