Emma Aspholmer (t.v.) och Ellen Gellerbrandt på FN:s insektskonferens i Nederländerna 2014.

Intervju

Pionjärer lägger ned efter myndighetens beslut

De var pionjärer på matinsekter i Sverige – men nu lägger de ner. Livsmedelsverkets beslut i december slog undan benen för Hakuna Mat.

Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt har varit med och banat väg för den lilla insektsrörelse som finns i Sverige. 2013 pluggade de till kostvetare och fick upp ögonen för insekter som en framtida proteinkälla.

– Det började som en kul grej, men vi insåg att det här är framtiden! En ny slags mat för hållbarhetens skull, säger Emma Aspholmer som är en av fyra personer som utgör Hakuna Mat.

Sedan gick det snabbt. Blogg, webbshop och ett handelsbolag startades. De importerade från Thailand, men i Nederländerna hittade de en leverantör med större volymer av syrsor, mjölmask, buffalo worms och gräshoppor. Handelsbolaget blev ett aktiebolag och importen tog fart.

– Vi hade kontakt med Livsmedelsverket och de sa i princip att vi kunde köra på, även om det inte var uttalat. Det var en gråzon, säger Emma Aspholmer.

Men 2016 tog det stopp. Hakuna Mat ansökte till miljöförvaltningen i Göteborg om att bli ett livsmedelsföretag. Det var då företaget fick ögonen på sig på riktigt, menar Emma Aspholmer.

– Vi fick saluförbud. De sade att vi inte fick sälja insekter, även om vi inte sålde det som livsmedel utan som djurfoder. Vi slutade sälja via hemsidan, men fortsatte att åka på mässor och event.

Ett andra förbud

Via statliga Vinnova kom nästa chans. Emma Aspholmers gäng hade varit med i en ansökan om att utveckla en prototyp till ett framtida livsmedel.

– När vi gjorde det fick vi ett andra förbud och en avgift från miljöförvaltningen som sade att de hade sett i sociala medier att vi serverade insekter, säger Emma Aspholmer.

Vid finalen i Grythyttan med alla nya livsmedel fick endast juryn provsmaka den framtagna insektsfärsen. En tredjeplats i tävlingen gav möjlighet att sätta produkten i tillverkning.

– Men det fanns ju ingen marknad, vi var för tidiga.

”Otroligt lärorikt”

Med hjälp av medel från Vinnova fick Hakuna Mat utreda lagstiftningen för att se vilka svenska möjligheter som fanns. Det gav utrymme för lobbyarbete och branschorganisationen Insektsföretagen i Sverige bildades. Höstan 2017 gjorde Hakuna Mat och insektsföretaget Qvicket gemensam sak för att stå redo inför framtiden. Hoppet levde.

– Vi trodde verkligen att Sverige skulle säga ja. Allt kändes positivt. Men två månader innan lagen ska ändras – vår finansiering hade gått ut och vi hade sökt andra jobb – kom Livsmedelsverkets besked. Då gick luften ur oss, berättar Emma Aspholmer som är kritisk till Livsmedelsverkets beslutsunderlag.

Avvecklar bolaget

Vid årsskiftet trädde en EU-förordning i kraft som täppte till det kryphål som funnits i lagen och som gjort att flera EU-länder godkänt insekter som livsmedel. Hade Livsmedelsverket sagt ja till insekter innan årsskiftet hade det under en övergångsperiod gått att sälja insekter. Men myndighetens nej stängde den möjligheten.

Hakuna Mat är nu i processen att avveckla bolaget.

Vad har ni lärt er på den här resan?

– Att livsmedelsbranschen är tuff. Skulle jag starta företag i dag hade jag inte valt livsmedelsbranschen och jag hade haft bättre koll på lagstiftningen. Men jag skulle aldrig vara utan den här resan, säger Emma Aspholmer.

Tror på 2019

Den nya EU-förordningen gör ansökningsprocessen för insekter mindre krånglig. Men det kommer ta tid innan insekter serveras i Sverige.

– Hade du frågat mig 2013, så hade jag sagt 2015. Så har jag tänkt varje år, men 2019 kommer vi nog att ha några produkter framför allt från Nederländerna.

Vad skulle du vilja säga till Livsmedelsverket idag?

– Det är bra att Livsmedelsverket är måna om säkerheten. Men en utvärderingen hade kunnat göras tidigare. Jag hade velat ha mer dialog med Livsmedelsverket. Som det var nu fick vi knappt svar på de frågor vi skickade in. Det hade varit bra med en stödfunktion också kring de här frågorna med nya bolag, hur man ska gå tillväga.

Emma Aspholmer jobbar i dag med innovation på Göteborgs universitets forskningskontor. Hon pratar mycket insekter, men arbetar inte med det aktivt längre.

– Det är jättesorgligt. Det har varit en dröm att få göra det. Och jag hoppas att få komma tillbaka och jobba med det någon dag.

Emma Aspholmers tips till nystartade företag:

  • Ha koll på lagstiftningen
  • Hitta rätt personer
  • Gå på Livsmedeslverket tidigt
  • Prata med politiker
  • Knyta till sig stora företag och samarbetspartners tidigt
  • Ingenting är för stort. Sikta högt! ”Jag kom ihåg att jag tänkte att vi bara är ett litet företag. Men man ska inte ha den respekten, utan ring Ica och säga vad ni har.”

🌱 Missa inte fler intervjuer och spaningar, signa upp på veckobrevet AGFO weekly – gratis! 👉  Signa upp på studs

EMma Aspholmer om den största förändringen i livsmedelskedjan på 15 års sikt:

– Människor kommer att vara mer medvetna om vad de äter och varför. Alla kommer inte att äta insekter, men utbudet har förändrats. Den nya lagen kommer också göra det enklare för innovativa livsmedel att nå marknaden.

LÄS MER:

Missa inte vårens AGFO Talk

4 maj kl: 9-10, fredag: Hur produceras maten?
Labbet, källaren, åkern – om framtidens produktion och affärsmodeller

BAKGRUND

Lagstiftningen har halkat efter utvecklingen kring insekter, och EU-länderna har tolkat lagen olika. Det har gjort att bland annat Danmark och Finland har tillåtit insekter som livsmedel medan Sverige har förbjudit det.

Nu har EU:s lagstiftning kring nya livsmedel förtydligats sedan årsskiftet och godkännande krävs från EFSA, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, för att kunna säljas inom unionen.

De företag som redan säljer i vissa EU-länder får dispens under ett par år. Sedan ska det bli lika för alla, enligt lagstiftaren.

För att få godkänt insekter som livsmedel ska en ansökas göra till EFSA för varje insekt som ska godkännas.

Källa: Livsmedelsverket

foodtechHakuna MatinsekterLivsmedelsverket

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!